Lena Ag (Kvinna till Kvinna) tillsammans med Göran Holmström (Räddabarnen) och Ann Svensén från (IM).

FN-toppmöte uppmärksammade situationen för kvinnor på flykt

2016-09-23 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Ett världsläge med 65 miljoner människor på flykt tvingade till slut fram ett FN-toppmöte som avslutades på tisdagen, den 20 september, i New York. Under toppmötet utlovades ökade resurser till flyktingmottagande länder och organisationer. Genusperspektivet i flyktingfrågan och kvinnors och barns särskilda utsatthet uppmärksammades på toppmötet, detta bekräftar Lena Ag från Kvinna till Kvinna.

USA:s president Barack Obama, FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, Sveriges statsminister Stefan Löfven samt ledare från Kanada, Etiopien, Tyskland, Jordanien och Mexiko var värdar för toppmötet om globalt flyktingansvar i New York. Toppmötets mål var att verka för en global ansvarsfördelning för flyktingsituationen i världen.

Kvinna till kvinna tillhör de svenska organisationer som av statsministern Löfven bjöds in att närvara på toppmötet som civilsamhällesobservatör tillsammans med Rädda barnen och Individuell människohjälp.

Lena Ag, generalsekreterare för organisationen Kvinna till kvinna, deltog på toppmötet den 19-20 september och tycker att initiativet i sig var ett viktigt steg för att värna om rätten till asyl.

– Det absolut viktigaste är att frågor om migration och flyktingskap hamnar högt på den internationella agendan, och att världens stater tydligt står bakom och värnar rätten till asyl. I dagens situation i Europa till exempel, är detta dessvärre en absolut nödvändighet. Det var också bra att Obama-toppmötet konkretiserade beslut som tagits på måndagen i generalförsamlingen och helt krasst satt en prislapp på och synliggjorde ländernas olika åtaganden, säger Lena Ag till Feministiskt perspektiv.


Toppmötets konkreta utfall

Genom att engagera stora näringslivsrepresentanter har toppmötet åstadkommit konkreta resultat, skriver Vita huset i ett pressmeddelande den 20 september. Bland annat nämns att 52 länder och internationella organisationer som deltog på toppmötet, lovar att öka sina finansiella bidrag till FN och internationella humanitära organisationer med cirka 4,5 miljarder dollar över 2015 års nivåer. En dubblering av antalet kvotflyktingar, en miljon nya skolplatser för barn på flykt och en miljon fler flyktingar i arbete, har utlovats av deltagarländerna.

För att uppnå toppmötets mål att förbättra tillgången till utbildning för människor på flykt lovar 17 stora flyktingmottagarländer att öka deras tillgång till utbildning, meddelar Vita huset. Åtagandet omfattar att konstruera nya klassrum, utbilda och anställa nya lärare och kvalitetssäkra och rationalisera utbildningsprogram för flyktingar som tidigare endast erbjudits informell utbildning eller utbildning med utländska läroplaner.

Femton länder har åtagit sig att vidta konkreta åtgärder för att förbättra möjligheterna att arbeta lagligt genom att anta regler som tillåter människor på flykt att starta egna företag, expandera – eller göra det tillåtet att leva utanför – lägren, tillgängliggöra jordbruksmark och utfärdar handlingarna som behövs för att det ska vara möjligt att arbeta lagligt.

Minst 18 länder har åtagit sig öka sitt stöd via FN:s flyktingorgan UNHCR till vidarebosättningsprogram i tredje land, familjeåterförening, stipendier eller viseringar av humanitära skäl. Sju länder har åtagit sig att vidarebosätta eller erkänna minst tio gånger fler flyktingar än de gjorde under 2015.

Världsbanken har också lovat ökat stöd till länder med stort flyktingmottagande för att starta projekt som gynnar både människorna de tagit emot och landets ekonomi.

USA kommer att öka sitt mottagande, vilket innebär att landet ska ta emot 110 000 människor på flykt år 2017. Sverige kommer att öka antalet kvotflyktingar, från 1 900 till 5 000 per år.


Kvinnor på flykt

Lena Ag från Kvinna till kvinna bekräftar att kvinnor på flykt och deras utsatthet uppmärksammades på toppmötet.

– Det har helt klart uppmärksammats främst i den så kallade New York deklarationen som ledarna tog i Generalförsamlingen i måndags som lyfte kvinnor, mäns och barns olika förutsättningar och behov, deklarationen tog även upp frågor om sexuellt våld och könsbaserat våld och vikten av att det finns adekvat hälsovård för detta ändamål. Deklarationen nämner också kvinnors ledarskap och vikten av kvinnors deltagande när det gäller att utveckla olika lösningar. Hur detta sedan ska implementeras är den verkligt svåra nöten att knäcka. Där tycker jag nog att gensvaret inte varit så starkt som vi i Kvinna till Kvinna velat se till exempel när det handlar om länders åtaganden.

I likhet med Kvinna till kvinna efterlyser Women’s Refugee Commission (WRC) klara åtaganden från regeringarna. WRC tillsammans med 50 andra organisationer tagit fram en konkret plan, som ingår i ett femårigt handlingsprogram för att ta itu med situationen för kvinnor och barn på flykt, och kräver att planen antas.

Marcy Hersh, från Women’s Refugee Commission, sade in en intervju med Refugees Deeply att hennes organisation ser fram emot ett tydligt, detaljerat åtagande som skyddar alla fördrivna kvinnor och flickor mot könsrelaterat våld.

– Detta både medan de är på väg och när de når sina destinationer. Vi kräver också lagliga och säkra arbetstillfällen som tar till vara kapaciteten hos kvinnor och ungdomar på flykt att stödja och skydda sig själva och sina familjer.

Women’s Refugee Commission och dess representanter var aktiva på toppmötet och illustrerade konkreta problem för kvinnor på flykt i sina tal.

I en debattartikel publicerad i The Guardian inför toppmötet skrev den brittiska feministen Helen Pankhurst att flyktingkrisen är en feministisk fråga. ”Vi kan inte bara sitta och titta på”. Hon nämner några konkreta krav:

– Kraven på världens ledare när det gäller kvinnor och barn på flykt handlar om mer stöd i utvecklingsländerna för kvinnor på flykt. Det andra handlar om säkra lagliga vägar för kvinnor på flykt så att de slipper göra farliga resor i händerna på smugglare. För det tredje, skriver Pankhurst, att åtgärder vidtas för att skydda kvinnor och flickor mot sexuellt våld och människohandel. Och för det fjärde, tillerkänna kvinnor på flykt deras värdighet och en rättvis asylprövning.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: