Jessika Rylle Svensson, initiativtagare till ett öppet brev till Jack Majgaard Jensen.

Sexistiska påhopp ger inte bättre domare

2016-09-13 | Undertecknarna padlock

SPORT/OPINION

I söndags drabbades FC Rosengård av en domarmiss, något som drabbar de flesta lag någon gång. Efter matchen sågade Rosengårds tränare Jack Majgaard Jensen inte bara en domares individuella insats, utan dömde ut ett helt kön och efterlyste män som domare i damallsvenskan. Sådana attityder hittar vi i kommentatorsfältet bland sexister, vi förväntar dem inte från en tränare för ett av Sveriges bästa damfotbollslag som säger sig stå för jämställdhet. Det skriver en grupp fotbollsälskare i ett öppet brev till Jensen.

RELATERAT MATERIAL

2016-09-13 | Öppet svar till Rylles tipsgrupp!Jack Majgaard Jensen, FC Rosengård, svarar på kritiken

FAKTA/Rylles tipsgrupp

Rylles tipsgrupp består av omkring 70 personer på Facebook som sedan fotbolls-VM i Kanada förra året har tippat inofficiellt – och tittat – på fotbollsmatcher tillsammans och fungerar som ett forum för feministiska damfotbollsälskare. Efter VM har gruppen fortsatt att tippa på matcher i damallsvenskan och under OS i Rio. Gruppen har fått sitt namn efter administratören och initiativtagaren Jessika Rylle Svensson som sätter ihop frågor inför turneringar och matcher.

Kvinnor som dömer fotbollsmatcher möts av nedlåtande och sexistiska kommentarer från publik och fotbollsledare. Sveriges Radio har granskat det tuffa arbetsklimatet som unga domare möter ute på fotbollsplanen. De kontaktade 370 domare och fler än hälften berättar att de har en väldigt tuff arbetsmiljö som domare. Fyra av tio känner oro och rädsla. Främst är det unga kvinnor som slutar sin domarkarriär till följd av detta.

Kvinnor som idrottar behandlas annorlunda och ofta sämre än manliga idrottsutövare. Inom fotbollen är diskrimineringen extra tydlig, inte minst när det gäller resurstilldelning. Kvinnor som älskar sporten ges inte samma möjligheter att utöva den, göra karriär inom den och möts ofta av hån eller sexualiserat hat. Detta har diskuterats mycket i samband med OS och fotbollsgalor och är något få sportintresserade missat.

Det är svårt att rekrytera kvinnliga domare och behålla dem på grund av dåliga villkor och kränkningar på alla nivåer. I Stockholm i Korpen var till exempel bara 3 av 100 domare kvinnor i början av 2016. Det finns 12 kvinnor som är elitdomare för damallsvenskan i Sverige 2016 och 22 män som är elitdomare för herrallsvenskan. Ingen av de fyra proffsdomarna, det vill säga de som kan försörja sig på det, är kvinnor.

En manlig domare som dömer en allsvensk herrmatch får 8 330 kronor och den assisterande 4 165 kronor. Deras kvinnliga kollegor får 2 250 kronor som huvuddomare respektive 1 350 kronor för att vara assisterande.

Med denna bakgrund går tränaren för Rosengård, Jack Majgaard Jensen, ut i media efter att Rosengård fått en straff bortdömd i matchen mot Vittsjö och säger att ”Man kanske ska hitta män som är bättre på att döma”. Att det var en solklar straff och en domarmiss står klart. Men de flesta tränare och lag drabbas ibland av felaktiga domslut. Det väcker så klart ilska och kritik mot domaren. Men Jensen sågar inte en domares individuella insats, utan ett helt kön. Manliga domare representerar bara sig själva medan kvinnor i mansdominerade områden representerar ett helt kön om de gör en miss. Sådana attityder och uttalanden hittar vi i kommentatorsfältet bland sexister, vi förväntar dem inte från en tränare för ett av Sveriges bästa damfotbollslag som säger sig stå för jämställdhet.

Villkoren för kvinnliga domare behöver bli bättre och vikten av att skapa förutsättningar för domarna att göra bra insatser behöver lyftas. Vad säger du om att vara med att arbeta för de kraven, Jensen, i stället för att sparka på en grupp som redan har tuffa villkor och en manlig kanon av misstro mot sig?

Vi i Rylles tipsgrupp är cirka 70 personer som älskar att se damfotboll och vår kärlek till fotbollen prövas genom att matcher inte sänds eller täcks av media. Vi ser det som självklart att stå upp för kvinnors rätt att spela fotboll, se fotboll och döma fotboll. Utan sexistiska påhopp.

Jessika Rylle Svensson

Stina Svensson

Lars Ohly

Katarina Svensson

Bella Frank

Sara Nylund

Eva-Britt Svensson

Marie Holmgren

Mia Fällström

Metan Svensson

Anna Strech

Christine Kikki Lenander

Ewa Jonsson

Anette Eriksson

Atti Andersson

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: