"Feminism & aktivistisk journalistik"

Chans till feministisk folkbildning

2017-01-13 | Sholeh Irani padlock

FEMINISM

Färnebo folkhögskola ordnar under det kommande året kursen Feminism och aktivistisk journalistik. Den första delkursen genomförs i samarbete med Feministiskt perspektiv.
– Vi vill nå de som arbetar deltid, är sjukskrivna, har småbarn eller bor på en ort där det finns få andra med intresse för feministiska frågor, berättar Carmen Blanco Valer som är kursansvarig.

MER OM KURSEN:

Feminism & aktivistisk journalistik

Kursen Feminism och aktivistisk journalistik är planerad och anpassad för de som vill lära sig om de feministiska grunderna, historisk bakgrund samt vilka de olika feministiska inriktningarna är. Kursen består av två delkurser. Den första delkursen, som startar i mars, innehåller även feministisk journalistik under handledning av journalister från Feministiskt perspektiv.

Kursansvarig Carmen Blanco Valer anser att folkbildning är ett viktigt redskap för att bygga upp folkrörelser kring sociala frågor.


Varför en sådan kurs?

– Feminism handlar om mänskliga rättigheter. Om vi vill bygga upp en bred feministisk folkrörelse måste feminismen använda sig av folkbildning som pedagogiskt redskap. Detta innebär att göra den begriplig och tillgänglig för flertalet.


Varför är kursen är på distans och deltid?

– Det gör att deltagare inte behöver ta ledigt från jobbet och läsa på heltid för att lära sig feministiska grunder.


Vad innehåller kursen?

– Under kursen kommer vi förutom feministiska grunder, även ta upp inom vilka områden och under vilka former feministiskt kamp förs i dag, samt presentera olika feministiska inriktningar. Ett delmål med kursens innehåll är att deltagarna förstår att patriarkat inte är den enda förtryckande strukturen, utan samverkar med och överlappas av andra förtryckande strukturer. Därför måste vi lära oss att se på samhällsorättvisor med intersektionella perspektiv. Det vill säga; se att människor inte förtrycks enbart utifrån kön, sexuell identitet eller sexuell läggning utan även utifrån klass, etnicitet, funktionalitet, samt inte minst utifrån var i världen man råkat födas. Detta innebär bland annat att diskutera och förstå kolonialism som en global maktstruktur.

Blanco Valer berättar att en viktig aspekt av kursen är att diskutera och bilda sig när det gäller vikten av att ”avkolonisera feminismen”. Med detta menar hon att den feministiska kampen inte får ses isolerad från kampen mot andra maktstrukturer i samhället.

– Detta innebär bland annat att lämna föreställningen om att det bara är i Europa feministisk kamp förs eller analyser värda namnet görs, och särskilt under andra delkursen lära mer om latinamerikanska feministiska inriktningar. Drömmen vore att sedan ha fortsättningskurser om feminister från andra delar av världen, men låt oss börja med denna kurs och se hur vi kan gå vidare senare.


Det ingår feministisk journalistik i kursens första del, varför?

– Att det även ingår journalistiskt skrivande i kursen tillför ytterligare djup eftersom deltagarna får även ett verktyg att agera feministiskt med. De får lära sig syna medierna samt lära sig granska media med feministiska glasögon och ges även möjlighet att skriva feministiskt.

– Vi vill nå de som arbetar deltid, är sjukskrivna, har småbarn eller bor på en ort där det finns få andra med intresse för feministiska frågor. Vi hoppas åstadkomma att de efter kursen engagerar sig i feministiska frågor och rättvisefrågor i en vidare bemärkelse samt att de fortsätter med sitt feministiska skrivande. Vi behöver många feministiska skribenter som med papper och penna eller dator som verktyg synliggör de förtrycktas perspektiv på världen!


Vilka utgör främsta målgruppen för kursen och vad förväntas av deltagarna?

– Kursen vänder sig till en bred publik intresserad av mänskliga rättigheter, feminism och global rättvisa. En behöver vara med på de fyra kursträffarna, ta del av föreläsningar och dela med sig av egna reflektioner och erfarenheter både muntligt och skriftligt. Om man vill kan man söka CSN-medel och då kräver vi lite extra beträffande närvaro och aktivt deltagande, men man kan också läsa utan CSN och läsa mer i sin egen takt, men engagera sig i kursen ändå.


Är kursen CSN-berättigande?

– Ja, det stämmer.


Har många anmält sig?

– Rätt många har visat intresse sedan vi började annonsera i förra veckan. Men vi behöver några fler deltagare för att kursen ska kunna sättas igång. Sista anmälningsdag är den 26 januari.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: