Marta på presskonferens med sitt nya lag Orlando Pride.

”Den största genom tiderna” – Marta välkomnades till Florida

2017-04-21 | Bella Frank padlock

SPORT

Marta välkomnades på torsdagskvällen till Florida, USA, och laget Orlando Pride som är hennes nya hemvist. Supportrar med brasilianska flaggor väntade och Marta skrev autografer och signerade fotbollar. På fredagen hölls en presskonferens där hon hyllades.
– Det är en väldigt, väldigt speciell dag för vår organisation. I dag tar vi emot den största genom tiderna, sade Alex Leitão, Orlando Prides klubbchef.

Orlando Pride fick en poäng i hemmapremiären:

På lördagen spelade Orlando Pride sin hemmapremiär i den amerikanska ligan mot Washington Spirit, matchen slutade oavgjort men hade enkelt kunnat sluta med seger till hemmalaget. Marta fick till ett hårt skott mot Washingtons mål på stopptid, men bollen gick utanför. På presskonferensen fick hon frågan om hon var besviken över den uteblivna segern:

– Absolut, kom igen, 2-1.

Eftersom hon anlänt till Orlando bara en dryg dag innan matchen satt hon på bänken i första halvlek. Men tränaren Tom Sermanni bytte in henne i andra, efter talkörer på läktarna som ropade ”Marta, Marta”.

– Jag tror att ni såg hennes klass och kvalitet och kreativitet, kommenterade han hennes insats.

14 450 personer såg matchen, rapporterar Orlando Sentinel.

Marta för med sig två viktiga saker till klubben, fortsatte han.

– För det första hennes talang, hennes kvalitet på planen som förhoppningsvis kommer att hjälpa oss mycket för att uppnå våra resultat och våra mål, och för det andra: Hennes mentalitet. Hon är en vinnare, vilket är precis vad vi behöver för att bygga en vinnande mentalitet för vår klubb.

– Så det är en speciell dag. Vi är väldigt glada över att ha henne här, sade Alex Leitãopå presskonferensen som Orlando Pride direktsände på sin Youtubekanal.

När Marta Vieira da Silva så klev in på scenen presenterades hon med den imponerande statistik som visar varför hon är historisk: Fem gånger har hon valts till Fifas bästa spelare, gjort 106 mål i 109 landskamper för Brasilien, hon har vunnit tio klubbligatitlar på tolv år, hon är den spelare som har flest VM-guld. Marta kom in och klubbens majoritetsägare Flávio Augusto da Silva gav henne en matchtröja – självklart kommer hon att fortsätta spela i nummer tio. da Silva menar att det faktum att man rekryterat världens bästa spelare visar hur dedikerade de är till att satsa fullt ut på sitt damlag.

Tidningen Orlando Sentinel frågade Marta varför hon valt just Orlando Pride:

– Sedan Orlando tog initiativet att bygga ett damlag har de visat att de tänker behandla det på samma sätt som herrlaget. Men också på grund av människorna i Orlando lever och andas fotboll. Jag kände till det genom sociala medier men sedan jag kommit hit känner jag kärleken och passionen som folk här har till fotbollen som sport. Det är fantastiskt för en idrottare när människor är så involverade.


Marta legendarisk

Förra säsongen var lagets första i högsta ligan National Women's Soccer League (NWSL), man tappade flera rutinerade spelare och Orlando Pride hamnade näst sist i tabellen. Efter det har man rekryterat flera nya spelare, samtidigt förlorade man landslagsspelaren Alex Morgan som åtminstone under ett halvår spelar för franska Olympique Lyonnais. Men så för någon månad sedan började ryktet gå om att laget var på väg att värva Marta. Först dementerades uppgifterna som dök upp i amerikansk press. Men så i början av april stod det klart att Marta skrivit kontrakt med Floridalaget för en tvåårsperiod. – Jag kunde inte tro att det var sant. Jag trodde aldrig att jag skulle få möjligheten att spela på samma plan som Marta, än mindre tillsammans med henne. Hon har satt ribban för vad kvinnor kan göra, sade den 23-åriga mittfältaren och Martas nya lagkamrat, Dani Weatherholt till Orlando Sentinel.

Hon berättar också att när hon var yngre var det Marta eller tidigare fotbollsspelaren Mia Hamm, även hon flera gånger rankad som världens bästa, hon ville efterlikna:

– Det var som dem man ville vara.

I lördags i förra veckan avtackades Marta på Malmö IP. När hon på fredagen en knapp vecka senare svarade frågor från amerikansk press i Orlando på engelska, spanska och portugisiska såg hon både avslappnad och glad ut och förklarade vad hon kommer att ta för roll i laget:

– Jag försöker alltid att göra det som är bäst för laget så att det når sina mål. I en sådan stark liga vet man aldrig vad som händer men vi har chans, jag ska hjälpa laget och vi vet att tillsammans kan vi uppnå mycket och jag ser fram emot det, sade Marta och betonade att även om hon som forward har som uppgift att göra mål så jobbar hon också för att alla andra i laget ska nå sin fulla potential.

På frågan om hon känner sig redo att spela när Orlando Pride har sin hemmapremiär på lördagen var svaret att hon är redo om tränaren Tom Sermanni väljer att ta ut henne:

– Den glädje jag känner nu och den stora möjlighet det innebär att komma hit att få lära känna spelarna och tränarstaben, jag är så glad att jag bara vill vara tillgänglig för startelvan om tränaren vill det, sade hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: