#8mars: Vital kampvilja och kreativ beslutsamhet

2017-03-07 | Jenny Rönngren padlock

8 MARS/INRIKES

– Det finns något för alla uttryck, både högtidlighet, vrede, kampvilja, skaparlust och trygga rum för att bara få vara sig själv.
8 mars-evenemangen i Feministiskt perspektivs kalendarium är många men ändå kommer bara en bråkdel av allt som händer i år med, konstaterar kalendarieredaktör Ingrid Engarås.

Hur ser det ut på evenemangsfronten inför 8 mars?

– 8-marsfirandet runt om i landet präglas av mångfald och kreativitet. Det är påfallande många evenemang där kvinnors skapande står i centrum, inte bara yrkesverksamma och kända kvinnors skapande utan också ett myller av gräsrotsskapande och vardagens skaparlusta. Det sjungs, dansas, pärlplattas, trycks på tyg, skrivs, kodas, tatueras, stickas, målas på papper, tyg eller väggar som aldrig förr. Liksom tidigare år när 8 mars hamnat på en vardag är firandet expanderat till två helger, innan och efter, och alla dagar däremellan. Det finns något för alla uttryck, både högtidlighet, vrede, kampvilja, skaparlust och trygga rum för att bara få vara sig själv. Årets firande av internationella kvinnodagen visar på de många kampernas flerhövdade rörelse som är den fjärde vågens feminism i sin skapelseprocess.


Några särskilda evenemang du vill lyfta?

– Den internationella kvinnostrejken är ett mycket kraftfullt kampverktyg som introduceras i år. Det ska bli intressant att följa vilka yttringar den tar sig och och vad den leder till för reaktioner.


Vilka tendenser går att utläsa?

– I flera städer demonstrerar Fi och V tillsammans för aborträtten och rätten till våra kroppar. Många evenemang nämner hotet mot förlossningsvården och nedmonteringen av välfärden och hur detta drabbar kvinnor. Det finns en vital kampvilja och stor beslutsamhet i de krav som ställs i manifest och brandtal runt om i landet.

För själva dagen 8 mars finns nu 50 evenemang inlagda i Feministiskt perspektivs kalendarium. Det är mycket men långt ifrån allt.

– De events vi tipsar om i kalendariet är många men fortfarande bara en bråkdel av allt som arrangeras, konstaterar Ingrid Engarås.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: