Många år av diskussioner, nya EU-direktiv och påtryckningar från fackliga organisationer har utvecklat möjligheten för offentlig sektor att ställa sociala krav i samband med upphandling. Trots att många myndigheter och kommuner i dag använder offentliga upphandlingar strategiskt för att säkra kvalitet och miljöhänsyn och även sociala krav, förekommer också att konkurrensen om de ofta stora uppdragen leder till prisdumpning – och därmed dumpning av villkoren och lönerna på arbetsmarknaden.
Det lagförslag regeringen har lagt fram, och som riksdagen ska ta ställning till senare i höst, innebär att miniminivåer införs när det gäller löner, arbetsvillkor och arbetsmiljö. Att följa den lägsta nivå som anges i centrala kollektivavtal som tillämpas i hela Sverige skulle bli obligatoriskt i upphandlingarna, som omfattar över 600 miljarder kronor årligen.
Avgörs i slutet av november
Medan Ulf Lindberg, Almegas näringspolitiskt ansvarige, och nu även SD, hävdar att en sådan lag skulle urholka den svenska modellen, anser civilminister Ardalan Shekarabi att den krävs för att få stopp på den sociala dumpning som exempelvis gör att det finns taxichaufförer som kör offentligt upphandlad färdtjänst för 27 kronor i timmen.
– För att upprätthålla den svenska modellen och försvara svenska lagar på svensk arbetsmarknad, ska vi se till att åtminstone i offentlig upphandling, där våra skattepengar används, ska vi stoppa lönedumpning. Det är fullt möjligt, det avgörs av riksdagen 30 november, säger han.
I slutet av september försvarade SD:s partiledare Jimmie Åkesson partiets planer på att fälla förslaget i en upprörd debatt med Shekarabi. Enligt Dagens industri föregicks beslutet av flera möten mellan Ulf Lindberg från Almega och SD:s ekonomiskpolitiska talesperson Oscar Sjöstedt, som nyligen avslöjades ha skämtat grovt om judar i en film som sajten ”Inte rasist, men” publicerat.
Efter mötena har SD:s nej till regeringens förslag övergått till ett stöd för allianspartiernas motförslag där kravet på kollektivavtal, eller kollektivavtalsliknande villkor, tagits bort. Detta innebär att regeringen inte längre har förutsättningar att få stöd för lagförslaget i riksdagen.
Dagens industri rapporterar om att Ulf Lindberg försett Oscar Sjöstedt med underlag från Svenskt näringsliv samt en extern konsultrapport av advokatbyrån Lindahls och att Oscar Sjöstedt beskriver mötena med näringslivschefen som ”värdefulla”.
Ulf Lindberg bekräftar att mötena haft betydelse:
– Jag hoppas det och jag tror faktiskt det. Jag tror framför allt att vi har kunnat hjälpa till och hitta de här punkterna som är kritiska i förslaget. Det är så otroligt omfattande. Det är inte lätt för en parlamentariker att ta till sig tusentals sidor och många hundra paragrafer, säger han till Dagens industri.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST