Jytte Guteland är socialdemokratisk ledamot i EU-parlamentet i Bryssel.

”Människor ska inte behöva gömma sin kärlek”

2016-06-14 | Jytte Guteland padlock

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

”Vi bör nu hedra minnet av offren genom att visa att extremisterna inte vinner gehör, utan att vi istället stärks i vår övertygelse om alla människors lika värde.” Om detta vädjar Jytte Guteland (S) i veckans EU-krönika.

Jytte Guteland är EU-parlamentariker för Socialdemokraterna.

Det senaste året har världen bevittnat oerhört många hemska terrorattentat. Nu senast i Orlando. Det är så oerhört orättvist, att människor som gått ut en kväll för att träffa vänner, dansa och ha roligt, helt besinningslöst skjuts ihjäl av en person, vars egentliga motiv vi ännu inte vet. Vi vet bara att han har ödelagt så ofattbart många människors liv och att han ogillade homosexuella. Vi har nu upplevt en av värsta masskjutningarna någonsin USA, landet som redan sett så många masskjutningar.

Det är också allvarligt att attacken innebär ett slag mot hbtq-personer som trots framgångar på olika håll i världen, fortfarande har lång väg kvar till total acceptans. Trots att det handlar om självklara rättigheter, att få vara den man är, älska den man vill, så provocerar det extremister till hat och våld. Vi måste nu vara många som står upp och visar vårt stöd till hbtq-världen.

De senaste åren har varit våldsamma även i Sverige. Flyktingmottagningar satta i brand, terrorattacken i Trollhättan, fler uppmärksammade våldtäkter och våld mot kvinnor. Den 22 juli minns vi också ungdomarna som för snart fem år sedan mördades i terrorattacken på Utöya, i Norge. Det är svårt att förstå att människor tar sig rätten att mörda och ödelägga människors liv. Det är ett sorgligt bevis på att vi fortfarande år 2016 lever i ett patriarkalt system där kvinnan är underordnad mannen och där rasism och homofobi leder till hat och våld.

I EU-parlamentet har vi under de senaste åren konsekvent arbetat för kvinnors och hbtq-personers rättigheter i otaliga resolutioner och lagförslag. Med de bakåtsträvande, ofta konservativa partier och med idéer om att den rådande ordningen är naturlig, har högljutt och stökigt protesterat mot alla försök att låta kvinnor och hbtq-personer fritt leva sina liv, med samma rättigheter som alla andra. Vi har fått jobba i uppförsbacke men vi har lyckats hålla farten framåt ändå. Det arbetet måste fortsätta och intensifieras.

Vi bör nu hedra minnet av offren genom att visa att extremisterna inte vinner gehör, utan att vi istället stärks i vår övertygelse om alla människors lika värde.

Människor ska inte behöva gömma sin kärlek eller sin identitet. I dag är det manifestation i Stockholm som RFSL anordnar för att minnas offren. Ett bra sätt att visa stöd är att delta där eller/och delta på PRIDE i en stad nära dig. Själv ska jag delta på PRIDE i Stockholm. Det känns viktigare än någonsin.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: