Vad är problemet med polisens tillämpning av skälig misstanke?
– Problemet är att eftersom det har varit så oklart vad beviskravet innebär, och att de flesta tvångsmedel får användas om det är uppfyllt, har det funnits stort utrymme för godtycke i bedömningarna vilket leder till att lika fall inte behandlas lika.
I din avhandling, tittar du också på hur om hur grupptillhörighet kan påverka polisens arbete – har du sett något i din forskning som visar att skälig misstanke tillämpas oftare gentemot personer ur vissa grupper än andra?
– Jag har inte kartlagt hur polisen gjort bedömningarna. Detta har nämligen folk gjort före mig. Exempelvis har en undersökning av samtliga personer som kroppsvisiterades som skäligen misstänkta för narkotikabrott i Stockholm för ett visst år, visat att personer med utomeuropeisk bakgrund oftare kroppsvisiterades som skäligen misstänkta för innehav av narkotika. Man hittade emellertid mer sällan narkotika på dem efter visitationen, så det tyder på att de ansetts skäligen misstänkta på svagare bevisning än andra.
– Ett annat exempel är att åklagarmyndigheten i en tillsynsrapport om förundersökningar om barnmisshandel fann att det råder stora skillnader i bedömningen av vad som krävs för att någon ska anses skäligen misstänkt. Enligt min mening öppnar faktumet att det inte funnits klara regler för när någon ska anses skäligen misstänkt för att utrymme finns för att lika fall inte behandlas lika, och att sådant som diskriminering kan bli följden. Min avhandling går alltså ut på att i stället för att klarlägga hur man bör slå fast hur man ska göra, för att på så sätt minska utrymmet för godtycke i besluten.
Du har sagt i en intervju att din studie inte handlar hur man gör utan hur man ska göra. Kan du förklara vad du tycker att polis och åklagare ska göra?
– Det är rätt omfattande riktlinjer jag har i avhandlingen, men för att nämna några generella krav som beviskravet måste innebära, så kan nämnas att det ska vara mer sannolikt att personen är skyldig än oskyldig för att skälig misstanke ska föreligga. Det måste också finnas ett krav på att ärendet utreds tillräckligt väl. Sedan menar jag att bedömningarna inte kan grundas på grupptillhörighet. Detta innebär såklart ett förbud mot diskriminerande tillämpning, till exempel att misstänkliggöra någon utifrån etnicitet, men innebär även till exempel att man inte får grunda misstanken enbart på faktumet att någon umgås med missbrukare eller själv är tidigare dömd.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST