Emma Byrne, målvakt i Irlands landslag som hotade med strejk och som nu fått igenom sina krav.

Irlands landslag får igenom sina krav efter strejkhotet

2017-04-06 | Bella Frank padlock

SPORT

Irlands fotbollslandslag hotade i tisdags med strejk för att få lön och bättre villkor. Efter långa förhandlingar med det irländska fotbollsförbundet (FAI) får spelarna nu igenom sina krav.
– En lång, tuff natt – äntligen har båda sidor kommit överens om ett avtal. Seger! Tack för allt ert stöd. Det bevisar att enighet är en stark kraft, twittrade målvakten Emma Byrne tidigt på torsdagsmorgonen.

RELATERADE ARTIKLAR:

2017-04-04 | Irlands fotbollslandslag tvingas byta om på offentliga toaletter

Det var i tisdags förmiddag som de irländska landslagsspelarna berättade om de dåliga villkor de tvingas underordna sig för att kunna representera sitt land. Inga löner eller ersättningar för att de måste ta ledigt från sina andra jobb och inga egna träningsoveraller var saker de tog upp under en presskonferens i Dublins Liberty Hall. Efter förhandlingar med fotbollsförbundet Football Association of Ireland (FAI) kom man tidigt på torsdagsmorgonen fram till ett avtal, rapporterar irländska The Independent. Detaljerna i avtalet är hemliga, men tidningen rapporterar att spelarna kommer att få en bonus på omkring 5 000 kronor per seger, gymkort – och egna träningsoveraller så att de framöver ska slippa byta om på toaletter på flygplatser som nu ofta har varit fallet.

Landslaget, som på måndag spelar en vänskapsmatch mot Slovakien, hotade med strejk och vägrade också att delta i onsdagens träning i Dublinförorten Tallaght.

Ethel Buckley från fackföreningen Services Industrial Professional and Technical Union (Siptu) som tillsammans med spelarfacket Professional Footballers' Association of Irelandey (PFAI) förhandlat för landslaget – något fotbollsförbundet tidigare hade vägrat då de ville förhandla med spelarna direkt – menar att landslaget är viktiga förebilder inte bara inom sportvärlden utan för hela Irland:

– De två senaste dagarna har varit en kort, skarp och framgångsrik kampanj för att stärka idrottande kvinnors rättigheter.

– De är en påminnelse att kvinnor inte inom något område i det moderna irländska samhället någonsin ska acceptera att bli behandlade som andra klassens medborgare.

– Alla i damlandslaget som har visat sådant mod i ställningstagandet denna vecka förtjänar respekt och beröm från inte bara vår generations kvinnor utan även från framtida generationers kvinnor.

– Jag är stolt över att ha varit en av deras representanter, säger Buckley till tidningen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: