”I USA kan man finna det bästa och det sämsta, det mest utvecklade och det minst civiliserade.” Jag minns citatet från en studieresa till USA i samband med presidentvalrörelsen 2004. Det var sant då och det är, i allra högsta grad, sant i dessa dagar. Denna polarisering mellan progressivitet och grott-mentalitet verkar dessutom vara tidstypisk för hela västvärlden.
Vi har å ena sidan samhällsdebatter och lagstiftningspaket för att uppnå klimatavtalet från Paris. Å andra sidan en nyvald amerikansk president som, inte bara vill avstå från att ratificera detsamma, utan också vill stoppa USA:s hela klimatfinansiering till fattiga länder.
Vi har å ena sidan majoritetsbeslut från resolutioner i Europaparlamentet om att vi vill se säkra och lagliga aborter i hela EU. Å andra sidan har vi en negativ utveckling i flera medlemsländer, exempelvis Polen, där abortlagarna blir än mer strikta. Vi noterar å ena sidan en utveckling med allt fler högutbildade kvinnor och har sedan länge en jämställd regering i Sverige som nu dessutom tydligt vill verka för en feministisk utrikespolitik. Samtidigt använde nyligen en högt uppsatt tjänsteman i Moderaterna ordet ”hora” när han talade om en svensk minister.
Vi lever i parallella universum. Kanske beror polariseringen delvis på vår moderna kommunikation, där vi talar med och om varandra i sociala bubblor. Få säger emot, eller nyanserar budskapen i den egna bubblan. Vårt samhälle på nätet blir bekvämt likriktat och ryggkliande. Stuprören mellan oss är farliga för demokratin och för den politiska utvecklingen.
I länder som Turkiet, Ungern och Filippinerna pågår en dyster demokratisk utveckling. Det som håller på att genomföras i USA just nu är en rasistisk politik, indragna resetillstånd för muslimer, en mur till ett grannland, både fysisk och handelsmässig. En önskan att utöka användandet av tortyr form förhörsmetod. I EU har vi i år val i Frankrike, Nederländerna och Tyskland där högerextrema utmanar makten.
Det första vi måste göra i arbetet för att värna demokratin och rättsstaten, är att analysera orsakerna bakom folks vilja att lyssna till den ”starke ledaren” som sprider hat mot invandrare, kvinnor och minoriteter samt lovar att återställa ordningen till hur ”den var förr när vår nation var stor och framgångsrik”.
En viktig del i analysen kommer med största sannolikhet att vara att ojämlikheten och ilskan över densamma har banat väg för den nuvarande samhällskritiken som de demokratiska etablerade partierna inte har lyckats fånga upp. Tomrummet har fyllts av de bruna krafterna. Många har varnat för detta, men trots detta har den breda politiska diskursen inte på allvar handlat om fördelningspolitiken.
Vi har sett det hända om och om igen. Det är alltid lättare att ta ut sitt missnöje över sin egen situation på de där andra. De där nyinflyttade i området som har ett annorlunda efternamn. De som tillber till en annan gud. Eller älskar någon av samma kön. Högerpopulisterna har kunnat ondgöra sig över orättvisorna och skyllt dem på främlingarna, invandrarna, mexikanarna, muslimerna eller någon annan minoritet i samhället.
Motkraften till detta stavas jämställdhet och demokrati. Någon som föregår med gott exempel är Kanadas premiärminister Justin Trudeau. När grannlandet stänger gränserna låter han hälsa att ”de som flyr från förföljelse, terror och krig, oavsett religion är välkomna till Kanada”. Mångfald är en styrka, inte en svaghet.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST