Zaina Catalán 1980-2017.

Till Zaida

2017-03-31 | Linnéa Engström padlock

KULTUR/IN MEMORIAM

Juristen, människorättsförsvaren och tidigare politikern Zaida Catalán är död. Hon kidnappades under FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa i mitten av mars. I veckan hittades hon mördad. Linnéa Engström, EU-parlamentariker för Miljöpartiet, lärde känna henne i politiken och minns en stridbar, ärlig, kompromisslös och väldigt driven kvinna.

IN MEMORIAM: Zaida Catalán, 1980-2017, jurist, kvinnorättsaktivist, människo- och djurrättsförsvarare, tidigare språkrör för Grön ungdom samt rådgivare i genusfrågor för EU-missioner till Afghanistan, Kongo-Kinshasa och på Västbanken. Sedan juli 2016 verksam i FN:s expertgrupp för DR Kongo.

Bland alla anledningar att skriva den här texten, finns en viktig, och det är för att Zaida Cataláns gärning och de värden hon stod för inte ska glömmas bort. Det händer alltför ofta. Viktiga kvinnors liv och gärningar faller i glömska, medan kända män lyfts fram och citeras i århundraden efter deras död.

Första gången jag träffade Zaida Catalán kom hon insusande med cykelhjälmen i högsta hugg, och full av energi slängde hon sig genast in i debatten. Jag hade precis börjat arbeta som jämställdhetssamordnare, och Zaida var gender-expert på riksdagen, med särskilt fokus på mäns våld mot kvinnor. Zaida var drivande i att Miljöpartiet tog fram förslaget om samtyckeslagstiftning vad gäller sexualbrott, och hon arbetade oförtrutet nära och tillsammans med kvinnojourerna, som då som nu, är grovt underfinansierade och mest litar till ideella krafter.

Som jag minns Zaida från den här tiden så var hon stridbar, ärlig, kompromisslös och väldigt driven. Hon hade det inte alltid lätt i de politiska rummen. Många störde sig på att hon inte kunde, inte ville anpassa sig till det som för tillfället var högst uppe på den politiska dagordningen. Jag älskade henne för de här egenskaperna. Hon var nog den tuffaste tjej jag träffat, och jag känner fortfarande en sån överväldigande respekt för hennes arbete. Tillsammans med många andra unga i vårt parti drev vi hennes personvalskampanj, och det gick jättebra för henne. Hon var en av de mest kryssade miljöpartisterna, även om hon inte kom in den gången. Så här i backspegeln skulle jag såklart aldrig ha vågat kandidera själv till ett politiskt uppdrag om det inte varit för att Zaida gjorde det först och visade att det gick. Det här berättade jag för henne för några månader sedan, hur hon spelat en helt avgörande roll i mitt liv. Hon blev förvånad och sa: ”Va, menar du verkligen det?”. Och jag som tyckte det varit så självklart hela tiden.

Zaidas engagemang för kvinnors rättigheter tog henne på utlandsuppdrag till Afghanistan, DR Kongo och Palestina. Hon utbildade poliser i genus-kunskap och höll jämställdhetskurser för kvinnor. Långt innan Anders Kompass avslöjade övergreppen mot lokalbefolkningen utförda av FN-personal, berättade hon för mig om männen, kollegorna, som köpte sex av utsatta kvinnor lokalt.

Om det är något jag kommer att minnas Zaida för så är det hennes engagemang mot sexköp, trafficking och för utsatta kvinnors rättigheter. Hon jobbade nära polisen i Stockholm, och åkte ut tillsammans med dom på kvällsjourerna för att se hur deras arbete med hallickar, sexköpare och sexsäljare såg ut. Hon var en stark förespråkare för den svenska sexköpslagen och att den kunde göra skillnad i andra europeiska länder. Att på EU-nivå driva att fler medlemsstater antar sexköpslagar kampanjade hon för och det är ett arbete som jag fortsätter med i EU-parlamentet.

Zaidas stora engagemang för andra, hennes feministiska patos och kampen för mänskliga rättigheter var tillslut det som tog hennes liv. Till dags dato vet vi inte varför hon kidnappades och mördades på sitt uppdrag i Kongo, det går bara att gissa. Genom alla år har jag med nyfikenhet följt henne otroliga arbete, jag tänkte att hon kunde ha gjort vad som helst, kommit hur långt som helst, krossat vilka barriärer som helst. För mig kommer hon alltid vara en stor förebild som fortfarande inspirerar och sporrar mig att göra mer och bättre.

Var du än är Zaida, alltid i mitt hjärta. Vila i frid.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: