Barry Bennell: Anklagad för decennier av sexuella övergrepp mot ett stort antal pojkar.

Pedofilskandalen inom engelsk fotboll fortsätter att växa

2016-12-09 | Bella Frank padlock

SPORT

Skandalen om utbredda övergrepp mot barn inom engelsk fotboll fortsätter att växa. Under november var det flera fotbollsspelare som berättade att de utsatts för övergrepp av fotbollstränaren Barry Bennell under 1980- och 1990-talet. Sedan dess har flera andra pedofiler pekats ut och över 800 personer kontaktat ett hjälpnummer som upprättats. Nu har Andy Woodward, en av de som utsattes, startat stiftelsen Offside Trust för att hjälpa andra som fallit offer för sexuella övergrepp.

Antalet barn som fallit offer för fotbollstränaren och pedofilen Barry Bennell och andra pedofiler inom engelsk fotboll fortsätter att öka. På en vecka hörde 860 personer av sig till en hjälptelefon som engelska fotbollsförbundet Football Association upprättat, för att berätta om övergrepp inom fotbollen. Övergreppen Bennell begick ägde rum under 1970- 1980- och 1990-talet. Barry Bennell greps och dömdes i USA 1994 för att ha utsatt en pojke för sexuellt övergrepp i samband med en fotbollsturnering där. 1998 dömdes han för sexuella övergrepp mot sex pojkar i åldrarna nio till femton år i Storbritannien. Och i veckan åtalades han för åtta fall av sexuella övergrepp mot en pojke i klubben Crewe Alexandra.

Det var i november i år som flera tidigare fotbollsspelare trädde fram och berättade att de också hade fallit offer för Bennell. I takt med att övergreppen rapporterades i brittisk media kom det också fram berättelser om andra förövare, också fotbollstränare eller talangscouter. Engelska fotbollsförbundet har anlitat advokaten Kate Gallafent att bistå dem med internutredning kring övergreppen, flera klubbar som Crewe Alexandra, Chelsea och Manchester City har börjat utreda om övergrepp skett inom ramen för deras verksamhet och polisen på minst åtta orter jobbar med att utreda misstänkta övergrepp.

Det FA och olika fotbollsklubbar där Bennell och andra pedofiler var som mest aktiva nu ska utreda med hjälp av Gallafent är hur förbundet och klubbarna agerade vid tidpunkten för övergreppen: Hur kunde Bennell och hans gelikar utsätta så många utan att klubbarna fattade misstankar eller vidtog åtgärder?

Barry Bennell började jobba som fotbollstränare på 1970-talet och jobbade under de kommande årtiondena med flera lag i området kring Manchester, Cheshire, Staffordshire och Derbyshire. Barry Bennell var ungdomstränare i klubben Crewe Alexandra i Crewe i norra England på 1980-talet. En av dem som utsattes för ”monstret”, som Bennell själv kallat sig, i Crewe Alexandra var Andy Woodward. Nyligen trädde han fram med namn för att berätta vad han utsattes för och hur det har påverkat honom sedan dess, att han avslutade sin karriär som fotbollsspelare vid 29 års ålder för att han fortfarande mådde så dåligt efter övergreppen.

– Mitt liv har varit förstört fram tills jag fyllde 43. Men hur många andra finns det där? Jag menar att det finns hundratals barn som Barry Bennell valde ut till olika fotbollslag och som nu som vuxna kanske fortfarande lever med den där fruktansvärda rädslan, säger han till The Guardian.


Groomade offren

Bennell jobbade också med att hitta nya talanger till klubbarna och det var så Andy Woodward kom i kontakt med honom. Bennell groomade sina offer och bjöd in dem att bo hos honom under helger och lov och tog med dem för att titta på matcher i området. Woodward berättar att han först hade förtroende för Bennell och såg det som sin stora chans att få utvecklas inom sin passion, fotbollen. När övergreppen började, Woodward var bara elva år, använde Bennell ömsom hot om våld, ömsom utpressning om att Woodward inte längre skulle få spela i laget. Bennells kontroll över Woodward blev än större när Bennell började dejta hans storasyster som bara var 16 år, och senare gifte sig med henne, vilket innebar att förövaren blev Woodwards svåger.

– Vi har sett i fallet Jimmy Savile [en populär dj och programledare som utsatte ett stort antal barn för sexuella övergrepp under flera årtionden] att folk har haft mod, men jag tror att det inom fotbollsvärlden är ännu svårare att tala ut om det. Inte förrän nu, när jag är 43 år, känner jag att kan leva utan den där hemligheten och den där massiva, fruktansvärda bördan. Jag vill få det ur mig och ge andra människor möjligheten att göra detsamma. Jag vill ge folk styrka. Jag överlevde. Jag förlorade min karriär vilket var en stor förlust för mig, men jag är fortfarande här.

Andy Woodward har också kritiserat Crewe Alexandra för att klubben inte har bett om ursäkt för det han utsattes för, varken efter rättegången 1998 då Bennell dömdes, eller senare. Andra spelare har också uttalat sig om sexuella övergrepp de utsatts för – den tidigare Chelseaspelaren Gary Johnson har sagt att klubben betalade honom 50 000 pund för ett år sedan för att tysta hans anklagelser om att han utsatts för övergrepp av en av klubbens talangscouter, Eddie Heath som är död sedan länge. Tidigare fotbollsspelaren Derek Richardson har berättat att Heath utsatte pojkar för sexuella trakasserier i omklädningsrummen. Alan Hudson som är en före detta mittfältare för Chelsea skrev på sin Facebooksida att det var ”allmänt känt att Heath var en fara för oss ungdomar” rapporterar BBC. Derek Bell som tidigare spelade i fotboll i Newcastle United har också berättat att om övergrepp han utsatts för av ytterligare en pedofil, George Ormond, som även han kan utsatt många pojkar under sina år som tränare för pojklag i Newcastle-trakten och i Newcastle United. Sättet Ormond gick till väga för att kontrollera och tvinga Bell till övergreppen har många likheter med Bennells tillvägagångssätt gentemot Woodward. Även tidigare spelare från klubben Southampton har talat om övergrepp de ska ha utsatts för under flera års tid av en av klubbens anställda.

I veckan bildade Woodward tillsammans med två andra tidigare fotbollsspelare, Steve Walters och Chris Unsworth, stiftelsen Offside Trust för att hjälpa spelare som fallit offer för sexuella övergrepp, samt deras familjer. Andy Woodward skriver på stiftelsens hemsida att skandalens omfattning är enorm – 860 personer har vittnat om att de utsatts för övergrepp i olika former: ”Den här stiftelsen handlar inte bara om fotboll utan även om andra idrotter. Den finns för att stötta alla de som fallit offer för övergrepp samt deras familjer och barn. Stiftelsen är oberoende och jag uppmanar alla offer att kontakta stiftelsen på info@prosperitylaw.com.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: