Mellan klockan 13 och 14 i onsdags samlades ett trettiotal personer utanför argentinska ambassaden i Stockholm för att protestera mot det patriarkala våldet mot kvinnor. Det var en solidaritetsaktion för de argentinska kvinnor som nationell strejk samma datum, de 19 oktober, som ett politiskt svar på den senaste tidens brutala mord på kvinnor i landet, det senaste exemplet Lucía Pérez, en 16-åring i Mar De Plata som blev våldtagen, grovt misshandlad och mördad. Samtidigt var manifestationsdeltagarna utanför ambassaden tydliga med att det lika mycket var en protestaktion mot patriarkala strukturer i Sverige.
Deltagarna skrek ”Ni una menos” (inte en enda färre), ”Rör ni en, rör ni oss alla” och ”Escuchen, escuchen, machistas y sexistas, America Latina va a ser toda feminists” (Lyssna, lyssna, machister och sexister, Latinamerika skall bli helt feministiskt). Det talades också spontant om att fortsätta med en svensk Ni una menos-rörelse, och om FN-dagen mot våld mot kvinnor, som infaller den 25 november. Under slutet av manifestationen kom Argentinas ambassadör Nélida María Contreras de Ecker ut, under tårar, för att hålla ett kort tal och delta i manifestationen.
– Jag är väldigt rörd. Och jag känner mig väldigt förenad med alla er. Jag kunde inte låta bli att gå ner, jag stödjer er totalt.
Argentinska ambassadören håller tal
Den sydamerikanska rörelsen Ni una menos har blivit till en feministisk samlingspunkt som förutom att protestera mot det som kallas el femicidio (en brottsrubricering som motsvarar ungefär folkmord på kvinnor eller våld mot kvinnor) och som också samlar aktivister som kämpar för aborträtt, transpersoners och lesbiskas kamp och bättre lön och arbetsvillkor för kvinnor. I Argentina mördas en kvinna var 38 timme. Efter onsdagens strejk där kvinnor klädde sig i svart, pågick också stora demonstrationer och manifestationer runt om i Sydamerika, som krävde ett stopp på patriarkala strukturer och våld. I Buenos Aires demonstrerade 200 000.
Demonstration i Buenos Aires
Aktivisterna samlar sig för demonstrationen i Buenos Aires. På banderollen står det La puta que te paro, (Horan som stoppade dig). Horan som födde dig är ett skällsord på spanska, där födde och stoppade är ord som är lika varandra.
Aktivisterna samlar sig. På banderollen står det: Derecho al placer(Rätt till njutning).
Aktivisterna samlar sig. På banderollen står det: Levande vill vi ha oss! (Levande älskar vi)
Översättning är aningen bristfällig: "La puta que te paró" betyder "horan som stoppade dig" "Vivas nos queremos= Vi vill ha oss levande! Annars tycker jag det är fantastiskt att ni skriver om en sån viktig händelse för alla kvinnor runt om i världen!
Tack för att du såg. Nu är det ändrat.