Malin Björk sitter i EU-parlamentet för Vänsterpartiet.

Malin Björk (V): ”Vi måste riva uppgörelsen med Turkiet”

2016-08-16 | Malin Björk padlock 1

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

”Att EU väljer att sitta i knät på Erdogans regim istället för att själva ta oss an en fullt hanterbar flyktingsituation är oacceptabelt. Sveriges regering måste ta initiativ till en diskussion och nya beslut i EU:s ministerråd”, skriver Malin Björk. Om verkligheten sett annorlunda ut hade hon hellre skrivit om OS-fotboll i sin första EU-krönika efter sommaruppehållet.

Malin Björk är EU-parlamentariker för Vänsterpartiet.

EU-parlamentets dörrar har varit semesterstängda sedan mitten av juli. Egentligen skulle jag vilja ägna mig helhjärtat åt fotbollsturneringen i OS, där ”riktiga fotbollslandslagets” sensationellt segrat mot världsmästarna USA. Men sommarens verklighet tar mig långt bort från snygga hörnor, starkt huvudspel och grymma målvaktsprestationer.

Dagligen läser jag om hur mycket farligare och dödligare flyktvägarna över Medelhavet blivit. Det är ett resultat av EU-Turkiet-uppgörelsen som de facto stängt flyktvägen via Turkiet till Grekland. Jag läser om fruktansvärda förhållanden för de tusentals flyktingar som är strandsatta i Grekland och som inte tillåts ta sig vidare till andra EU-länder. Jag nås av nyheterna om de läckta dokumenten som beskriver situationen i australiska förvar för flyktingar på öar långt från fastlandet, där bland annat övergrepp på barn mörkats. Det är alltså denna australiska modell som flera europeiska ledare på allvar vill att EU tar efter.

Samtidigt har statskuppen i Turkiet fått dramatiska följder. Enligt officiella källor sitter 16 000 personer häktade och Amnesty rapporterar om tortyr. 60 000 statsanställda har avskedats och många akademiker har fått reseförbud. Över hundra olika medier har släckts ner och journalister fängslats. Trots den farliga utvecklingen är det oansvarigt tyst från EU:s ledare. De flesta verkar helt enkelt beredda att acceptera vad som helst för att Turkiet ska fortsätta agera gränsvakt åt EU och stoppa flyktingar.

Precis innan EU-parlamentet och övriga EU-institutioner loggade ut för sommaren hann kommissionen också presentera ett paket nya lagförslag som ytterligare undergräver internationell asylrätt. I ett förslag till ett gemensamt asylrättssystem inom EU föreslås tillfälliga uppehållstillstånd bli regel. Inte ens personer med flyktingstatus ska enligt förslaget beviljas permanenta uppehållstillstånd.

Som en del av paketet lade kommissionen ett förslag till ett EU-program för vidarebosättning (även kallat kvotflyktingar) där hela begreppet vidarebosättning förvrängs. Istället för att utveckla det solidariska mottagningsprogram som FN:s flyktingorgan UNHCR organiserar vill EU-kommissionen använda det till migrationskontroll och uppgörelser likt det med Turkiet, med ytterligare länder utanför EU.

För detta sistnämnda lagförslag om vidarebosättning har jag utsetts till EU-parlamentets huvudförhandlare gentemot kommissionen. Jag kommer att göra mitt yttersta och lite till för att stoppa de delar som urholkar FN:s kvotflyktingsystem.

Uppstarten för de politiska församlingarna både här hemma och i EU efter sommaren måste vara rask och tydlig. Vi måste börja med att riva upp uppgörelsen med Turkiet. Att EU väljer att sitta i knät på Erdogans regim istället för att själva ta oss an en fullt hanterbar flyktingsituation är oacceptabelt. Sveriges regering måste ta initiativ till en diskussion och nya beslut i EU:s ministerråd.

Hösten kommer bli en uppförsbacke för alla oss som vet att de stängda gränsernas politik är en återvändsgränd och som vill att Europa tar ett större ansvar för flyktingmottagande. Men än så länge rör det sig om förslag och allt kan och måste göras för att förändra dem. Jag är en av EU-parlamentarikerna som kommer att ta den konkreta kampen för detta varje dag.

Vi måste skapa en helt annan flyktingpolitik. Men förändringarna som behövs för att det ska bli möjligt kommer inte att ske innanför mer eller mindre stängda dörrar bortom demokratisk kontroll på EU-nivå. Det måste ske bortom de lagförslag som nu lagts fram. Vi behöver bygga konkret solidaritet, mobilisera och skapa politiskt tryck. Jag vet att det är möjligt. Att suveräna Lotta Schelin från svenska fotbollslandslaget står upp för flyktingars rättigheter väljer jag denna sommar att se som ett gott tecken.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160816 - gudrun tiberg

Heja, heja,heja!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: