Vi har just passerat den 11 september och media har fyllts med artiklar om det fasansfulla som hände för femton år sedan – terrorattacken i USA. Al-Qaeda chockade världen genom koordinerade attacker mot World Trade Center i New York och det amerikanska försvarshögkvarteret, Pentagon, i Washington DC. Bilden av vad som är säkerhetspolitiska hot ändrades drastiskt. Konflikter, terror och våld kom plötsligt nära. Ingen gick längre säker. Svaret, främst från USA:s dåvarande president George W Bush, deklarationen om ”krig mot terrorismen”, där ingen kunde stå utanför, där ett land antingen var med eller mot, blev startskottet för en omfattande islamofobi, understödd av en kraftfull militarisering av säkerhetspolitiken.
Resultatet är ett och ett halvt årtionde av militära interventioner i den muslimska delen av världen, skriver Robert Egnell, professor vid Försvarshögskolan och Mänsklig Säkerhets chefredaktör. Över en miljon människor beräknas ha mist livet till följd av krigen i bland annat Afghanistan, Irak, Somalia och Syrien. Sedan andra världskrigets slut har världen inte sett så stora flyktingströmmar med fruktansvärt mänskligt lidande som följd. Dessutom har arbetet mot terrorism fått legitimera att grundläggande fri-och rättigheter inskränkts i flera länder. Det råder inga tvivel om att kriget mot terrorismen är ett fullständigt misslyckande, konstaterar Egnell.
Just före den 11 september tog den svenska regeringen emot den NATO-utredning som regeringens särskilde utredare Krister Bringeus gjort. Enligt den svenska utredningen är det största hotet mot Sverige den ryska regimens oförutsägbarhet. En militär konflikt ”må vara osannolik, men konsekvenserna, OM den likväl skulle bryta ut, riskerar att bli katastrofala”, står det i utredningen.
Tanken är väl att vi alla ska associera till den gamla liknelsen med brandförsäkringen. Vi betalar för den trots att det är osannolikt att vi kommer att behöva utnyttja den. Jämförelsen haltar. Vi betalar inte så dyra försäkringspremier att vi inte kan bo i det. Vi lägger hellre pengar på att förebygga.
Den militära upprustning som nu blivit en del av regeringens strategi, under namnet ”Uppgradering av den svenska militära förmågan”, och som bland annat innefattar etablering av stridsgrupp på Gotland (!), försvaras med att den militära förmågan försvagats under många år. Faktum är att den politiken, med en viss nedtrappning på den militära sidan, fördes mot bakgrund av en analys som identifierade att det i själva verket fanns andra, ickemilitära hot, särskilt inom miljö och klimatområdet. Just den politiska tillnyktringen, som innebar en breddad syn på säkerhetspolitiken, är den linje som nu borde utvecklas än mer.
Klimatproblematiken är långt ifrån löst, antidemokratiska krafter i Europa stänger gränser och bygger murar, mänskliga rättigheter är under attack, terror och militarism driver människor på flykt i en omfattning som vi aldrig tidigare sett och de mänskliga tragedierna är outhärdliga. I det läget borde den säkerhetspolitiska analysen vara betydligt mer komplex än att den enbart ska utgår från spekulationer om Rysslands oberäkneliga uppförande.
En feministisk regering borde ha tagit tillfället i akt att tydligt ta avstånd från den krigshets som präglat den senaste tidens säkerhetspolitiska debatt. En omvärldsanalys borde ha gett vid handen att det inte är genom värdlandsavtal med Nato och ökad militär övningsverksamhet med Nato och USA som Sveriges politiska oberoende och självständighet kan manifesteras.
Sverige har aldrig kunnat försvara sig militärt och kommer aldrig att kunna göra det. Vår möjlighet ligger i en accelererande avspänning, inte i alarmistisk krigshets. Ska vi möta Rysslands oförutsägbarhet måste vi göra det med fredliga och icke-militära medel. På 80-talet var fredsrörelsens paroller bland annat ”Norden kärnvapenfri zon” och ”Östersjön – fredens hav”. Jag tror det är dags att veckla ut banderollerna igen. Också de med ”Nej till Nato” och ”Stoppa svensk vapenexport”. Och så gör vi en ny där det står ”Militär nedrustning för mänsklig säkerhet!”.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST