Lotta Schelin.

Lotta Schelin: ”Det är dags nu!”

2016-07-19 | Alva Nilsson padlock

SPORT

Lotta Schelin har landat i Malmö. I glappet mellan fotbollsäventyret i Frankrike och medaljakten i OS i Rio hann Sveriges främsta fotbollsspelare med att känna på Damallsvenskan igen. Alva Nilsson var på plats och såg Lotta Schelin göra ett sent mål som räddade FC Rosengård från att tappa tre poäng mot mot Djurgården.
– Gött att få göra mål men jag är besviken för lagets skull.

Mästarna FC Rosengård tog emot nykomlingen Djurgården i vårsäsongen sista match i Damallsvenskan. Och nog förvånade det många att Stockholmslaget lyckades ta poäng i Malmö. Man var på vägen mot tre och en dunderskräll, men i sista minuten fick Lotta Schelin måljubla i Sveriges högsta fotbollsserie - för första gången sedan den tredje november 2007. I november för nästan nio år sedan gav målet en seger i seriens skytteliga, lördagens mål innebär en poäng för Rosengård och en lyckad återkomst för Schelin själv.

– Det är skönt att kunna va på rätt plats och trycka in den. Det är skönt när bollen sitter men jag vet vilka ambitioner klubben har och då hade det varit skönt med tre poäng. Men Djurgården förtjänar absolut poängen, säger Schelin efter premiären i Malmö.

Senast Lotta Schelin hängde på damallsvenska fotbollsplaner var för åtta år sedan, i ett Göteborg som drömde stora drömmar. Schelin flyttade över havet till en fransk liga som vi norr fnös åt. Schelin var ingen stjärna när hon packade väskan och drog till Lyon. Åtta år senare är hon störst av alla.


Bra känsla inför OS

Tre Champions League-titlar finns på CV:t. 83 blågula landslagsmål, ett VM-brons, åtta franska ligaguld och en skytteligaseger i ett europamästerskap. När Schelin drog skorna mot gräset på Malmö IP i lördags gjorde hon det i en fotbollsvärld som förändrats sedan sist. Och i den nya verkligheten jagar hon en klubb titel hon saknar; ett SM-guld. Två tappade poäng mot Djurgården sätter i alla fall tillfälliga käppar i hjulet för den drömmen. Man kan inte tappa så många poäng om man ska vinna serien, framför allt inte när Linköping går som tåget - det vet såklart Schelin också om.

– Jättekul att spela, självklart. Men det är en viss besvikelse att vi inte tog de där tre poängen, konstaterar hon.

Och trots debutmålet hymlar Schelin inte om att det finns mer att hämta hos henne.

– Jag blir inslängd efter en vecka med laget, jag vet inte vad man kan förvänta sig liksom. Jag har ju ingen aning om hur de fungerar och vart de vill ha bollarna, säger Schelin och ler ett svag leende innan hon firar av klyschan “en poäng är bättre än noll”.

– Gött att få göra mål men jag är besviken för lagets skull.

Efter 70 minuter på planen i Damallsvenskan och i Rosengårds vita tröja pausar Schelin de tankarna och blickar framåt mot sommarens stora äventyr – OS i Rio. I dag samlas den svenska Os-truppen, och Schelin är både lagkapten och lagets största stjärna. Känslan? Försiktigt optimistiskt.

– Min känsla är bra. Det är svårt att säga egentligen, vi laddar på olika håll.

– Det känns ju bra, vi vet ju att förutsättningarna som ges är bra - nu är det bara att komma ihop och lira.

Och innan Schelin glider invägning mot äventyret i Brasilien skickar hon en hälsning genom luften. Väl medveten om att det svenska damlandslaget i fotboll aldrig bärgat en olympisk medalj konstaterar hon:

– Det är dags nu!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: