Silvia Neid och Pia Sundhage möttes i OS i Atlanta som spelare, nu möts de som förbundskaptener i OS-finalen.

#Rio2016: Pia Sundhage och Silvia Neid möts i OS-finalen

2016-08-17 | Bella Frank padlock 3

SPORT

Kvinnor utgör bara omkring sju procent av alla idrottstränare. Men ikväll när Sverige möter Tyskland i OS-finalen ställs två kvinnor och supertränare mot varandra. Pia Sundhage och Tysklands Silvia Neid möts nu som förbundskaptener, 20 år efter att de själva möttes på plan som spelare i OS i Atlanta - första gången som damfotboll inkluderades som OS-sport.

20 år. Det är inte längre än så som damfotbollen varit en OS-sport. I OS i Rio är det bara två av de tävlande lagens förbundskaptener som själva varit spelare i en OS-turnering. Sveriges Pia Sundhage och Tysklands Silvia Neid. Neid är också den förbundskapten som har haft den rollen längst, hon har lett sitt lag ända sedan 2005. Sundhage har i september lett det svenska landslaget i fyra år. Hon är den mest meriterade av förbundskaptenerna – hon är den enda tränaren i detta OS som har mer än en OS-titel: Sundhage ledde ju USA till OS-guld både 2008 och 2012 och kan därmed bli historisk genom att på fredag ta sitt tredje OS-guld som förbundskapten.

Kampen kommer att bli hård. Som Feministiskt perspektivs sportkrönikör Alva Nilsson skriver så är Tyskland ett lag som Sverige har haft särskilt svårt att vinna emot – men nu är det dags att ta en historisk revansch. Men Tyskland kommer såklart också att göra allt för att ta hem guldet – laget har tre bronsmedaljer sedan tidigare, 2000, 2004 och 2008 men ingen annan valör och kvalificerades sig inte till OS i London 2012. Lisa Dahlkvist, Örebrospelaren som har blivit folkkär i de svenska hemmen för sin kyla när hon i både kvartsfinalen och semifinalen var den som hade möjlighet att avgöra matcherna genom att lägga sista straffen och båda gångerna kyligt nätade dem, har strategin klar.

– Vi ska spela som grisar mot Tyskland, har hon sagt i en intervju – med hänvisning till att Sverige för att ta sig vidare till OS i det extrakval som hölls i Nederländerna i mars i år lyckades med det bland annat genom mål som inte var så snygga. Spelarna började kalla målen för grisiga, det har levt vidare och nu går de all in för en rejäl grisfest.


Ett mål mer

Silvia Neid spelade under sin karriär 111 landskamper mellan åren 1982 och 1996, och gjorde 48 mål. Pia Sundhage spelade hela 146 landskamper mellan åren 1975 och 1996 och gjorde 71 landslagsmål. Båda slutade sina spelarkarriärer efter Atlanta-OS.

– Jag minns att vi spelade år 95 mot varandra och att Sverige vann, i Sverige. Det är ett fint minne, säger Pia Sundhage till Associated Press.

– Och hon har alltid varit inom fotbollen, precis som jag... Hon har varit mycket framgångsrik. Det kommer bli bra att spela mot henne igen och förhoppningsvis – jämfört med de resultat vi fått mot Tyskland på senare tid – förhoppningsvis får vi ett bra resultat och Sverige gör ett mål mer än Tyskland, säger Pia Sundhage till AP.

Och för alla som känner sig oroade över Sveriges förmåga att vinna över Tyskland kan det vara bra att påminna sig om mötet i mars förra året i Algarve Cup. I matchen den 4 mars 2015 hade det bara gått fem minuter innan Tyskland inte bara gjort ett utan två mål – en mardrömsstart med andra ord. Men Caroline Seger lyckades reducera till 2-1 efter 30 minuters spel. Och i andra halvlek kom Sverige ut som ett helt nytt lag. Sofia Jakobsson kvitterade snabbt, och senare gav Caroline Seger Sverige ledningen med 3-2. Med fem minuter kvar av matchen så utökade Sofia Jakobsson ledningen till 4-2 som också blev slutresultatet. Med den svenska strategin med ett kompakt försvarsspel får vi hoppas att det inte blir en sådan matchutveckling, men även en mardrömsstart kan sluta i en supersuccé.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160819 - Tomas Wetterberg

Kan ni inte öppna den här artikeln för delning på Twitter och Facebook?


20160819 - Jenny Rönngren

Vi har redan låst upp så mycket som presstödsförordningen tillåter i detta numret, tyvärr! Visst är det en intressant artikel, jag ser till att länken är upplåst snarast, det vill säga på onsdag. Ska uppmärksamma prenumeranterna på Bella Franks artikel i alla fall. Bara i Feministiskt perpsektiv...


20160830 - Bella Frank

Hej Tomas, nu är artikeln äntligen upplåst.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: