Rossana Dinamarca tillsammans med Katy Laine i Washington.

Rosa kattmössor överallt

2017-01-24 | Rossana Dinamarca padlock

KRÖNIKA/UTRIKES

”Folk kom från alla håll och gick åt alla håll. Det var som att marschen aldrig tog slut”, skriver Rossana Dinamarca (V) dagen efter Women’s March i Washington.

Rossana Dinamarca‎ och Katy Laine direkt från Washington.

Efter USA:s presidentval i höstas skrev jag en krönika där jag berättade om min vän Katy Laine. Samma natt som jag skickade in krönikan chattade jag med henne och hon berättade att hon höll på att boka biljetter för att åka från Georgia till Washington och delta i Women’s March. Där och då bestämde jag mig för att gå vid hennes sida.

I lördags promenerade vi tillsammans ner till Independence Avenue. Folk anslöt från alla håll. Alla gator var fulla av folk med skyltar och rosa kattmössor. Trots att vi hade tagit oss ner tidigt var det omöjligt att tränga sig fram den sista biten för att kunna höra eller se något. Och även om det var mäktigt med stora talare som Angela Davis, Alicia Keys och Madonna så är det mäktigaste hur detta var en gräsrotsrörelse som mobiliserade den största endagsprotesten i USA:s historia!

Folk kom från alla håll och gick åt alla håll. Det var som att marschen aldrig tog slut. Även dagen efter när vi skulle äta frukost på ett ställe i Columbia Heights i nordvästra DC var stället full av de där rosa mössorna. Bredvid oss satt paret Andrew och Jefferson som rest från San Francisco. Där var också Sharon Maloy och Julie Kerouac som kört 14 timmar från Chicago med sina trettonåriga döttrar. Maloy berättar att för ett halvår sedan hade hon nästan tappat hoppet om den feministiska rörelsen i landet:

– Det kändes som att alla bara brydde sig om vilket läppstift de skulle ha eller om sina klackar. Men igår tändes hoppet igen.

Samma bild får jag av doktor Mary Ellsberg på The Global Women’s Institute:

– Och det som är fantastiskt är att det är inte det gamla gardet som vaknat till. Visst de var med och marscherade, men det är de unga som organiserat detta och tagit täten. Unga som representerar en större bredd av vårt samhälle.

Hon hade hoppats på att få arbeta med att driva på viktigt arbete när det gäller mäns våld mot kvinnor och kvinnors rättigheter, men nu ser hon fyra år av att försvara de segrar kvinnor vunnit.

– Det är märkligt att en person som miljardären Donald Trump lyckats framstå som en folkets man och att de där familjekonservativa människorna inte reflekterar över att Trump har barn med tre olika kvinnor, vad vi känner till...

På kvällen efter demonstrationen ligger Katy Laine och jag i var sin soffa och tittar på nyheterna. Förbluffade över att det ändå var många som anslutit sig i Washington, men också runt om i resten av landet och i världen.

– Att Trump blev vald är resultatet av att vi inte har varit uppmärksamma och att vi tagit våra rättigheter för självklara, anser hon.

Hur överväldigande det än var att delta i denna historiska manifestation så får det inte stanna här. Eller som en kvinna på bussen hem, som varit på marschen med sin nioåriga dotter Francis, sade:

– Today we showed them we got the numbers, now we’ve got to start working.

Rörelsen bakom Women’s March har nu uppmanat till tio aktiviter var tionde dag de kommande 100 dagarna. Den första är att skriva ett vykort till sin senator om vad som är den viktigaste frågan för en och hur en kommer att kämpa för den frågan de kommande dagarna, veckorna och månaderna. Om tio dagar kommer nästa aktivitet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: