Sexuella övergrepp i Köln på nyårsafton

2016-01-08 | Sholeh Irani padlock 5

UTRIKES

På nyårsfirandet i centrala Köln, under en årligen återkommande kaotisk samling, utsattes hundratals kvinnor för rån och sexuella övergrepp. Alkohol- och knarkpåverkade män omringade kvinnorna, utsatte dem för övergrepp och i många fall rån av värdesaker. Hittills har omkring 150 kvinnor polisanmält händelsen. Feministiskt Perspektiv har talat med feminister i Köln, både om händelsen, och en rapportering som väcker fler frågor än den ger svar.

RELATERAD ARTIKEL:

2016-01-07 Sexuella trakasserier – ett demokratiproblem

FLER RÖSTER genom DW: 'No one is asking the women in Cologne what they feel'

En kvinna, som identifierade sig som Katja, sade till Kölner Express att hon blev antastad överallt: ”...även om vi skrek och slog dem, slutade de inte”. Andra kvinnor berättade att deras underkläder revs sönder och de omringades av gäng om 10-20 män. Samtliga ögonvittnen och de videofilmer som nu publiceras visar att området utanför centralstationen och Domkyrkan i centrala Köln fylldes med nästan enbart män.

Nyheten om händelsen uppmärksammades först i tyska medier på måndag 4 januari, tre dagar efter händelseloppet. Detta uppfattades som mörkläggning och ledde till stormiga debatter i sociala medier. Inom loppet av några timmar spreds dock de första rapporteringarna till internationella medier. Ofta med rubriker som ”1 000 män från Nordafrika och Mellanöstern” utsatte kvinnor för sexuellt våld, trakasserier och stöld i Köln. Uppgiften om förövarnas etniska bakgrund dementerades samma kväll i tyska medier av stadens myndigheter, men bekräftades av vittnesmål från de kvinnor som anmälde brott samt närvarande poliser.


Motstridiga uppgifter

Torsdag 7 januari rapporterade tyska medier om en läckt polisrapport om händelseloppet på nyårsnatten i Köln. Boulevardtidningen Express påstår att polisen och myndigheten mörklägger uppgifter kring händelsen och citerar två anonyma polisofficerare som berättar att polisen grepp 16 män under nyårsaftonen vilka senare släpptes. Samtliga var enligt en anonym polisman, ”flyktingar från Syrien och Afghanistan”.

Men Kölns myndigheter meddelade att de än så länge saknar uppgifter som tyder på att nyanlända flyktingar var inblandade i mobben på nyårsafton. Polisen har meddelat att de nu söker 16 misstänkta som identifierats via videofilmer från brottsplatsen. Angela Merkel och landets justitieminister uppgav att staten undersöker möjligheten att utvisa de eventuella asylsökande som har begått brott på nyårsafton i Köln och i mindre skala i Hamburg och Stuttgart.

Det rapporterades om 150 (Telegram) och 121 (The Local samt tyska kvällstidningar) polisanmälningar, var av två fall handlade om våldtäkt. Två tredjedelar av anmälningarna ska handla om sexuellt våld och övergrepp.


Ett redan farligt område

Feministiskt perspektiv kontaktade ett stort antal kvinnorättsaktivister och antirasister i Köln men ingen av dem eller personer i deras närmaste nätverk befann sig på plats och kan därför inte vittna om det som pågick.

Hamila Nissgili, en av Kölns kända feminister som de senaste 22 åren har arbetat på en oberoende kvinnojour, förklarade orsaken.

– Jag tvivlar på att ni kommer hitta någon bland feministerna som skulle gått dit på nyårsafton! Kölnbor och i synnerhet stadens kvinnor har erfarenhet av stökighet och trakasserier vid Domkyrkan och centralstationen vid nyårsafton. Kvinnor från Köln undviker därför platsen just denna kväll. Det är mest turister eller folk som kommer från kringliggande mindre ort som samlas där. Visst kommer det män från andra orter till storstaden, där ingen känner igen dem och de beter sig hur som helst, dricker och drogar. Varje år samlas berusade män i stora grupper där, jag kallar denna årssamlingen för ”mäns manifestation”, säger Hamila Nissgili.


Enligt rapporter finns flera kvinnor med utländsk bakgrund bland de våldsutsatta som har anmält brott, betyder det att detta inte handlade om utländska män mot ”tyska” kvinnor?

– Så kan det säkert ha varit. Problemet är att vi inte får riktigt bra information om allt och det målas upp flera olika bilder av denna kväll.

Nissgili är, i likhet med många feminister, kritisk till bristfällig polisberedskap under denna kväll. Enligt hennes erfarenhet blundar den tyska polisen ofta när förövaren och offret är av utländsk härkomst. Hon berättar om flera fall då hon själv följde med offret till polisen, utan att anmälan ledde till vare sig förundersökning eller åtal.

– En gång var förövaren faktiskt en kvinnas egen bror som var berusad och misshandlade henne på en fest. Jag följde med till polisen som sade: ”Men sånt händer när män dricker alkohol”. Visst finns det en del män bland nyss anlända från Mellanöstern och Nordafrika, som inte är vana med att se kvinnor ute på stan sent och, i deras ögon, dessutom ”lättklädda”. De får för sig att detta är tecken på inbjudan på sexuella trakasserier, de tror att de kvinnorna inte bryr sig. Därför är det viktigt att ytterligare stärka kvinnors rörelsefrihet till skillnad från underliga råd från Kölns borgmästare, som menar att kvinnor ska vara rädda och ytterligare begränsa sig. Polis och myndigheter måste se till att det som hände denna kväll i Köln - som vanligtvis är en av världens mest tryggaste städer - inte händer igen. Men att anklaga alla män från vissa regioner är rasism, menar Nissgili.


Spontan manifestation

På tisdagskvällen hölls en spontan manifestation utanför Domkyrkan och centralstationen för att fördöma övergreppen med paroller mot sexism och rasism. Initiativtagare var nätverket Lila bestående av cirka 18 olika kvinnogrupper. På lördag har nätverket med stöd från stadens olika kvinnogrupper manat till ännu en manifestation utanför centralstation.

Kölnbon och kvinnorättsaktivisten Homa Moradi från nätverket Lila säger till Feministiskt perspektiv att det sprids desinformation och spekulationer istället för fakta om händelsen i centrala Köln. Detta gör det svårt enligt henne att dra slutsatser om det som verkligen ägde rum på plats och varför polisen inte reagerade som den ska.


Sexuellt våld ingen nyhet

På nyårsnatten försökte polisen enligt tyska tidningar evakuera området vid 00:15-tiden men sedan samlades männen på platsen igen och kaoset med fyrverkerier och det stora antalet kvinnor som behövde skydd gjorde att polisen tappade kontrollen.

– Vad som upprör mig mest är varför polisen inte hanterade situationen, detta är en skandal för Kölns polis. Men istället att peka fingret mot stadens myndigheter som misslyckades med sin uppgift att garantera tryggheten för kvinnor, sprids rasistiska rykten och allt skylls på migrationspolitiken och alla flyktingar anklagas. Det är politiska poänger som dras på bekostnad av dessa utsatta kvinnor, tycker feministen Moradi.

Hamila Nissgili påminner om att sexuella övergrepp har förekommit tidigare år på både nyårsafton och mest på stadens karnevaler.

– Det sexuella våldet mot kvinnor är ingen nyhet, det är samhället som har blundat för det och svikit kvinnor som har varit utsatta även innan denna nyårsafton! Nu är det viktigt att händelsen utreds ordentligt och att myndigheter kommer med rena fakta om vad som hände och inte bara spekulera som det känns som att de har gjort hittills.


Inte flyktingar

Den tyska feministen och debattören Alice Schwarzer som ofta kritiseras av många feminister och antirasister för sina kontroversiella uttalanden om invandringen och uppfattas av många som islamofob, kommenterade händelsen på nyårsafton i en artikel.

Hon ställer bland annat några frågor. Schwarzer undrar i sin artikel varför polisen inte ingrep när 1 000 huvudsakligen våldsamma och kriminella män (inklusive några tidigare kända brottslingar) samlades vid centralstationen. För det andra undrar Schwarzer varför polisen inte någonsin stoppar och griper dessa män som skjuter fyrverkerier på människor. För det tredje, hur det kan förklaras att hundratals sexuella trakasserier av kvinnor äger rum under polisens närvaro. Schwarzer tror inte heller att förövarna på nyårsaftonen var nyanlända flyktingar.

Vidare skriver hon att dessa unga män ändå är produkten av en misslyckad integration. ”Produkten av en falsk tolerans mot ”de andras” sed och en illavarslande `religionsfrihet` – i vars namn parallella världar fick uppstå eftersom denna fanatism hade något att göra med tro”.

Kvinnorättsaktivisten Homa Moradi har rötter i Iran och är aktiv i antirasistiska rörelsen. Hon säger att man måste förstå att detta är Tyskland vi pratar om!

– Ett land med rasistisk struktur och fascistisk historia och rötter. Därför krävs det försiktighet när det händer sånt som hände på nyårsafton. Alla medier hade utan några bekräftade underlag bestämt sig från början vilka samtliga förövare hade för etnisk bakgrund. Det är polisens uppgift att stoppa det sexuella våldet mot kvinnor och barn, oavsett vilka förövarna än är. Hur kommer det sig att, i ett samhälle med ett så mäktigt polisväsende, lyckas några få män, om det nu handlar om 16 eller några till som meddelas misstänkta, att terrorisera så många och hetsa 1 000 män mot kvinnor på en allmän plats under polisens näsa? Varför fick detta hända?


Vilseledande fokus

Både Homa Moradi och Hamila Nissgili menar att det är sant att en del män som nyss lämnat stark patriarkala samhällen eller länder som under många år drabbats av krig och konflikter, kan ha större benägenhet att utöva sexuellt våld. Men dessa kvinnorättsaktivister menar ändå att allt detta, särskilt i den tyska kontexten och i skuggan av den växande fascismen, måste hanteras proportionerligt och sakligt och i relation till den större bilden. Våld mot kvinnor förekommer och både förövarna och offren har olika bakgrund.

– När det utbreda sexuella våldet mot kvinnor sällan får fokus i samhällsdebatter och resurser för att bekämpa det i stället dras in, känns detta plötsliga fokus på just män med viss bakgrund vilseledande och fel i sammanhanget. Avsikten verkar inte vara att bekämpa våldet mot kvinnor utan att vinna politiska poäng, menar både Moradi och Nissgili som har mångårig erfarenhet i kampen mot sexualiserat våld i Tyskland.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160108 - Hans Gustavsson

Äntligen en vettig och saklig rapportering om dessa händelser. Tack!


20160109 - Per Larsson

Ja mycket bra artikel med olika aspekter som tas in. Bästa artikel jag läst i ämnet och många frågeställningar dyker upp i huvudet, hur bekämpar och stoppar vi detta? Jag tror att trakasserier måste få kännbara och omedelbara konsekvenser, kommer de (vi män) undan med oskicket kommer det tyvärr att fortsätta.


20160109 - Sholeh Irani

Tack ni! Ja, håller med dig Per Larsson. Hur bekämpar vi detta, undrar jag med, särskild med den pågående hysteriska lynchstämningen, såna allvarliga samhällsproblem kräver klokhet och respekt för rättvisa och jämlikhet... säkert flera åtgärder krävs samtidigt, inte bara straff utan även folkbildning på alla nivåer och feministiska lösningar...


20160111 - Eva Nikell

Tack Feministiskt Perspektiv för denna artikel. Bra, välgrundad - så långt det nu går att få fram fakta redan - och med ett tydligt syfte att inte dölja några obehagliga frågor men ändå vidga perspektiven på händelsen.


20160112 - Nina Lekander

Ich stimme zu!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: