Ellen Wikström.

Med fokus och styrka äntrar kvinnor tyngdlyftningsscenen

2016-11-25 | Bella Frank padlock

SPORT

Styrka, teknik och fokus är något som krävs för att bli en bra tyngdlyftare, och allt fler kvinnor har hittat till idrotten. Under SM i tyngdlyftning 2014 var det för första gången fler kvinnor än män anmälda. Feministiskt perspektiv har besökt Rosenlunds atletförening på Crossfit Eken i Stockholm och träffade fyra tyngdlyftare som förbereder sig för att inta tävlingsscenen för ryck och stöt nästa helg.

Det är ljust och högt i lokalen. Från taket hänger rep och ringar i klassisk gymnastiksalsstil. En grupp håller på och stretchar, i en annan del står en grupp tjejer och övar styrkelyft. Det dunsar rytmiskt när de släpper ner sina skivstänger i mattan. Knäböj, lyft, och sedan ner. Tilly Lande, Sara Andersson, Kristina Waller och Ellen Wikström är tyngdlyftare och kommer om en dryg vecka tävla här. Händerna är vita av kalk och lite valkigt såriga. De tillhör en ny generation av kvinnor som har sökt sig till tyngdlyftning. Vägen hit har gått via den populära träningsformen crossfit där tyngdlyftning är en viktig beståndsdel.

– Jag har hållit på med tyngdlyftning i ett halvår, och med crossfit i ett år innan det ungefär. Det roliga med tyngdlyftning är man kan utvecklas så mycket, det är mycket teknik att jobba med, man får se andras utvecklas också – vi gör mycket tillsammans även fast man är själv under själva lyftet, säger Tilly Lande och Ellen Wikström håller med. Hon har hållit på med tyngdlyftning sedan i januari år då deras tränare Wouissem Gaib frågade om hon inte ville börja tävla i tyngdlyftning.

– Det var en månad till en tävling och han tyckte jag skulle köra. Det var jättenervöst, i tyngdlyftning är man ensam på scen så man känner sig ganska granskad. Men Wouissem tonade ner allvaret i det och sade att man måste tävla för att bli bra på att tävla, säger Ellen Wikström.

– Jag blev fast, man peppar varandra mycket och från gång till gång kan man se att man blir bättre, säger Sara Andersson.


Sara Andersson.


Sara Andersson, Tilly Lande, Kristina Waller och Ellen Wikström.


Ryck och stöt

Det finns en tyngdlyftningsserie i Stockholm där alla som har lyftarlicens får vara med. Man tävlar klubbvis där de sex bästa resultaten räknas och blir en klubbs totalpoäng. Två moment ingår – ryck och stöt. I stöt lyfter man först skivstången och lägger den på axlarna för att sedan höja den på raka armar ovanför huvudet. I ryck lyfter man skivstången på raka armar och går sedan från en hukande ställning till en stående ställning. Tynglyftningsträningen läggs upp individuellt till stor del, beroende på vad just den personen behöver nöta in. Det kan handla om att få in en bättre start i stöten, eller att bygga upp större styrka i ben och bål. Det är också viktigt att träna mentalt eftersom tävlingsmomentet är så komprimerat. Den tävlande får tre försök i stöt och tre försök i ryck. Då ska allt sitta.

– I alla lyft man gör, även på träning, måste man vara fokuserad. Jag går fram till stången har en liten ritual där jag kalkar händerna, tar ett djupt andetag, fäster blicken långt fram och uppåt så jag har en bra ställning. Det är inte meditation eller mindfulness men väldigt mycket fokus, säger Ellen Wikström.

– Det är mycket man måste tänka på under lyftet, det är många steg i ett lyft och det gäller verkligen att vara här och nu. Är huvudet inte med en dag så är det svårt, säger Tilly Lande.

– Det handlar om en rutin och att sedan göra samma sak i tävling. Ju mer du tävlar desto bättre koll får du på var du ligger, säger Kristina Waller och förklarar att eftersom tyngdlyftningsserien har tävlingar varje månad så går det relativt snabbt att bli någorlunda rutinerad.

– Du blir mindre nervös efter varje tävling, och det handlar om att bara tävla oavsett om jag tycker jag är redo eller inte, fortsätter hon.


Kristina Waller.



Ellen Wikström.


Allt fler kvinnor

Tyngdlyftning var länge mycket mansdominerad men de senaste åren har det förändrats. Allt fler kvinnor tränar och tävlar i tyngdlyftning och i SM 2014, som hölls under SM-veckan i Borås, var det fler kvinnor än män anmälda. 46 kvinnor, och 34 män. Bilden av att en tyngdlyftare ser ut som starke Adolf, som Ellen Wikström uttrycker det, håller på att ändras:

– Jag tror att det framför allt handlar om crossfit, och det är stärkande att lyfta mycket, säger Kristina Waller om varför så många kvinnor har börjat med tyngdlyftning.

– Kvinnor har inte blivit exponerade för sporten, så den har inte varit ett alternativ tidigare men nu på senare tid har det blivit en större sport. Det som tidigare sågs som lite av en kufsport med bara män har ändrats. Samhället har blivit mer hälsofokuserat och fler tränare och det är inte längre konstigt att en kvinna vill bli eller är stark. Det är coolt och visar att hon är driven och målinriktad, säger Ellen Wikström.

Tävlingen som ska hållas här om en vecka pågår i två dagar och flera landslagsidrottare kommer att delta. Under tävlingen delas de anmälda upp i olika grupper, där olika viktklasser ingår i samma men de tävlar enbart mot dem i samma viktklass.

– Dagarna innan kanske man tar det lite lugnt, säger Sara Andersson – som tidigare tränade balett –om förberedelserna den här sista tiden innan tävlingen.

– Två veckor innan tävling brukar man toppa, då tar man vikter som är ganska när de man vill ta i tävlingen. Veckan innan tar man låga vikter, och inte så många. Det är en påfyllnads- eller underhållsvecka. Man får vila och äta bra, säger Ellen Wikström.


Wouissem Ghaib, ordförande och head coach, Rosenlunds atletförening.


Sara Andersson.



Tyngdlyftningsvärlden rör på sig

Deras tränare, Wouissem Gaib, är ordförande och head coach för Rosenlunds atletförening som han grundade 2014 tillsammans med Mathias Lundberg. Under tio år tränade han själv tyngdlyftning innan tröttnade och började plugga musik i stället. Det som lockade med tyngdlyftningen var att till skillnad mot styrketräning var så ostatiskt, att få balans och harmoni i lyften var en häftig känsla. Då, under 1990-talet var det nästan bara killar han tränade med. När han gick på tyngdlyftningsgymnasium i Blekinge var det fjorton killar och en tjej i klassen.

– Gymnasiet lade sedan ner men har startat igen fast i Falun, nu är det många tjejer som går där, säger han.

Han började på gymmet Crossfit Eken 2013 och hade då alltså varit borta från tyngdlyftningsvärlden under en period, men han säger att intresset för tyngdlyftning definitivt vuxit i takt med intresset för crossfit som träningsmetod.

– Genom crossfittrenden har intresset exploderat. Crossfit är en funktionell effektiv träning som är en blandning av gymnastik, tyngdlyftning och intervall och stationsträning.

Han började köra igång tyngdlyftningsträning på Eken 2013 och redan från början var det många tjejer som hoppade på. Tävlingen nästa helg har han och Mathias Lundberg dragit igång, och tre landslagsidrottare är bland annat anmälda. Dels Johanna Öhrbom som tidigare tränat med Wouissem Gaib, dels Patricia Strenius och Sofia Enocsson Rito som tävlade för Uruguay under OS i Rio.

– Det är hög andel kvinnor inom tyngdlyftning nu. I SM senast var det fler kvinnor än män, det har aldrig hänt tidigare. Tyngdlyftningsvärlden har varit gubbig, och det är skönt att kunna vara med och röra på det.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: