Angela Davis tal på svenska

2017-01-23 | Angela Davis padlock

FEMINISM

I lördags samlades miljontals över hela världen i olika kvinnodemonstrationer i protest mot Donald Trumps politik. Medborgarrättsaktivisten och forskaren Angela Davis var en av de som talade i Washington. Feministiskt perspektiv har gjort en fri översättning av hennes tal.

Låt oss i ett utmanande ögonblick i vår historia påminna oss själva om att vi, de hundratusentals, miljoner kvinnor, transpersoner, män och unga som är här på Women’s March, vi representerar de mäktiga förändringskrafter som är fast beslutna att förhindra de döende rasistiska, hetero-patriarkala kulturerna från att resa sig igen.

Vi utgår ifrån att vi är historiens kollektiva aktörer och att historia inte kan raderas såsom webbsidor. Vi vet att vi denna eftermiddag samlas på ursprungsfolks mark och att vi går i fotspåren av de ursprungsfolk som trots massivt folkmordsvåld aldrig har övergett kampen för land, vatten, kultur, sitt folk. I dag hyllar vi särskilt Standing rocks siouxer.

Svarta människors frihetskamp, som har format det här landets själva karaktär, kan inte raderas i en handvändning. Vi kan inte förmås glömma att svarta liv spelar faktisk roll. Det här är ett land förankrat i slaveri och kolonialism, och med allt vad det innebär är USA:s själva historia en historia av invandring och förslavning. Att sprida xenofobi, kasta ut anklagelser om mord och våldtäkt och bygga murar kommer inte att sudda ut historien.

Ingen människa är illegal.

Kampen för att rädda planeten, stoppa klimatförändringarna, garantera tillgången till vatten, från Standing rock-siouxernas marker, till Flint, Michigan, Västbanken och Gaza. Kampen för att rädda vår flora och fauna, att rädda luften – detta är utgångspunkten i kampen för social rättvisa.

Det här är en kvinnodemonstration och den här kvinnodemonstrationen står för löftet om feminism som motsats till det statliga våldets destruktiva krafter. Och inkluderande och intersektionell feminism som uppmanar oss alla att ansluta oss till motståndet mot rasism, islamofobi, antisemitism, misogyni, och kapitalistisk exploatering.

Ja, vi hyllar The Fight for $15 (global rörelse för löner som går att leva på, reds anm). Vi ägnar oss åt kollektivt motstånd. Motstånd mot skuldprofiterande och gentrifierande miljardärer. Motstånd mot vårdprivatisörer. Motstånd mot attacker mot muslimer och invandrare. Motstånd mot attacker mot människor med funktionsnedsättning. Motstånd mot statligt våld, som begås av polis och via det fängelseindustriella komplexet. Motstånd mot institutionellt och intimt genusvåld, särskilt mot svarta transkvinnor.

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter på hela planeten och det är därför vi säger frihet och rättvisa för Palestina. Vi firar den förestående frigivningen av Chelsea Manning. Och Oscar López Rivera. Men vi säger också befria Leonard Peltier. Befria Mumia Abu-Jamal. Befria Assata Shakur.

Under de kommande månaderna och åren kommer vi att behöva intensifiera våra krav på social rättvisa för att bli mer aktiva i vårt försvar av sårbara befolkningar. De som ännu försvarar det vita, maskulina hetero-patriarkatet gör bäst i att se upp.

De kommande 1 459 dagarna med Trumps administration kommer att vara 1 459 dagar av motstånd: Motstånd på marken, motstånd i klassrummen, motstånd på jobben, motstånd i vår konst och i vår musik.

Det här är bara början och med den oefterhärmliga Ella Bakers ord:

”Vi som tror på frihet kan inte vila förrän den är här.”

Tack.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: