Kritik mot väktares agerande.

#Pride2016: Protest mot Stockholm Prides ledning

2016-07-28 | Ulrika Westerlund padlock

INRIKES

Under torsdagseftermiddagen ordnades en aktion på Kulturhusets tak i protest mot Stockholm Prides och Kulturhusets agerande under onsdagskvällen då en hbtqi-aktivist som protesterade mot närvaron av rasister på Kulturhuset avvisades från huset. Stockholm Prides ordförande Christian Valtersson och styrelseledamoten Zayera Kahn närvarade, lyssnade på kritiken och svarade på frågor. Sedan kom besked om att vakten som avhyst hbtqi-aktivisten har tagits ur tjänst resten av festivalen.

Efter onsdagens händelse på Pride House på Kulturhuset i Stockholm då Jan Sjunnesson och flera av deltagarna i Pride Järva dök upp på Kulturhuset och bland annat var synliga på kaféet på plan 5 och på Asylforum i Studion, anordnades på torsdagen vid 13-tiden en protestaktion på Kulturhustaket. Arrangörerna protesterade mot Stockholm Prides agerande då en person som protesterade mot närvaron med en lapp med texten ”Inga rasister på våra gator” brottades ner av en av Kulturhusets vakter. Personen med sällskap blev sedan avhysta från Kulturhuset av Kulturhusets egna vakter och volontärer från Stockholm Pride.

Cirka 100 personer deltog i aktionen och tog över scenen, efter samtal med Hiv-Sverige som skulle ha haft en programpunkt där vid samma tid. Onsdagens händelse beskrevs och arrangörerna klargjorde att det har förekommit fler incidenter där rasifierade hbtqi-personer känt sig otrygga och upplevt att Stockholm Pride inte tagit ställning för dem. Från scenen sades bland annat att ”det har hänt flera gånger att Pride skyddar rasisterna och nazisterna och inte oss”.


”Pride ska vara en trygg plats”

Stockholm Prides ordförande Christian Valtersson och styrelseledamoten Zayera Kahn närvarade, lyssnade på kritiken och svarade på frågor.

Christian Valtersson påpekade att Jan Sjunnesson också hade avvisats under gårdagen och sade bland annat:

– Vi har misslyckats om Pride inte är en trygg plats och jag tar på mig det.

Valtersson uppmanade också alla att engagera sig i föreningen Stockholm Pride och komma på årsmöten. Flera av deltagarna påpekade den bristande representationen av rasifierade personer inom Prides organisation och att detta är ett strukturellt problem som måste hanteras. Valtersson höll med om kritiken och sade att arbete för att nå fler inom communityt ska förbättras. Han sade sig också vara öppen för att flytta Pride House till en annan plats, men menade att detta i så fall var ett årsmötesbeslut – ”men jag kommer inte argumentera emot”.

Stämningen blev väldigt frustrerad när en representant från Kulturhuset inte kunde garantera att vakten som stod för avhysningen inte skulle jobba mer under festivalen och inte heller kunde ge några garantier för att rasister skulle kunna avvisas direkt framöver. RFSL:s förbundsordförande Frida Sandegård krävde då att få löfte om att vakten inte skulle jobba mer under festivalen, annars skulle RFSL ställa in alla sina programpunkter under resten av festivalen. Beskedet skulle komma under eftermiddagen. Strax före klockan 17.00 på torsdagen fick RFSL besked om att vakten ifråga har tagits ur tjänst under resten av festivalen.


”Ingen vill ta ansvar”

Efter aktionen sade Madde Lundin och Tine Alavi, två av arrangörerna till mötet, till Feministiskt perspektiv att de inte var nöjda.

– Vi ställde tre krav till Stockholm Pride och inget av dessa har uppfyllts. De har bett om ursäkt men skyller samtidigt ifrån sig och säger att de inte kan göra mer. Att det är Kulturhusets ansvar. Kulturhuset säger i sin tur att det är Stockholm stads ansvar. Ingen vill ta på sig ansvaret att se till att vi hbtqi-personer kan vara trygga på Pride House.

– Vi vill se att Stockholm Pride tar detta på fullaste allvar genom att ställa in Pride Houses kvarvarande aktiviteter om de inte kan garantera att inga fler rasister kan komma in samt att den vakt som agerade hotfullt inte kommer tillbaka. Stockholm Pride bör avbryta samarbetet med Kulturhuset om de inte tillsammans kan arbeta fram en handlingsplan för hur rasister ska hållas borta från Pride House. Och i stället leta efter nya samarbetspartners som kan säkerställa att Pride House kan genomföras utan hot mot hbtqi-personer.

– Vi vill även se en handlingsplan som går ut på att Stockholm Pride har en beredskap för att agera mot rasisterna i förväg samt på plats som inte innebär att det är hbtqi-personerna som ska avlägsna sig.

Prides ledning bjöd in till ett nytt möte i dag fredag klockan 13.00 på Hyllan, den stora öppna lokalen mitt på plan 1 i RFSL-huset på Sveavägen. Alla som vill diskutera vad som borde göras för att Pride ska kunna vara ett tryggt rum för alla hbtqi-personer är välkomna har Prides ledning meddelat.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: