Under parollen Black Life Matters samlades människor för en demonstration genom Stockholms innerstad igår

Hundratals i demonstration för Black Lives Matters i Stockholm

2016-07-29 | Felicia Mulinari padlock

INRIKES

Igår samlades människor på Sergels Torg, Stockholm, i en solidaritetsaktion för de som dödats av rasistiskt polisvåld i USA. Men också för att agera mot svensk rasism. Feministiskt perspektiv var på plats och såg ett möjligt startskott för en förnyad och radikalare antirasistisk rörelse i Sverige.

Fem minuter i sex såg Sergels Torg ut som vanligt, en stilla eftermiddagssol och trötta Pridedeltagare och turister. Men när klockan blev sex ändrades stämningen. Under parollen Black Life Matters började människor skrika slagord som Black Lives Matter och I can't breathe medan ett gäng kvinnor satte upp en högtalaranläggning. Samtidigt som organisatörerna gjorde sig redo, samlades några hundra människor till manifestationen, många av dem unga och rasifierade. Marie Gaye var en av de som hade arrangerat eventet:

– Jag och mina vänner arrangerade den här demonstrationen eftersom vi helt enkelt hade fått nog av att en ny hashtag varje dag. Jag och tjejerna blev i stort sätt vänner genom att vi diskuterade om Black Lives Matter och liknande ämnen i en Facebookgrupp, och vi snackade väldigt mycket om hur vi vill göra en förändring och vill att detta ska lyftas upp mer i Sverige så alla kan inse hur allvarligt detta är. För det här drabbar alla svarta människor i världen, åker jag till USA nu så kan jag bli skjuten av en polis även om jag kommer från Sverige. Det är min hudfärg som avgör och jag får leva eller inte.

Ibland blev det tyst när tekniken strulade eller en talare väntades in. Men stämningen, upprörd och engagerad, höll arrangemanget igång. När Sara Hassan Mattar och Emma Liambi sjöng Wade in the water, en sång förknippad med svarta slavars kamp i USA var det många som sjöng med och klappade. Poeter läste dikter om att återkomma till begravningsplatsen. Det fanns också en trötthet mot människor som kallar sig antirasister men ändå talar om All Lives Matters, som ett sätt att undvika diskussionen om strukturell rasism och våld mot svarta.



Ny radikal antirasism

Black Life Matters rörelse har vuxit fram som en politisk rörelse i USA, som reaktion mot det senaste årets dödsskjutningar av poliser mot svarta. Men på nätet har människor i hela världens solidariserat sig under parollen. Samtidigt har demonstrationerna som har hållits på många håll i Europa inte bara varit solidaritetsaktioner, utan också sätt att lyfta rasism lokalt. Det som började som en solidaritetsrörelse genom internet till USA kan ha blivit startskottet för en förnyad antirasistisk radikalitet och engagemang i Sverige i dag. De många talarna som avlöste varandra kritiserade Sveriges flyktingpolitik, den svenska polisens rasism, islamofobi och hur rasismen kan orsaka internaliserat självhat. Gång på gång upprepades det av olika talare: Organisera dig, organisera dig, organisera dig.

Malcolm Momodou Jallow, vänsterpartist och ordförande för Afrosvenskarnas forum för rättvisa, som också har deltagit på liknande manifestationer i Köpenhamn och Malmö var en av de som talade. Till Feministiskt perspektiv säger han:

– Black Lives Matter rörelsen må har börjat i USA men det är en reaktion på en verklighet som bygger på ett historiskt, kolonialt och rasistiskt våld mot svarta människor i hela världen. Denna verklighet existerar i allra högsta grad i Europa och i Sverige än i dag. Så sluta kalla BLM-rörelsen för ett exklusivt amerikansk fenomen! Arbeta i stället för att stoppa afrofobin på arbetsmarknaden i skolan, inom socialtjänsten, vården och politiken. Stoppa hatbrotten mot afrosvenskar och skapa lagliga vägar för att få ett slut på det fruktansvärda folkmordet på svarta människor som pågår i Medelhavet.


Tyst minut

Många feministiska och queera plakat syntes bland de som manifesterade. Feminism och hbtq-politik var också närvarande för flera av de som talade. Det poängterades att svarta kvinnor och hbtq-personer drabbas dubbelt av rasismen och patriarkatet/homofobin och att det var viktigt att komma ihåg att det inte bara är svarta män som drabbas av polisens rasistiska våld, till skillnad från vad media ofta rapporterar. Flera talare diskuterade också teman som hur vardagsrasism och vita skönhetsnormer skapar hög risk för självhat och självmordstankar för svarta kvinnor och transpersoner.

Efter en och en halvtimmes talmedley övergick manifestationen till en demonstration, Black Lives Matters, ”No Justice, No Peace”, och ”Ingen människa är illegal”, ”Inga rasister på våra gator” skanderades i Stockholms innerstad. Demonstrationen avslutades på Sergels Torg med en tyst minut för de som dödats av rasistiskt polisvåld.


Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: