Adam är en 22 årig syrisk kille som kom till Sverige i slutet av november 2015, han hade ett aktivt liv, hade påbörjat sin universitetsutbildning och gillade att spela basket och fotboll, precis som vilken ungdom som helst. Men för fem år sedan ändrades hans liv drastiskt, från allt till inget. Han anlände till Sverige med enbart halva sin familj, andra halvan avled i ett bombdåd en mörk dag i maj. Förutom den enorma förlusten, lever han nu i ovisshet för han anses vara ’alternativt skyddsbehövande’. En oro som växer sig allt starkare för var dag är tanken på den sista trygga dagen här i Sverige och vad som väntar honom efter det. Det här är resultatet av tillfälliga uppehållstillstånd som regeringen nu vill rösta igenom. Kriget i Syrien kommer med stor sannolikhet inte vara över om 13 månader, inte heller om två år. Vart ska Adam då ta vägen, vilka alternativ ger lagen honom och var finns Adams andrum?
Ayla är 17 år, hon växte upp med sin pappa och en lillebror på 12 år, hennes mamma blev ett offer för krigets våld. Ayla lämnade Afghanistan när pappan inte längre kunde garantera hennes trygghet och hon lyckades ta sig hela vägen till Sverige i december 2015. Hon berättar att under flykten hit, till det hon trodde var trygghet, kändes det som om hon dog hundra gånger. Låt hennes egna ord dröja kvar för hon trotsade döden hundra gånger för en andra chans. En sen eftermiddag under mars månad sitter hon i sitt klassrum och får ett samtal från lillebror som är kvar i Afghanistan; 'pappa är död, han har avrättats av talibaner'. Nu fasar Ayla för sin lillebrors liv och fruktar även för sitt liv då hon med stor sannolikhet inte får stanna permanent i Sverige och inte heller får möjligheten att återförenas med den siste överlevande familjemedlemmen. Vilka alternativ ger lagen henne? Var fanns Ayla och hennes familjs andrum?
Det här är endast två personers berättelser som vi tagit del av och bara en bråkdel av alla de historier vi inte fått höra och kanske aldrig kommer att få höra. Det här är människor som vi har hjälpt under den pågående flyktingkrisen, som har blivit våra vänner och kollegor. Människor precis som du och jag.
Det är varken moraliskt eller lagligt enligt barnkonventionen att låta barn genomlida regeringens inhumana och ogenomtänkta asylpolitik om alternativt skyddsbehov genom att enbart ge vissa barn rätten till säkerhet.
Våra politikers argument saknar kunskap, grund och transparens. De verkar även ha glömt bort Sveriges rika invandringshistorik, hur invandring långsiktigt har bidragit till landets ekonomiska välstånd och utveckling. Den politiska dialogen domineras i dagsläget av negativt och kortsiktigt ekonomiskt tänk, utan att ta hänsyn till Sveriges demokratiska och mänskliga rättigheter. Det som ska symbolisera vår nations grundpelare.
Civilsamhället och folket står orubbligt fast vid att vårt Sverige är emot familjesplittring och otrygghet!
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST