Sandra Dahlén är sexualupplysare och sexualpolitisk krönikör i Feministiskt perspektiv.

Älskade nikotin

2016-11-18 | Sandra Dahlén padlock

INRIKES/SEXKRÖNIKAN

Så älskat och så hatat. Nikotinet. Men det är inte bra för sex. Som sexualupplysare ser Sandra Dahlén det som sin plikt att berätta om det. Med tanke på allt som kan drabba en i livet uppmanar hon oss att värna de glädjeämnen som finns i livet, exempelvis kroppens sexuella funktioner – och påverka det som går att påverka, i det här fallet blodflödet.

Nikotin, så hatat och älskat. Detta gift att hålla sig i när det stormar och krisar, känns tråkigt, är fattigt, eller roligt – det är ju ändå fest.

Jag har sådan respekt för nikotin. Vi vet hur det dödar och ändå kan så många inte låta bli det. Det är så orättvist att våra kroppar reagerar så olika på giftet – en del kan ta en cigg då och då medan andra kämpar i åratal med att sluta eller inte börja igen. Och jag tänker på rökare och skam – att veta och få höra att rökning är farligt och kostsamt för samhället – men ändå inte kunna låta bli.

Men alla vet faktiskt inte allt om gifter, arv, vanor, kroppar och behov. Och vi är många som belastar vårdbudgetar helt i onödan – när vi inte rör på oss i vardagen, äter mycket socker eller bor vid avgasfyllda vägar som lavinartat ökar riskerna för lungsjukdomar. Men det är just rökare en klassföraktande politik vänder sig tydligt emot.

I Stockholm har det gått så långt att folk inte längre tillåts röka ute på en tågperrong. Detta trots att vi vet att passiv rökning inte existerar utomhus. Den stora medelklassen kan enas om något och avsky något. Folk fnyser, flyttar demonstrativt på sig, och kommenterar rökaren som hukar för att lyckas få fyr på ciggen.

Den här krönikan är inte ett bidrag till detta förakt mot rökare. Den skrivs istället med djup respekt för nikotinister. Men också med en djup respekt för sexualiteten i våra liv, och vad som händer när det självklara inte längre fungerar. Och det känns som min plikt, som sexualupplysare, att skriva om nikotin och sex. För nikotin är inte bra för sex. Och det taskiga är att det inte hjälper att sluta röka och börja snusa istället. Det kan tvärtom påskynda nedbrytningen av sexuella funktioner.

För den som nätsöker på nikotin och sex finns några texter om penisar och erektion att läsa. De handlar om hur rökning påverkar erektionen negativt då nikotin drar ihop blodkärl. Men det står även om hur just snus, som innehåller oerhört höga mängder nikotin, får de minsta blodkärlen att dra ihop sig i kramp. Nikotin försvårar därmed blodflöde ut i penisens svällkroppar och så skapas erektionsproblem.

Det är ju lite ironiskt, att just snus, som traditionellt ses som manligt, allra mest motarbetar stånd. Och det förvånar mig att det inte skrivs och talas mer om detta då stånd ses som så viktigt i vårt samhälle, och är det för enskilda personer.

Men det förvånar mig ännu mer att det är så oerhört svårt att finna någon information alls om kopplingen nikotin, sex och så kallade kvinnliga genitalier. Visst, det går att läsa om rökning och fertilitet, eftersom rökning skadar äggstockar. Men knappt något alls om sexualitet.

Det finns så klart mindre forskning om nikotin och just slidor, men det som finns talar sitt tydliga språk: Nikotin drar ihop artärer vilket leder till minskat blodflöde till slidan och erektion i svällkropparna försvåras. Erektionsproblem betyder mindre känslighet i slidan, svårare att få orgasm och att serumet som ska tränga ut ur slidans väggar, lubrikationen, inte kommer igenom. Slidan blir torr och trång.

När personer börjar märka av detta påverkar det även lusten negativt. Dessutom producerar skadade äggstockar mindre östrogen, och lägre östrogennivåer betyder lägre sexlust. Det verkar som att nikotinintag snabbt kan ge försämrad sexuell respons, men stor- och långrökare löper större risk att få sexuella problem än andra. Det verkar dock som att det, efter längre nikotinuppehåll, går att få tillbaka hel eller viss erektionsförmåga. För dig som redan märkt av problem är det alltså värt att sluta röka och snusa. För er andra: Vänta inte på problemen. Låt blodet flöda.

Som sagt, det hjälper inte sexet att sluta röka och börja snusa. Så taskigt. Kanske har du kämpat med att fimpa och känner dig safe nu när du övergått till snus. Och så kommer jag och förstör, och aldrig duger man till.

Alltid ska det finnas någon som säger att nej frukt är inte nyttigt för det innehåller för mycket socker. Och så lägger man extra pengar på ekologiskt kött och så säger någon att djuren ändå lider. Och istället för att bara koka makaroner till ungarna sätter du på ris ibland men det är tydligen fullt av arsenik. Och du har minsann äntligen lyckats sluta röka och istället för att börja igen, som alltid tidigare, har du börjat snusa. Och så kommer den här människan och säger att det inte duger. Inget typ av nikotinintag duger! Och snusning som är ännu svårare att sluta med än cigaretter!

Och jag tänker på all skit som kan drabba oss i livet – trakasserier, våld och skador. Personer man älskar som dör eller lämnar en. Krig bryter ut, barn blir sjuka och man får aldrig chansen till det jobb man vill ha.

De med slidor lever dessutom oftare med dubbelarbete och låg lön, stress och långtidssjukskrivningar. Allt detta, som knappt går att påverka, motarbetar vår sexualitet – kan komma i vägen för lust och bra sex.

Då gäller det att värna de glädjeämnen som finns i livet, exempelvis kroppens sexuella funktioner. Det gäller att påverka det som går att påverka. Och jag säger f-n alltså, låt inte tobaksindustrin ta ifrån dig sexlust och det hårda, svullna och hala som kan göra livet värt att leva, skapa andrum och kraft. Funktioner som ska finnas där att njuta av när andan faller på, eller när du som mest behöver det. Ta hand om det självklara du garanterat kommer att sakna när det är borta.

(Tack Suzann Larsdotter för din research!)

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: