Jytte Guteland är socialdemokratisk ledamot i EU-parlamentet i Bryssel.

Motkraft till oroande utveckling i USA

2017-04-25 | Jytte Guteland padlock

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

 Munkavleregeln kommer att få allvarliga konsekvenser. EU behöver nu flytta fram sin feministiska agenda och fylla ut tomrummet när USA backar, anser EU-parlamentarikern Jytte Guteland (S).

Jytte Guteland är EU-parlamentariker för Socialdemokraterna och återkommande krönikör i Feministiskt perspektiv, tillsammans med Malin Björk (V), Soraya Post (Fi) och Linnéa Engström (MP).

Det är mycket som skrämmer med president Donald Trumps politik. Ett beslut som han var väldigt snabb med var presidentordern om att återinföra den omtalade Global Gag Rule (munkavleregeln). Det kommer att få mycket allvarliga konsekvenser. Regeln innebär att det amerikanska biståndet ska upphöra till frivilligorganisationer som utför legala aborter eller sprider information om möjligheter till abort i framförallt utvecklingsländer.

Exakt hur mycket pengar det handlar om vet vi ännu inte. Enligt Global Justice Center handlar det om sanktioner på ungefär 10 miljarder dollar. Därtill finns det andra inbyggda mekanismer i den amerikanska utrikespolitiken, exempelvis ”Helms amendment”, som beroende på hur det implementeras, skulle innebära ytterligare ungefär 52 miljarder i sanktioner.

Europaparlamentet hade en debatt i Strasbourg om munkavleregeln där flera ledamöter ställde frågor till kommissionen om vad EU nu ska göra för att kompensera det amerikanska beslutet och istället värna om kvinnors rättigheter i utvecklingsländer.  De flesta ledamöterna ansåg att medlemsstaterna bör gå in för att kompensera biståndsorganisationer i takt med att det amerikanska utvecklingsbiståndet uteblir.

Linda McAvan (Storbritannien) från min politiska grupp Soc & Dem, framförde att antalet aborter inte kommer att minska, istället kommer fler kvinnors liv att riskeras. Presidentbeslutet kommer att innebära att fler kvinnor i världen dör till följd av osäkra aborter. Världshälsoorganisationen (WHO) beräknar att omkring 22 miljoner osäkra aborter utförs varje år, främst i utvecklingsländer. Under 2008 beräknas 47 000 kvinnor ha dött till följd av osäkra aborter. Fem miljoner kvinnor förs till sjukhus varje år i utvecklingsländer efter en osäker abort. Fler än tre miljoner kvinnor får inte den vård de behöver för komplikationer till följd av osäkra aborter. Trots detta argumenterade flera ledamöter från den konservativa gruppen ECR och de populistiska och högerextrema grupperna EFDD och ENF för att EU bör respektera USA:s beslut. Obegripligt! 

Kommissionen presenterade ett meddelande i slutet av förra året för hur EU:s genomförande av Agenda 2030 för en hållbar utveckling ska åstadkommas. Meddelandet innehåller en översikt av de nuvarande politiska processer och åtaganden som visar på EU:s arbete för att uppfylla hållbarhetsmålen där ett av de sjutton prioriterade målen är global jämställdhet.

Utöver principen om hållbar utveckling utifrån ekonomiska, miljömässiga och ekologiska aspekter betonade kommissionen att det är avgörande att systematiskt integrera ett jämställdhetsperspektiv i EU:s genomförande av politiska prioriteringar. Själv har jag, just av den anledningen, valt att ansvara för ”gender mainstreaming” i det rättsliga utskottet i Europaparlamentet. Genom att integrera jämställdhetsarbetet i all relevant lagstiftning och arbeta medvetet i alla utskott kommer vi att nå längre än om vi isolerade arbetet till jämställdhetsutskottet eller enskilda debatter. Av just den anledningen är också regeringens val att prioritera en feministisk utrikespolitik så välbehövligt.

Prioriteringen förpliktigar och synliggör vad som krävs för en hållbar utveckling där kvinnor inte underordnas män. Därmed är det självklart att den svenska regeringen stöttar den internationella kampanjen ”She decides” som är ett ställningstagande för kvinnors rättigheter och rätten till att bestämma över sin egen kropp. Den syftar till att mobilisera och finansiera stödet för organisationer som arbetar för sexuella och reproduktiva rättigheter. Idén med kampanjen är att vara en motkraft till den oroande utvecklingen i USA och globalt avseende kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter.

Jag förväntar mig nu att ännu fler EU-länder ansluter sig och att också EU- kommissionen och Europaparlamentet och riktar om och prioriterar utvecklingsstödet ytterligare för kvinnors rättigheter globalt. EU behöver nu flytta fram sin feministiska agenda och fylla ut tomrummet när USA så tydligt backar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: