Tina Charles dagen efter WNBA bötfällde spelare för att de visat stöd för Black Lives Matter.

Basketspelare: Vi fortsätter stödja Black Lives Matter

2016-07-26 | Bella Frank padlock

SPORT

Proffsbasketligan i USA, WNBA, har dragit tillbaka ett beslut om att bötfälla spelare från flera lag som nyligen inför flera matcher värmt upp i svarta t-shirts i syfte att visa stöd för rörelsen Black Lives Matter och mot våld.
– Mina lagkamrater och jag kommer att fortsätta att använda vår plattform och öka medvetenheten för #BlackLivesMatter, skriver New York Liberty-stjärnan Tina Charles på Instagram.

RELATERAT MATERIAL:

2016-07-22 | Malmöbor manifesterade under parollen Black Lives Matter

2016-07-12 | Ny fas av polisvåld mot svarta i USA

2015-08-11 | USA: Polisen sköt flera unga afroamerikaner

Ordförande för WNBA, Lisa Borders, uttalade sig i lördags efter att ligan fått kritik för att den först utfärdat böter mot spelarna som deltog i protesten. Borders meddelade då att WNBA drar tillbaka beslutet om böter. I ett pressmeddelande sade hon:

– Alla vi på WNBA hyser den yttersta respekten och uppskattningen för att våra spelare uttrycker sig själva i frågor som är viktiga för dem. Även om vi förväntar oss att spelarna följer ligans regler och riktlinjer vad gäller matchställ så förstår vi deras önskan att vilja använda sin plattform för att adressera viktiga samhällsfrågor, och förklarar att medan ligan har uppehåll fram till den 26 augusti på grund av OS så kommer WNBA att diskutera frågan om hur spelare ska kunna ge uttryck för politiska åsikter genom samtal med spelarfacket, skriver WNBA på sin hemsida.


”Fråga om rätt eller fel”

Spelare från flera lag, som Indian Fever, New York Liberty och Phoenix Mercury, har inför flera matcher protesterat mot såväl de många dödsskjutningar av svarta personer av poliskåren, liksom dödsskjutningar av poliser. De tre lagen bötfälldes alla med 5 000 dollar, och varje spelare som deltog bötfälldes individuellt med 500 dollar. Spelarrepresentanten för Indiana Fever, Briann January, sade till sportkanalen ESPN i lördags att det är en fråga som handlar om rätt eller fel:

– Det som är mest upprörande är hur det hanterades. Ligan består av 90 – om inte över 90 – procent afro-amerikaner och det finns en fråga som direkt berör dem och människorna dem känner, och du har en liga som inte ställer sig bakom dem.

– Det är inte en fråga om ras, inte en fråga om att vara emot polisen, det är inte en fråga om svart eller vitt. Det är en fråga om rätt eller fel.


T-shirt ut och in i protest

Kritiken har också riktats mot vad som ses som uttryck för dubbelmoral från WNBA:s sida eftersom ligan för bara någon månad sedan uppmanade spelarna att bära t-shirts till stöd för offren i masskjutningen på en gayklubb i Orlando i Florida för någon månad sedan.

– Vi tyckte det var okej, vi ville stödja det, men de kan inte hålla på och välja vilka initiativ som ska stödjas och vilka som inte ska det bara för att det inte stärker deras agenda.

– Det här är viktigt för oss, säger Tanisha Wright från New York Liberty, lagkamrat till svenska Amanda B. Zahui som också deltog i protesten.

New York Liberty bar tröjor med sina loggor på under uppvärmningen inför matchen mot Indiana Fever i onsdags i förra veckan, men en av WNBA:s absoluta toppstjärnor Tina Charles, valde att värma upp med t-shirten ut och in i protest.

– Efter att ha sett den afro-amerikanska mannen skjutas tre gånger efter att ha hjälpt en autistisk person ut i morse i Florida visste jag att jag inte kunde vara tyst, sade hon och förklarade att hon var beredd att fortsätta protesten länge:

– Jag har inga problem med att fortsätta bära min t-shirt ut och in resten av säsongen tills dess att vi får WNBA att stödja oss, sade hon till ESPN efter matchen.


”Det här är större än basket”

Tina Charles bar också sin tröja ut och in när hon för några dagar sedan fick pris som månadens bästa spelare. På Instagram skrev hon om prisutdelningen att hon valt att inte var och underströk hur många spelare i ligan som är direkt berörda av det utbredda dödliga polisvåldet mot afro-amerikaner i landet.

– Mina lagkamrater och jag kommer att fortsätta att använda vår plattform och öka medvetenheten för #BlackLivesMatter tills dess att @wnba stödjer oss på samma sätt som de stödjer medvetenhet krig bröstcancer, Pride och andra frågor.

Båda lagens spelare kom överens om att inte svara på några frågor om matchen utan endast tala om sociala frågor och frågor kopplade till Black Lives Matter, och Liberty sände delar av frågorna från journalister via Periscope. I en intervju med Slam Online förklarade Indiana Fever-spelaren Tamika Catchings att frågan är viktig för alla spelare:

– Det här är större än basket, och jag tycker att det är det som glöms bort. Det är som om vi bara gör uppror mot ligan, och nej det är inte ens det. Det handlar mer om att kunna ha en röst, att få representera de saker som betyder något och som påverkar oss alla. Oavsett om du är afro-amerikan, vit eller vilken annan rastillhörighet som helst så påverkar det alla.


Röst åt de som marginaliseras

Även spelare från NBA har stött spelarnas protester och är kritiska till WNBA:s initiala beslut om att bötfälla spelarna. För två år sedan deltog flera NBA-spelare, och college-spelare, i en liknande protest och bar då tröjor med texten ”I can't breathe” [jag kan inte andas] efter att den afro-amerikanske mannen Eric Garner hade dödats i samband med ett polisingripande. Ingen bötfälldes då.

NBA-spelaren Carmelo Anthony kritiserade för ett par dagar sedan WNBA:s beslut med just hänvisning till att han och andra i NBA deltagit i liknande protester utan att bli bötfällda:

– Alla har yttrandefrihet och om folk använder sina plattformar för att göra det ser jag inget skäl till att bötfälla folk för det. Vi gjorde det...NBA stöttade oss.

Efter att WNBA och Lisa Borders i helgen ändrade beslut tackade Tina Charles för detta på Instagram och förklarade att detta är något som basketspelare i USA kommer att fortsätta kämpa för.

– Framsteg är omöjligt utan förändring, och de som inte kan ändra sig kan inte ändra något. Tack @wnbaprez för att ni drog tillbaka böterna. Även om det här är bara fas ett, så ser vi fram emot stödet och att utforska vägar för att åstadkomma förändringar i den afro-amerikanska gruppen, genom vår plattform, och fortsätta vara en röst för de som är marginaliserade i vårt samhälle.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: