Sofia Enoksson Rito.

Starka kvinnor och tunga lyft i unik tävling i helgen

2016-12-06 | Bella Frank padlock

SPORT

I helgen arrangerades Sveriges genom tiderna första tynglyftningstävling endast för kvinnor på Crossfit Eken i Stockholm med deltagare som Ella Frigghe från Spårvägen TLK, yngst i tävlingen, och Sofia Enocsson Rito från Eskilstuna AK – som för bara några månader sedan tävlade i OS i Rio för Uruguay:
– Det har varit jättekul, alla tävlingar är roliga, säger Sofia Enocsson Rito efter tävlingen Stark.

FAKTA/STARK

Tävlingen arrangerades av Rosenlunds atletförening på Crossfit Eken i Stockholm. Vinnarna i de olika klasserna är:

Ella Frigghe, 48 kilo.

Johanna Öhrbom, 53 kilo.

Sofia Enoksson, 58 kilo, totalvinnare.

Carina Sundberg, 63 kilo.

Helena Hugosson, 69 kilo.

Felicia Gihl, 75 kilo.

Hanna Jansson, 90 kilo.

Paula Junhov Rindberg, 90+ kilo, svenskt rekordlyft i lördags.


Bästa resultat i ryck och stöt, deltagare i grupp ett:

Lina Petrell, Vallentuna STF 53 respektive 70 kilo.

Mimi Pelling, Mosseberg AK, 66 respektive 81 kilo.

Helena Hugosson, Stockholm AK, 73 respektive 93 kilo.

Anna Liljegren, Vallentuna STF, 36 respektive 50 kilo.

Hanna Jansson, Vallentuna STF, 72 respektive 80 kilo.

Jenny Andersson, Stockholm AK, 48 respektive 55 kilo.

Paula Junhov Rindberg, Östersunds AK, 89 respektive 105 kilo.

Linnea Molander, Stockholms SS, 46 respektive 60 kilo.

Felicia Gihl, Stockholm AK, 60 respektive 73 kilo.

Kristina Waller, Rosenlunds atletförening, 47 respektive 60 kilo.


Bästa resultat i ryck och stöt, deltagare i grupp två:

Johanna Öhrbom, Fit4Life TK, 55 respektive 70 kilo.

Joanne Kadir, Fit4Life TK, 45 respektive 65 kilo.

Sara Andersson, Rosenlunds atletförening, 41 respektive 50 kilo.

Sofia Enoksson Rito, Allmänna SK, 72 respektive 92 kilo.

My Christensen, Grace Under Pressure, 45 respektive 67 kilo.

Agnes Elmberger, Fit4Life TK, 52 respektive 62 kilo.

Carina Sundberg, Väsby AK, 54 respektive 68 kilo.

Ida Holmberg, ---, 31 respektive 50 kilo.

Virginia Peix, Stockholm AK, 47 respektive 61 kilo.

Anna Vikström, Vega AK, 57 respektive 65 kilo.

Ella Frigghe, TLK, 35 respektive 45 kilo.

Framför en backdrop med ordet stark i stora svarta blockbokstäver kliver de tävlande fram. Vikten stiger gradvis. En liten upphöjning från golvet är scenen där allting händer. Skivstången justeras, vikter läggs på. Till vänster om den låga scenen står ett prisbord fyllt av guldfärgade bucklor i olika storlekar och intill det ett funktionärsbord där vikt och annan information visas på en tavla. På väggarna i lokalen är svarta vikter upphängda, kettleballs står uppställda, och barn i publiken hänger och klättrar i ringar från taket. Det är en intim och gemytlig stämning på Crossfit Eken där Rosenlunds atletförening har arrangerat tävling i tyngdlyftning.

Tyngdlyftning består alltid av två moment, ryck och stöt, och dagen är indelad i olika viktklasser. Kristina Waller är nöjd med sin insats med 47 i ryck och 60 i stöt.

– Trots att jag inte känt mig hundraprocentigt bra så lyfte jag samma vikter som senast, säger hon i entrén.

Även Sara Andersson är nöjd:

– Jag lyfte 41 i ryck och 50 i stöt, säger hon.

Deras träningskamrater Tilly Lande och Ellen Wikström var tvungna att ställa in sitt deltagande på grund av sjukdom och en skada men de är på plats: Tilly Lande står utanför och grillar korv som är till försäljning, och Ellen Wikström står ömsom i kassan ömsom sitter vid funktionärsbordet och för protokoll. Inträdet till tävlingen går till organisationen Kvinna till kvinna.

Framme på scenen pågår fortfarande lyft i grupp ett. Vikterna på skivstången blir allt tyngre. Mimi Pelling kommer fram till skivstången, lyfter blicken ovanför och bakom publiken, fäster blicken i väggen, där ett litet kryss är upptejpat för att hjälpa koncentrationen. Kardborreband pressas upp med ett ritsch när hela kroppen används för att ta i med all kraft för att få upp vikten på axlarna och sedan ovanför huvudet.

Fan. Säger Mimi Pelling när lyftet inte funkar och hon får släppa skivstången i marken utan godkänt lyft. Hon gör sig redo för sitt andra lyft på 81 kilo i stöt. Hennes tränare masserar hennes axlar lite lätt innan hon går ut på golvet. Publiken ropar:

– Mimi, Mimi.

Men inte heller andra lyftet funkar. Ett tredje försök. Det är två minuter kvar och Mimi Pelling sitter på en bänk bakom funktionärerna, samlar sig. Slår sig på låren, grymtar, stampar i golvet och går ut på nytt på golvet. Hon ställer sig bakom skivstången och denna gång funkar allt som det ska.

– Jaaaa, ropar hon ut i glädje, hoppar över golvet, och kramar om sin tränare.

Koncentrationen och känslorna går rakt in i publiken som bara sitter några meter från de tävlande. Det finns ingen möjlighet att dölja sig som tävlande, allt syns och på några sekunder ska allt sitta. Teknik, fokus, kropp och hjärna. Det krävs styrka på många plan på en och samma gång.

Hanna Jansson, Vallentuna STF, lyfter 88 kilo i stöt och går vidare till 91 kilo men lyftet går inte, det blir underkänt. Tre domare granskar varje lyft och för att lyftet ska vara godkänt ska två av tre domare godkänna det. Även om lyftet ser ut att gå vägen kan det underkännas om armarna inte är tillräckligt raka förklarar domare Mathias Lundberg som också tagit initiativ till tävlingen tillsammans med Wouissem Gaib, ordförande för Rosenlunds atletförening.

Helena Hugosson från Stockholms atletklubb lyfter 90 kilo utan problem.

– Jajamän, säger hon belåtet när hon klarar också 93 kilo.

Skivstången får allt tyngre vikter på sig. Paula Junhov Rindberg från Östersunds atletklubb kliver fram och lyfter 105 kilo. Vidare till 109 kilo men, skivstången åker i backen. Hon gör ett nytt försök men det vill sig inte och hon stannar på 105 kilo, men med svenskt rekordlyft.

Tävlingen tar lunchpaus innan nästa grupp, där de lättare viktklasserna från 55,4 kilo till 62,9 kilo tävlar och i denna grupp finns bland andra Sofia Enocsson Rito som i somras representerade Uruguay i OS i Rio.


Sofia Enocsson Rito, Allmänna SK.


Carina Sundberg, Väsby AK.


Agnes Elmberger, Fit4Life TK.


Virginia Peix, Stockholms atletklubb.


Johanna Öhrbom, Fit4Life TK.


Anna Vikström, Vega AK.


Helena Hugosson, Stockholms atletklubb.


Joanne Kadir, Fit4Life TLK.


Agnes Elmberger.


My Christensen, Grace Under Pressure.


Helena Hugosson.


Paula Junhov Rindberg, Östersunds atletklubb.


Hanna Jansson, Vallentuna.


Johanna Öhrbom.


Virginia Peix.


Carina Sundberg.


Ida Holmberg.


Paula Junhov Rindberg.


Mimi Pelling, Mossebergs AK.


Ella Frigghe, Spårvägen TLK.


My Christensen.


Anna Vikström.


Ella Frigghe.


Mimi Pelling.


Virginia Peix.


Kristina Waller och Sara Andersson, Rosenlunds atletförening.


Sofia Enocsson Rito och Joanne Kadir på prispallen.


Störst buckla gick till Ella Frigghe.


Sofia Enocsson Rito.


Efter pausen börjar deltagarna med ryck, alltid i den ordningen, ryck och sedan stöt. Ida Holmberg rycker 26 kilo, enkelt. Ella Frigghe, tävlingens yngsta deltagare med sina 13 år, går in på 28 kilo, också hon tar vikten enkelt. Hon släpper inte ner stången utan placerar den i golvet efter lyftet. My Christensen från Grace Under Pressure atletklubb tar 43 kilo, Virginia Peix från Stockholms atletklubb tar 44 kilo. Ryck avslutas och det är dags för stöt och tävlingens sista moment.

Ella Frigghe inleder stöt med 37 kilo, därefter 42 kilo och sedan 45 kilo medan publiken hejar på. I stöt lyfts skivstången först upp på axlarna, därefter höjs skivstången på raka armar. I lyftet tar den tävlande ett steg bakåt i ett litet hopp, därefter måste fötterna ihop igen. Virginia Peix går fram för 54 kilo. Hon drar in ett djupt andetag genom näsan innan hon börjar lyftet, blicken är fäst på väggen, lugn och fokuserad genomför hon lyftet utan problem. Agnes Elmberger försöker på 60 kilo. Det är svårt. Publiken ropar:

– Upp, upp, upp, och när hon lyckas få skivstången på raka armar ropar de:

– Håll, håll, håll.

Joanne Kadir klarar 65 kilo utan problem. Hon försöker med 67 kilo men lyftet blir underkänt med 2-1.

Vikterna ökar. Så ropas Sofia Enocsson Rito upp. De tre sista stötarna för dagen är hennes. En minut kvar. Hon ryter innan hon går upp på den låga scenen för att samla kraft och styrka. Hon går in på 88 kilo, fortsätter med 92 kilo. Hon ryter, och det känns elektriskt i lokalen, alla i publiken försöker lyfta stången tillsammans med henne. Och hon gör det. Under dagen har hon ryckt 69 och 72 kilo och tagit 88 och 92 kilo i stöt. Totalt lyfter hon 164 kilo under dagen och blir dagens starkaste.

– Det var jättekul, alla tävlingar är roliga, säger hon och förklarar att hon trots att hon tävlat i OS ändå kände nervositet vid tävlingens inledning.

– Det är jättenervöst vid första rycket.

Sofia Enocsson Rito har dubbla medborgarskap och kunde därför kvala in och representera Uruguay i OS i augusti genom en kvotplats.

– Det var jättestort och jättehäftigt, jag har fattat att jag var där men jag kan inte ta in det, säger hon och förklarar att det är det största att tävla i ett OS, större än ett VM eftersom alla idrotter finns samlade på en och samma plats och tid är uppmärksamheten och intresset så mycket större och når en bredare publik.

– Det blir mycket större. Jag är jätteglad att jag fick ett resultat i OS, jag är inte nöjd med det men glad att jag fick ett resultat för det är väldigt svårt med nerverna, det är inte många som presterar på topp.

Sofia Enocsson Rito har hållit på med tyngdlyftning i fyra år, vann lördagens tävling Stark och har tävlat i OS. Vad kommer härnäst?

– Mitt stora mål under året är Panamerikanska mästerskapet i sommar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: