Ordförande för Svenska Amerikansk Fotbollförbundet tog emot hbtq-certifieringen i december 2016

Amerikansk fotboll i Sverige hbtq-certifierad

2017-01-13 | Bella Frank padlock

SPORT/INTERVJU

Mikael Gustafson, ordförande för Svenska amerikansk fotbollförbundet har tagit emot RFSL:s hbtq-certifiering, sedan förbundets ledning och personal under 2016 genomgått en omfattande utbildning i hbtq-frågor. Svenska amerikansk fotbollförbundet är därmed det första av Riksidrottsförbundets medlemsförbund att certifieras.

Nyligen blev certifieringen klar, hur känns det att ha rott det i land?

– Det känns fantastiskt att vi både bestämde oss för att göra det och att vi just rodde det i land – en stor prestation för ett så litet förbund som vårt! Också fantastiskt med allt intresse som varit kring det här, både från media och andra sporter och inte minst från medlemmar i våra föreningar.


Hur har det varit att arbeta med certifieringen?

– Det har varit väldigt lärorikt, många frågeställningar och frågor som diskuterats på våra fyra träffar och av vår projektgrupp mellan våra möten. Vi har varit en rätt stor grupp, förutom förbundsstyrelsen och våra anställda så har även alla våra landslagskaptener och andra från landslagsorgansationen varit med, plus våra ordföranden från domar- och tävlingsutskotten. Med den gruppen deltagare blir det mycket diskussion och många perspektiv som ska ventileras men det är ju det som för verksamheten framåt.


Hur har arbetet tagits emot i förbundet?

– Det har varit rätt mycket intresse och nyfikenhet kring vårt arbete – varför vi gör det, vad certifieringen innebär och vad som händer nu. Sedan har det naturligtvis även funnits de som har ifrågasatt det hela och tyckt att det är onödigt, men den absoluta majoriteten av alla reaktioner har varit positiva och nyfikna.


Stämmer det att flera föreningar inom förbundet har varit intresserade av att ta del av det ni lärt er?

– Det stämmer, tre föreningar har redan hört av sig och vill förstå hur man gör och i alla fall en av dem håller på att planera en egen hbtq-utbildning. Det här är innan vi börjat med vårt arbete med att rulla ut utbildningen till våra föreningar.


Vad kommer att hända nu?

– Rätt mycket ska på plats – vi har ju bara börjat vår resa till att blir ett bra förbund, även ur ett hbtq-perspektiv. Tillsammans med RFSL håller vi på att planera för hur våra medlemsföreningar ska kunna få tillgång till en hbtq-utbildning. Vi håller även på att ta fram en aktivitetsplan för att säkerställa att hbtq-frågorna genomsyrar det vi gör. En prioriterad fråga är att få till en förbundsstyrelse med bredare representation nästa år.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: