Basketlaget Indiana Fever knäböjde i onsdags.

USA: Basketlaget knäböjde i protest under nationalsången

2016-09-23 | Bella Frank padlock

SPORT

Protesterna inom idrottsvärlden i USA mot det dödliga polisvåldet mot svarta och andra minoriteter fortsätter. I veckan valde ett helt basketlag i Women's National Basket Association (WNBA), Indiana Fever, att knäböja under det att nationalsången spelades i onsdags. Även två spelare från motståndarlaget Phoenix Mercury böjde knä.

RELATERADE ARTIKLAR:

2016-09-13 | USA: Knutna nävar och böjda knän i protest för social rättvisa

2016-09-02 | NFL-spelare som vägrade stå till nationalsång stöds av veteraner

2016-07-26 | Basketspelare: Vi fortsätter stödja Black Lives Matter

Hela basketlaget Indiana Fever som spelar i WNBA i USA knäböjde under nationalsången inför en match i onsdags kväll mot Phoenix Mercury. De gjorde det för att delta i den protest som sattes igång av Colin Kaepernick som spelar amerikansk fotboll för San Fransisco 49ers för någon månad sedan, och detta är första gången ett helt lag har knäböjt under nationalsången för att protestera mot det dödliga polisvåldet mot svarta och andra minoriteter i USA. Två spelare i Phoenix Mercury valde också att knäböja och det ska ha varit dem som inspirerade Indiana Fever att som enat lag göra detsamma. Det förklarar Indiana Fevers spelare Erlana Larkins:

– I slutändan kan jag inte förstå hur folk kan vara upprörda att folk inte står upp till nationalsången men inte blir lika upprörda över oskyldiga människors död, sade hon till Indystar.


”Så vi kan åstadkomma förändring”

Tränaren Stephanie White visste inte om planen att knäböja förrän hon såg sitt lag ute på planen men sade direkt till sina spelare att hon var stolt över deras agerande.

– Något som det här skapar samtal och det är så vi kan åstadkomma förändring. Vi förändrar inget genom att se det på nyheterna och vänta tills nästa gång. Folk som har plattformar har möjlighet att bidra till förändring och jag är stolt över vår grupp för att de använde plattformen på ett respektfullt sätt, sade hon till Indystar efter matchen.

WNBA-spelare har också tidigare protesterat mot polisvåldet mot minoriteter och svarta i USA, bland annat vägrade Indiana Fever i somras att svara på några frågor under en presskonferens efter en match som inte rörde sociala frågor kopplade till Black Lives Matter-rörelsen. I en intervju med Slam Online förklarade Indiana Fever-spelaren Tamika Catchings då att frågan är viktig för alla spelare:

– Det här är större än basket, och jag tycker att det är det som glöms bort. Det är som om vi bara gör uppror mot ligan, och nej det är inte ens det. Det handlar mer om att kunna ha en röst, att få representera de saker som betyder något och som påverkar oss alla. Oavsett om du är afro-amerikan, vit eller vilken annan rastillhörighet som helst så påverkar det alla.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: