Habane Hassan talade vid manifestationen utanför riksdagen den 21 juni.

”Tom retorik om att man bryr sig leder ingen vart”

2016-06-23 | Habane Hassan padlock

OPINION

”De tror att genom att stänga kranen, kommer kostnader att minska. 
De kan inte ha mer fel”. Habane Hassan, ordförande för Somaliska riksförbundet i Sverige (SRFS), kommenterade beslutet om inskränkningar av asylrätten i sitt tal vid tisdagens demonstration demonstration utanför riksdagen i Stockholm.

Jag vill börja med att tacka initiativtagarna till det här demonstrationen, alla organisationer och alla som kommit hit för att visa sin medmänsklighet och kamp för rättvisa och bättre asylrätt.

Jag vill betona att Somaliska riksförbundet i Sverige är emot att familjer splittras! Vi är för att människor har rätt att växa upp med sina familjer.

Återigen tar våra politikerna svåra beslut som påverkar oss alla. Våra politiker måste sluta verka för kortsiktiga beslut och ta ansvar för konsekvenserna av deras beslut.


Se bara på de förödande konsekvenserna från beslutet första juni om att ta bort människors LMA-kort, mat och tak över huvudet. Vad tror politikerna händer när de drar undan mattan för mer än över 4 000 personer?

Tror de att problemet försvinner? Samma dag som beslutet togs första juni vände sig över 300 personer till Somaliska riksförbundet för hjälp.

Utöver det moraliska stödet, måste vi skapa aktiviteter för att hålla dem sysselsatta och hålla dem borta från kriminalitet, rekrytering till extremistgrupper som gärna passar på när människor är utsatta.

Sen måste vi ge dem tak över huvudet. Då måste vi be våra medlemmar och samarbetsorganisationen om ytterligare hjälp, en redan hårt ekonomiskt utsatt grupp av människor som med sin medmänsklighet öppnar upp dörrarna till sina hem. Vad gör regeringen? Regeringen måste sluta blunda för verkligheten.

Tom retorik om att man bryr sig, leder ingen vart!

Vi jobbar med det här dagligen.
 Vi träffar de här personerna dagligen. 
Vi ser konsekvenserna dagligen. 
Det här gör SRFS utan resurser och vi går på knäna.

Utan moskéerna och våra medlemmar hade vi gått under.

Vi som hjälper till på plats, är den stora grupp som håller ordning på Sverige i de ekonomiskt utsatta förorterna.

Vi ser utanförskapet öka och vi vet att ett felaktiga beslut kommer att få än mer oroande konsekvenser för Sverige.

De tror att genom att stänga kranen, kommer problematiken att minska. 


De tror att genom att stänga kranen, kommer kostnader att minska. 
De kan inte ha mer fel.

Vad kostar det att lösa brott? Vad kostar det att förebygga kriminalitet? Vad kostar det att ha människor i förvar? 
De har för lite kunskap om asylsökandes utsatthet, och gräsrötternas arbete, för att göra ett väl grundat beslut, och det i sig är oerhört oroväckande och skadligt för Sverige.

Jag nämner några exempel. 
Somalier som inte har id-handlingar utgivna före 1991, kan inte bevisa för Sverige att de är somalier. Den svenska regeringen tycker inte att den somaliska regeringens handlingar duger när det gäller asylsökande. Däremot duger handlingarna från Somalia när det rör sig om validering av skolbetygen. Är det en rättvis bedömning?

På grund av detta hamnar de utanför systemet från dag ett. Hur kan ett land som Sverige vända rättvisan ryggen? Det är som att regeringen inte erkänner de här personerna som människor.

Beslutet att utvisa gruppen somalier kan inte verkställas. Var tar alla dom personerna vägen?

Gränspolisen kan inte verkställa, Migrationsverket skickar oroade asylsökande till gränspolisen. Vad ska detta föreställa?

Vem ska ta hand om alla asylsökande vars beslut inte kan verkställas? Hur länge ska dom förvaras?

Det är många frågor som våra politiker behöver ta ställning till. Men, vi på SRFS säger till politikerna snälla, snälla inga fler förhastade beslut.

Somaliska riksförbundet tackar er alla här i dag för visad medmänsklighet, ert stöd och ert ställningstagande för rättvis asylrätt!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: