Alex Fridunger är en av arrangörerna till Trans*Film Fest

Trans* Film Fest vill främja transaktivism

2016-11-25 | FemPers padlock

KULTUR

Film av, med och för transpersoner inte är något som vanligtvis visas på bio, men förra helgen arrangerades Trans* Film Fest i Stockholm för andra gången. Feministiskt perspektiv har pratat med arrangörerna om varför det finns behov av en transfilmfestival.

Helgen den 18 till 20 november ordnades Trans* Film Fest i Stockholm. Under tre dagar fylldes Tellus, Melodybox, Bio Rio och Femtopia med filmer som på olika sätt berörde transfrågor.

– Det känns fantastiskt fint efter denna den andra omgången av Trans* Film Fest Stockholm. Vi har haft många besökare, alltifrån etablerade transaktivister till personer som besöker ett transevenemang för första gången. Vi försöker skapa en positiv och välkomnande atmosfär på eventen och det känns det som att vi lyckades med det även denna gång, säger Alex Fridunger, en av festivalens arrangörer.

Främst var det kortfilmer som visades men också några längre filmer som Her Story, TCHINDAS och MAJOR!. Söndagen ägnades åt minne och minnesarbete, för att uppmärksamma Trans* Day of Remembrance den 20 november.

– Syftet med alla våra arrangemang är att genom olika typer av kulturverksamhet främja transaktivism och skapa positiva och tryggare rum för transpersoner och allierade, förklarar Fridunger.

– Detta gör vi till exempel genom att anordna denna transfilmfestival eftersom film av, med och för transpersoner inte är något som vanligtvis visas på bio och att det kan vara stärkande och communitybyggande att få uppleva dessa i tryggare rum. En del kortfilmer som visades under festivalen finns på Youtube och Vimeo, men den som har möjlighet att se till exempel Her Story, Tchindas och Major! borde ta den!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: