Var med och synliggör mördade och misshandlade kvinnor

2016-11-23 | Aktivistgruppen Röda skor padlock

OPINION

”Vi vill väcka de flanerande stockholmarnas uppmärksamhet och på så sätt synliggöra de dagliga fallen av misshandel och mord på kvinnor runt om i världen, inte minst de i snitt 15 kvinnor som mördas per år i Sverige”, skriver aktivistgruppen Röda skor i ett upprop för solidaritet och medverkan.

FAKTA/Röda skor i Stockholm

Manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm på lördag klockan 10-16, med anledning av den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.

Vi har valt den 26 november, i anslutning till den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, för att genomföra installationen ”Röda skor – mot våld och mord på kvinnor” i Stockholm.

Idén till installationen växte fram i Mexiko på initiativ av Elina Chauvet, mexikansk konstnär som år 2009 genomförde den första Zapatos Rojos (röda skor) installationen i Ciudad Juarez i norra Mexiko. Det var ur maktlösheten och förtvivlan över det höga antalet femicidios (kvinnomord) som begicks i Ciudad Juarez under denna tid som idén växte fram. Staden gränsar till USA, så polisen nonchalerade att undersöka fenomenet genom att hänvisa till kopplingar med människo- och drogsmuggling, men långt ifrån att alla mord hade sådana kopplingar.

Oavsett detta tycktes den patriarkala kulturen helt enkelt ha naturaliserat att kvinnor mördades straffritt. Det var då som feminister av alla slag – inte minst forskare, aktivister runt om hela Mexiko, och artister som Chauvet – bidrog tillsammans till att uppmärksamma morden på kvinnor. Sedan dess har installationen med röda skor återskapats på många platser i Latinamerika och Europa.

Idén är att de övergivna tomma röda skorna skall symbolisera kvinnorna som dött till följd av patriarkalt våld i nära relationer. Det är ett sätt att påminna oss att bakom varje siffra på en mördad kvinna och bakom varje par skor fanns en människa av kött och blod som inte längre kan gå i dessa skor.

I Stockholm blev vi inspirerade av installationen som solidaritetskommittén med Ayotzinapa genomförde i Göteborg i slutet av sommaren. Vi bildade en aktivistgrupp, tog kontakt med konstnären Elina Chauvet och anordnade en workshop med stöd av Färnebo folkhögskola. Därefter satte vi igång med att måla skor skänkta av bland andra Emmaus-Stockholm men även lånade färdigtmålade skor från Göteborgs gruppen. Bakom initiativet i Stockholm finns personer med bakgrund i Peru, Spanien, Chile, Mexiko, Sverige, Polen och Iran.

Genom att iscensätta installationen på en så central plats som Medborgarplatsen vill vi väcka de flanerande stockholmarnas uppmärksamhet och på så sätt synliggöra de dagliga fallen av misshandel och mord på kvinnor runt om i världen, inte minst de i snitt 15 kvinnor som mördas per år i Sverige.

Kom med på lördag! Vi kommer att vara på Medborgarplatsen från klockan 10 till 16 och vi blir glada om du även vill hjälpa oss att illustrera våldet mot kvinnor genom att ta med dig skyltar som visar antingen siffror från ett land eller en stad, foton eller budskap som bidrar till att folkbilda oss och allmänheten kring de olika aspekterna av våld mot kvinnor, samt göra installationen deltagande och interaktiv.

Aktivistgruppen Röda skor

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: