Luis Lineo och Sofie Kindahl.

#25nov: Så stoppar vi mansvåldet tillsammans

2016-11-25 | Luis Lineo , Sofie Kindahl padlock

OPINION

Våld på alla nivåer är intimt sammankopplat med normer för maskulinitet. Det finns tydliga länkar mellan samhällets förväntningar på män och mäns makt och våld. Men samtidigt som förväntningarna på män ger dem ett övertag så drabbar de snäva normerna pojkar och män negativt och i stor utsträckning, skriver Luis Lineo och Sofie Kindahl.

Luis Lineo är ordförande för organisationen Män och Sofie Kindahl är projektsamordnare för En kommun fri från våld, ett projekt inom Män.


FAKTA/Män:

Män är en ideell, feministisk organisation som verkar för jämställdhet och mot mäns våld. Vi vill bryta kopplingen mellan manlighet och våld och förändra rådande normer kring maskulinitet. Vår vision är en jämställd värld utan våld.

  • Vi är en unik plattform för mäns och pojkars engagemang i jämställdhetsfrågor
  • Vi är experter på frågor kring maskuliniteter, våld och våldsförebyggande arbete
  • Vi förebygger våld bland barn och unga
  • Vi arbetar med jämställt föräldraskap och föräldrastöd för män, både i Sverige och världen.
  • Vi möjliggör för män att engagera sig för sexuellt samtycke i lagstiftning och praktik
  • I dag på internationella dagen mot våld mot kvinnor vill vi uppmärksamma vikten av att arbeta förebyggande, inkludera killar och män och förändra normer och attityder. Först då kan vi på allvar minska våldet mot kvinnor både nationellt och internationellt. Organisationen Män (tidigare Män för jämställdhet, reds anm) arbetar på båda arenorna men vi vill ändå på denna dag rikta ett fokus inåt. Sverige är ett bra föredöme för jämställdhet internationellt, men statistiken visar att vi också har ett stort nationellt arbete framför oss.

    Därför välkomnar vi att regeringen har lagt in en satsning på ett utökat och verkningsfullt förebyggande arbete mot våld som en av fyra målsättningar i den nationella strategin för att mäns våld mot kvinnor ska upphöra. Rapporter om mäns våld mot kvinnor avlöser varandra. Det är sexuella trakasserier på festivaler och arbetsplatser. Mörkertalet är stort men vi vet att 16 våldtäkter anmäls varje dag. Statistik över personer 16-79 år utsatta för misshandel efter plats från SCB visar att 86 procent av anmälda våldsbrott utförs av män. Av fallen där män är förövare är ungefär två tredjedelar av offren män och en tredjedel kvinnor.

    Det är några perspektiv vi bör ha i huvudet när vi tolkar dessa siffror. Det första gäller våldet i sig. Män utsätts för våld på allmän plats och kvinnor utsätts för våld i nära relationer och i en bostad. Där kvinnor är förövare är offret oftast en kvinna.

    Det andra gäller förståelsen av våld. För att kunna förebygga våld är det viktigt att förstå det som något inlärt. Det går att lära sig att inte vara våldsam. Våld är också mer än sparkar och slag. Det är handlingar, riktade mot någon annan, som skadar, skrämmer och kränker. Att kalla någon ”hora” är våld. Vi vill omforma manlighet, så att fler killar gör demokratiska, jämställda och ickevåldsamma val.

    Samtal som uppmuntrar killar och män till jämställda handlingar är våldsförebyggande. Vi ser att intresset bland män för att engagera sig i samtal om maskulinitetsnormer har ökat och det gläder oss.

    Det tredje gäller betydelsen av att engagera killar och män i det våldsförebyggande arbetet. Statistiken talar sitt tydliga språk. Män behöver bära ansvar för mäns våld. Både för sin egen del då majoriteten offer för mäns våld är män, men också för den tydliga utsattheten kvinnor riskerar och de konsekvenser våldet i nära relationer får för offret och familjen i sin helhet.

    Många barn får allvarliga besvär av att på nära håll ha fått uppleva våld, både direkt och indirekt. I dag vet vi att den som upplevt våld i hemmet som barn löper mycket större risk att senare i livet använda sig av våld. Vi vet även att våldsutsatthet i barndomen riskerar att leda till allvarlig psykisk och fysisk ohälsa.

    Bristen på jämställdhet i samhället är orättfärdig och kostsam. De stereotypa förväntningarna på kvinnor och män är begränsande för alla, både på ett samhälleligt och personligt plan. Våld på alla nivåer är intimt sammankopplat med normer för maskulinitet. Det finns tydliga länkar mellan samhällets förväntningar på män och mäns makt och våld. Men samtidigt som förväntningarna på män ger dem ett övertag så drabbar de snäva normerna pojkar och män negativt och i stor utsträckning.

    Undersökningar visar att nio av tio killar i Sverige upplever förväntningar på hur de ska vara utifrån kön. Killar växer in i en förväntad mansroll som testas tillsammans med andra killar och att inte leva upp till den kan innebära konsekvenser för den som inte väljer att vara hård och tuff. Undersökningar visar samtidigt att killar som har stereotypa föreställningar om kön och maskulinitet löper 3,2 gånger större risk att utsätta andra för våld.

    Män måste börja ta ansvar för sitt eget och andra mäns beteende. Män måste ta initiativet till att omforma manlighet, den som uppmuntrar oss att inte visa oss sårbara, att utöva makt och att objektifiera kvinnor. Normerna kring maskulinitet kan ifrågasättas och förändras. Vi kan väcka tankar, lyssna och ha stöttande samtal i trygga rum för att främja jämställdhet.

    Mäns våld är ett samhällsproblem och vi måste kunna ha en saklig diskussion. Vi måste kunna diskutera kring detta utan att män som inte har medverkat till våld missuppfattar avsikten och går i försvarsställning. Alla män kan bryta destruktiva mönster. Alla män kan vara goda förebilder. Alla män kan engagera sig mot våld.


    Åtta tips från oss på Män om vad du som man kan göra:

    1. Börja med dig själv. Är du schyst mot vänner och familj? Har du gått över gränsen någon gång?

    2. Våga säga ifrån. Om du ser att någon blir trakasserad eller kränkt- säg ifrån. Var inte rädd för dålig stämning.

    3. Träffa en kompis. Prata om känslor och relationer.

    4. OBS! Drick inte alkohol, då räknas det inte!

    5. Ge kärlek. Var snäll mot andra. Visa hänsyn, lyssna och ge plats. Använd inte våld som skoj och skämt.

    6. Stötta på nätet. Backa andra som står upp mot våld i sociala medier.

    7. Fundera över kulturen du konsumerar. Är det bara män i dina spellistor och bokhyllor? Tittar du på film med kvinnliga huvudkaraktärer?

    8. Dra ihop ett killsnack. Prata med dina manliga vänner om kärlek, relationer och våld.

    9. Engagera dig i Män. Var med och förändra och förändras. #Allamän kan engagera sig mot våld. Det börjar med dig själv.

    Verktyg


    Skriv ut

    Kommentarer

    Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

    annons: