Rasprofilering debatteras efter nyårsnatten i Köln

2017-01-03 | Pia Jablonsky padlock

UTRIKES

Under nyårsafton hindrade polis män med ”nordafrikansk utseende” från att ta sig in i centrala Köln. Detta i en insats för att förebygga en upprepning av det som hände vid centralstationen förra året, då 100-tals kvinnor anmälde sexuella övergrepp under nyårsnatten. Nu kräver bland andra tyska Amnesty International en oberoende granskning av insatsen. Polismyndigheten anser sig ha allmänhetens stöd för sitt agerande, medan kritiker utsätts för näthat.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-07-01 Faran med att knyta värderingar till nationer

2016-01-08 Sexuella övergrepp i Köln på nyårsafton

2016-01-07 Sexuella trakasserier – ett demokratiproblem

En debatt om rasprofilering har flammat upp i Tyskland efter polisinsatsen runt centralstationen i Köln på nyårsafton. En officiell tweet från polismyndigheten i Köln har väckt särskilt mycket kritik. Röster höjs nu för en oberoende granskning av insatsen, bland annat från Amnesty International.


Enligt flera nyhetskällor hindrade polisen flera hundra män som anlände till stationen på nyårsafton från att ta sig vidare mot domkyrkan och innerstaden i Köln. De omringades och hölls kvar för kontroll av id-handlingar på baksidan av stationen.

Under hashtagen #SicherinKöln (läs: tryggiKöln) twittrade Köln-polisen själv på nyårsafton att ”ett hundratals ”Nafris” kontrolleras just nu runt centralstationen”.


Vad som menas med ”Nafris” förtydligar samma polismyndighet på sin officiella Facebook-sida på tyska, engelska, franska och arabiska: Several hundred of people, seemingly of African descent have been tracked at Cologne main railway station. They are now beeing screened on Breslauer Platz for identity and legal status.


Enligt utseende

Polisens utsökningskriterium vid Kölns centralstation var enligt egna källor på nyårsafton de förbipasserande männens utseende. 
Att ringa in och kontrollera hundratals människor med antagandet att de är av nordafrikanskt ursprung baserat på deras utseende är ett exempel på rasprofilering, säger Alexander Bosch på tyska Amnesty International till tidningen Frankfurter Rundschau. Genom sin utökade närvaro har polisen förvisso säkerställt ordningen men samtidigt åsidosatt sin uppgift att skydda människor från diskriminering, säger Bosch vidare.

Tyska Amnesty International kräver nu en oberoende granskning av händelserna i Köln på nyårsafton. Rasprofilering är en kränkning av de mänskliga rättigheterna och utgör ingen lämplig åtgärd för att upprätthålla ordningen i en rättsstat, enligt Bosch.Polisen nöjd

Polisen ställer sig oförstående till de anklagelser om rasprofilering som nu riktas mot dem. 
Polischefen i Köln, Jürgen Mathies, beklagar förvisso användandet av begreppet ”Nafri” i den aktuella tweeten. ”Nafri” är enligt Mathies ett begrepp som polisen använder internt för att beteckna nordafrikanska återfallsbrottslingar. Han ser dock polisinsatsen i Köln på nyårsafton som skälig och proportionerlig för att förhindra att det som hände nyårsnatten 2015/2016 skulle upprepas.

För ett år sedan anmälde hundratals kvinnor sexuella övergrepp vid centralstationen i Köln. 
Till Sueddeusche Zeitung säger Tahir Dellar från Initiative Schwarzer Menschen in Deutschland (ISD) att polisen vanligtvis förnekar att kontroller av människor görs baserat på deras utseende, men att attityden nu har förändrats inom kåren.


Näthat mot kritikern

– Polisen känner sig säker på majoritetssamhällets godkännande. Majoritetens behov av trygghet rättfärdigar diskriminering av minoriteter, säger Tahir Dellar.

Enligt Frankfurter Rundschau kallar vice förbundskansler Sigmar Gabriel (SPD) debatten om rasprofilering för absurd och galen. Med sin profil ”Nafri” beskriver polisen enligt Gabriel helt enkelt verkligheten. 
Oppositionspolitikern Niema Movassat (Die Linke) ser annorlunda på saken. Tidningen WAZ rapporterar om massivt näthat mot förbundsdagsledamoten efter att han kallat polisens agerande i Köln för strukturell statlig rasism i sociala medier.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: