Fr v: Joakim Palme, Grete Brochmann, Susanne Wallman Lundåsen och John Hassler.

Tillit och mångfald viktigt för välfärd och integration

2017-05-23 | Sholeh Irani padlock

EKONOMI

En nyligen presenterad norsk utredning om nödvändiga åtgärder för integration pekar på betydelsen av mellanmänsklig tillit i samhället. När utredningens slutsatser diskuterades i Stockholm nyligen lyfte statsvetaren Susanne Wallman Lundåsen forskning som visar att mångfald i befolkningen upprätthåller tilliten, snarare än tvärtom.

FAKTA/Seminariet i Stockholm

Seminariet om rapporten Integration och tillit – långsiktiga konsekvenser av hög invandring arrangerades av Delegationen för migrationsstudier.

Medverkande: Grete Brochmann, professor i sociologi vid Oslo universitet, Susanne Wallman Lundåsen, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet och Ersta Sköndal Bräcke högskola och John Hassler, professor i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi vid Stockholms universitet.

Moderator: Joakim Palme, professor i statskunskap vid Uppsala universitet.


FAKTA/Tillitsbarometern

Tillitsbarometern är en befolk­ningsundersökning som Statistiska centralbyrån (SCB) utförde på uppdrag av Ersta Sköndal Bräcke högskola med finansiering även från Länsförsäkringar, Riksbankens jubileumsfond och Vetenskapsrådet. Undersökningen är en bred studie av social tillit i Sverige men genomfördes med det huvudsakliga syftet att undersöka hur olika betingelser i den lokala omgivningen even­tuellt påverkar medborgarnas tillit. Den första undersökningen genomfördes av SCB 2009-2010 och har sedan analyserats och publicerats i olika former, från vetenskapliga artiklar till boken Den svala svenska tilliten (SNS: 2013).

Social tillit - en hörnsten i ömsesidig försäkring: Rapport 2012

Grete Brochmann, professor i sociologi vid Oslo universitet, har lett en norsk offentliga utredning om nödvändiga åtgärder för integration, vikten av samhällstillit och ett fungerande välfärdssystem. Rapporten Integration och tillit – långsiktiga konsekvenser av hög invandring presenterades i Stockholm under ett seminarium anordnat av Delegationen för migrationsstudier (Delmi).

Enligt Grete Brochmann fokuserar rapporten på integrationsfrågan istället för invandringspolitiken, med avsikten att möjliggöra en konstruktiv diskussion i offentligheten kring integration.

Rapportens utgångspunkt är att den norska välfärdsmodellens legitimitet kan ifrågasättas om den skulle fungera sämre på grund av migrationen. Och minskad tillit till välfärdssystemet skulle enligt rapporten kunna leda till att stödet för välfärdsstaten försvagas när olikheterna inom befolkningen ökar, vilket i sin tur kan leda till att fler infödda norrmän vill reservera vissa välfärdsrättigheter för norskfödda eller föredra privata och mer marknadsbaserade lösningar.

Utredningen rekommenderar att den metod som tidigare i Norge använts för inkludering och social integration också används för nyanländas integrering i samhället. Metoden innebär fokus på arbete, sociala rättigheter och rösträtt. Utlandsfödda ska socialiseras in i det norska samhället via utbildning, medan ojämlikhet och segregering motverkas. Dessa åtgärder tror utredarna på sikt kan återskapa tillit, fast under nya förutsättningar.


Tillit – ett nyckelord

En viktig punkt som genomsyrar den norska utredningen handlar om relationen mellan tillit med samhällsdeltagande och välfärdssamhällets funktioner. Rapporten likställer låg mellanmänsklig tillit med lågt samhällsdeltagande. För att vända på detta krävs åtgärder som syftar till att bibehålla tilliten i nordiska samhällen.

– Inkludering plus likabehandling är centralt, betonade professor Grete Brochmann.

Susanne Wallman Lundåsen, docent i statsvetenskap, kommenterade rapporten under seminariet. Hon arbetar själv med ett forskningsprogram om social tillit i Sverige och underströk den norska rapportens huvudtes om vikten av fortsatt tillit och menade att det finns likheter i utmaningar i Sverige och Norge.

– De nordiska länderna är unika när det gäller hög mellanmänsklig tillit. Vilket har bidragit till att dessa relativt små länder kunnat hävda sig väl i konkurrens med andra länder.

Välfärdsstaterna är relativt öppna, rättssäkra, rättvisa och dess offentliga institutioner är tillgängliga för alla. Däremot är arbetsmarknaden relativt sluten för de som kommer till dessa länder, menade hon. Därmed uppstår en potentiell risk för konflikt när majoritetsbefolkningen uppfattar sig bidra ekonomiskt till välfärdssystemet medan de antar att de med utländsk bakgrund utnyttjar systemet, behandlas bättre av offentliga institutioner eller försörjs av välfärdssystemet, påpekade Susanne Wallman Lundåsen och menade att detta på sikt blir problematiskt och solidariteten utmanas.

– De offentliga välfärdssystemen som vi skapat är till viss mån baserade på tillit, vilket krävs för att systemet ska fungera.

En slutsats som kan dras enligt detta resonemang att det måste återskapas ett system som de flesta i ett heterogent samhälle kan lita på.


Källa: Tillitsbarometern


Tilliten ökar

Men trots varningar om motsatsen visar fakta och mätningar att den generella mellanmänskliga tilliten i Norge och Sverige på nationell nivå ökar eller åtminstone är relativt stabil, trots ökad invandring under de senaste åren. Tillitsbarometern i Sverige visar detta, med lokala variationer. Dessutom visar barometern att tillitsnivån inte har något direkt samband med mångfalden i befolkningen.

– Den vetenskapliga debatten har de senaste åren diskuterat betydelsen av mångfald för att kunna upprätthålla tillit. Mångfald i befolkningen skapar långsiktigt ekonomisk vinst och kreativitet medan homogena länder riskerar att stagnera, sade Susanne Wallman Lundåsen sammanfattningsvis.


Utredningens rekommendationer

När det gäller andra generationen, barnen till de som flytt, hyser den norska rapporten viss optimism. Den generationen har, till skillnad från nyanlända och första generationen flyktingar, social mobilitet.

Den norska rapporten, som enligt seminariedeltagarna är applicerbar på svenska förhållanden, betonar vikten av integration som politiskt medel. Utredningen formulerar tre övergripande strategier för framtiden:

a) Rättighetsorienterad universalism, som lägger vikt vid att tillhandahålla välfärdsrättigheter och att utjämna levnadsstandarden.

b) Marknadsbaserad anpassning, som fokuserar på arbetsmarknadens funktionssätt, lönebildning och flexibilitet.

c) Social investering, som lägger tyngdpunkten på att investera i kompetens, kvalifikationer och socialt kapital.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: