Feministiskt initiativ, nationella kommundagarna 2016 i Kiruna.

Tystnad är inget alternativ för Feministiskt initiativ

2016-09-13 | Sholeh Irani padlock

INRIKES

– Demokratin hänger på att vi vågar, kan och vill medverka till att bevara den.
Det säger Joakim Månsson Bengtsson, fullmäktigeledamot för Feministiskt initiativ (Fi) i Lund, och en av deltagarna i partiets kommundagar som genomfördes i Kiruna under helgen. Förra veckan anmälde han SD:s lokala ordförande Ted Ekeroth för hets mot folkgrupp, och konstaterar att Sverige har åtagit sig att följa FN-konventioner som förbjuder rasism.

Feministiskt initiativ (Fi) har under helgen samlats i Kiruna för att hålla nationella kommundagar 2016. 80 Fi-politiker från de tretton kommunerna där Fi har mandat var på plats tillsammans med representanter från partistyrelsen, skuggriksdagsgruppen och kommunikationsgruppen. Det ordnades föreläsningar och samtal kring stadsplanering, kommunen som arbetsgivare, genderbudgeting och budgetarbete.

En av deltagarna på de rosa kommundagarna i Kiruna var Joakim Månsson Bengtsson som i våras lämnade Miljöpartiet (MP) för att gå med i Fi och nu representerar partiet i kommunfullmäktige i Lund. Förra veckan anmälde Månsson Bengtsson Ted Ekeroth, ordförande för Sverigedemokraterna (SD) i Lund, även han fullmäktigeledamot, för hets mot folkgrupp.


Joakim Månsson Bengtsson (Fi) sitter i kommunfullmäktige i Lund.


Till Feministiskt perspektiv säger Joakim Månsson Bengtsson att det är Ted Ekeroths rasistiska generaliseringar riktade mot ensamkommande flyktingbarn som ligger till grund för anmälan:

– Jag gjorde det för att det förväntas av mig, inte minst av mig själv. Vi var nästan 100 förtroendevalda inne i sammanträdesrummet under kommunfullmäktige som hörde Ted Ekeroth hata och göra grova rasistiska generaliseringar riktade mot ensamkommande flyktingbarn, det vill säga barn som flytt hals över huvud från krig.

Joakim Månsson Bengtsson anser att uttalandena är anmärkningsvärda med det uppenbara syftet att rikta missaktning mot flyende barn och att de därför behöver prövas rättsligt.

– Hets mot folkgrupp finns i brottsbalken för att det ska gå att minska hatbrotten och uppmärksamma dessa. Vad jag frågar mig är hur det ska ske om vi som invånare, politiker och medmänniskor låter Ted Ekeroth eller andra att säga vad som helst utan att reagera?


Former för debatt

Ted Ekeroth säger till Sydsvenskan att Månsson Bengtssons anmälan handlar om ett försök att tysta debatten som ”äntligen har blossat upp”.

– Det är definitivt inte så att jag eller Fi önskar tysta debatten, men det finns former för hur debatten ska föras. I kommunfullmäktige ska det som en ledamot säger i talarstolen ha relevans för ärendet som behandlas och de mänskliga rättigheterna är överordnade.

Joakim Månsson Bengtsson påminner om FN-konventioner som Sverige åtagit sig att efterleva, och som förbjuder rasism och diskriminering. Han menar att det inte bara är ord på papper utan ska gälla i praktiken och att alternativet, att inte reagera, hade varit att normalisera rasism.

– Det är inget alternativ för Feministiskt initiativ. Dessutom ska lagarna följas och att hetsa mot folkgrupp är en allvarlig olaglig företeelse.

På måndagen lanserade Aftonbladet Gellert Tamas uppföljare till Lasermannen. Boken Det svenska hatet, tar bland annat upp bröderna Ekeroths roll inom SD och hur framför allt Kent Ekeroth, rättspolitisk talesperson på riksnivå, påverkat partiets politiska agenda i antimuslimsk riktning, men också debattklimatet via sin roll i Avpixlat, och i förlängningen demokratin. Som politiker med rakt motsatt agenda vet Joakim Månsson Bengtsson hur hatsajterna används.

– Jag upplever att Sverigedemokraterna och deras sympatisörer är välorganiserade när det kommer till att stötta varandra, elda upp varandra och hata i grupper och forum där de kan göra det utan att bli emotsagda, utan snarare uppmuntrar varandra till vad jag skulle vilja kalla smutskastning och hatdrev mot människor som inte tänker som dem. Oftast vänsterorienterade.


Overksamma strategier

När Joakim Månsson Bengtsson uttalar sig i medierna brukar hans namn komma upp på Exponerat, Avpixlat och Fria Tider och kommentarsfälten går varma. SD-sympatisörer som kommenterar på Facebook och i privata meddelanden, ibland även telefonsamtal, vill berätta hur dum han är och hur fel han har. Vid ett par tillfällen har han även utsatts för mordhot, då av individer som tillhörde det nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti.

– Jag upplever det som att SD överallt försöker att tysta motståndare genom att organisera sig mot dem – oftast via nätet – och smutskasta och elda upp varandra tills någon individ hör av sig med hatet privat till en. Jag låter mig inte tystas och tycker det är jätteviktigt att vi andra visar att de strategierna för tystnad inte fungerar på oss. Demokratin hänger på att vi vågar, kan och vill medverka till att bevara den.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: