Öppet svar till Rylles tipsgrupp!

2016-09-13 | Jack Majgaard Jensen padlock

SPORT/OPINION

”När det gäller mitt uttalade från i söndags, så handlar det absolut inte om att kritisera kvinnliga domare som grupp. I stället handlar det om att både manliga och kvinnliga domare ska ges möjlighet att döma såväl dam- som herrfotboll. Om så vore fallet, skulle vi få fler duktiga domare att tillgå.” Det skriver FC Rosengårds tränare Jack Majgaard Jensen som svar på den kritik som riktades mot honom av medlemmar i Rylles tipsgrupp tidigare under tisdagen.

RELATERAT MATERIAL:

2016-09-13 | Sexistiska påhopp ger inte bättre domare – Öppet brev till Jack Majgaard Jensen från Rylles tipsgrupp.

Tack för ert brev och en bra genomgång av villkoren för kvinnliga idrotter och domare. Vi på FC Rosengård tycker det är bra att ni sätter fingret på en viktig frågeställning som uppkom i samband med presskonferensen efter vår match i söndags. Jag håller helt med er och efterlyser också bättre villkor för kvinnor, till exempel att vi inom damfotbollen borde få samma ersättning från UEFA/FIFA för våra landslagsspelare, att damfotbollen ska få samma prispengar som männen i Champions Leauge och att unga fotbollstjejer ska ha möjlighet att ha lika duktiga tränare som killarna. Frågor som vi inom FC Rosengård kämpar för och frågor som måste diskuteras om och om igen, i olika sammanhang och från olika vinklar.

När det gäller mitt uttalade från i söndags, så handlar det absolut inte om att kritisera kvinnliga domare som grupp. I stället handlar det om att både manliga och kvinnliga domare ska ges möjlighet att döma såväl dam- som herrfotboll. Om så vore fallet, skulle vi få fler duktiga domare att tillgå.

Under mina 14 månader som tränare i FC Rosengård har vi bara haft en manlig domare. Jag funderar på varför det är så, varför det är kutym att kvinnliga domare ska döma i damallsvenskan. När jag tränade ett herrlag i den näst högsta divisionen i Danmark hade vi kvinnliga domare. Det vore väl naturligt om man hade både manliga och kvinnliga domare även i damallsvenskan. Att kvalitén bedömde vilken match man dömde och inte ens kön – jämställdhet åt båda håll.

Jag tycker det är synd att jag inte har fått möjlighet att personligen förklara vad jag menar. Det sätt som mitt uttalande återges och kommenteras i medierna ligger långt ifrån det jag tycker och vill ge uttryck för. För är det något som jag står upp för och kämpar för så är det jämställdhet – åt båda håll. Det är därför jag är så stolt över att vara en del av en klubb som FC Rosengård. Vi arbetar varje dag med att bygga damfotbollen som en professionell verksamhet. Helt enkelt för att tjejer också ska kunna drömma om yrket fotbollsspelare. För att damfotbollen ska utvecklas, måste damfotbollen få tillgång till fler bra domare, alldeles oaktat kön. Det var det jag menade.

Återigen, tack för ert brev. Vi på FC Rosengård välkomnar att debatten förs och fortsätter mer än gärna diskussionen med er kring hur vi gemensamt kan arbeta för mer jämställda villkor.

Med vänlig hälsning, Jack Majgaard Jensen FC Rosengård

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: