I budgeten för 2017 avsätts fem miljoner kronor för att bland annat starta ett skyddat boende.

Traffickingboende öppnas i Stockholms stad

2016-10-04 | Bella Frank padlock

INRIKES

Stockholms stad avsätter fem miljoner kronor i budgeten för 2017 för arbete mot människohandel. Pengarna ska gå till stadens första kommunala skyddade boende för målgruppen, samt till uppsökande verksamhet.
– Människohandel är vår tids slaveri och ett växande problem i takt med att allt fler barn och kvinnor befinner sig på flykt, säger Anna Rantala Bonnier gruppledare för Feministiskt initiativ.

Ett skyddat boende med rehabilitering för människor som fallit offer för människohandel ska öppnas i Stockholms stad. Boendet blir det första kommunala i sitt slag i Stockholm och staden stärker också samtidigt sitt uppsökande arbete – i budgeten för 2017 avsätts fem miljoner kronor för arbetet mot människohandel och prostitution.

– Människohandel är vår tids slaveri och ett växande problem i takt med att allt fler barn och kvinnor befinner sig på flykt. Målet är att komma i kontakt med kvinnor och barn som kan ha fråntagits sina pass, avvikit från sina boenden, hålls inlåsta eller på andra sätt saknar kontakt med samhället, kanske för att de inte kan språket eller helt enkelt för att de är så rädda att de inte vågar söka hjälp, säger Anna Rantala Bonnier, gruppledare för Feministiskt initiativ i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Jag är stolt över att vi nu tar ett större ansvar i den här viktiga frågan. Här rör det sig om personer som lever i Stockholm och som utsatts för brott här. Då är det vårt ansvar att se till att de får hjälp, säger Anna Rantala Bonnier.

Människohandeln i världen är omfattande och FN räknar det som den tredje största brottsligheten, och omkring 1,2 miljoner barn uppskattas av Unicef vara utsatta för människohandel årligen. I samband med den omfattande flyktingkrisen där rekordmånga människor är på flykt är det också många ensamresande barn och ungdomar som är särskilt i riskzonen för att hamna i trafficking. Vid en internationell konferens om människohandeln globalt i april i år redogjorde expertgruppen Group of Experts on Action against Trafficking in Human Beings (Greta) att över 10 000 barn försvunnit spårlöst i Europa de senaste åren. Stockholms stad jobbar också med uppsökande verksamhet just mot ensamkommande barn och unga som befinner sig i riskmiljöer i Stockholm och runt kring Sergels torg.

– Det har kommit flera indikationer på att barnen exploateras för prostitution, droghandel och annan typ av brottslighet. Nu vill vi komma i kontakt med barnen och undersöka hur staden kan skydda dem från att falla offer för människohandel och prostitution, säger Anna Rantala Bonnier.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: