Nattklubben Pulse hade en Latin-tema på på lördagsnatten lokaltid, när den attackerades.

Blodigt attentat mot hbtq-nattklubb i Orlando

2016-06-13 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Över 50 personer dödades och ytterligare över 50 skadades när en man öppnade eld på nattklubben Pulse i Orlando natten mot söndagen. Mycket pekar på att homofobi ligger bakom dådet, som fördöms i en kommentar av RFSL och av myndigheterna i USA kallas ”den värsta masskjutningen i amerikansk historia”.

Vid två-tiden på natten mot söndag, lokal tid i Orlando, Florida, som en man tog sig in på hbtq-nattklubben Pulse och började skjuta mot gästerna mitt på dansgolvet. Gärningsmannen höll klubbesökare som gisslan under flera timmar medan polisen försökte ingripa. Under natten befann sig 230 besökare på nattklubben, enligt polisen.

Vid en presskonferens senare på söndagen bekräftade borgmästaren Buddy Dyer att 50 personer har mördats och 53 tagits till sjukhus, många med livshotande skador.

Myndigheterna i USA kallar dådet för ”den värsta masskjutningen i amerikansk historia”. FBI uppger att attentatet var organiserat och klassas som ”inhemsk terrorism”. Gärningsmannen sköts till döds av polisen som stormade in på klubben för att befria gisslan. Polisutredningen kring massmördaren och motiv bakom dådet pågår och myndigheterna kan ännu inte bekräfta att homofobi varit en faktor. I amerikanska medier uppges gärningsmannens namn vara Omar Mateen.

NBC News ska senare på söndagen att ha talat med gärningsmannens far, Mir Seddique, per telefon. Enligt NBC har fadern sagt att familjen inte hade en aning om Omar Mateens avsikter och befinner sig i chock som resten av landet. Han ska också ha uppgett att gärningen motiverades av homofobi och inte religion.

RFSL har kommenterat attentatet i ett pressmeddelande och fördömt våldsdådet.

– Än en gång upplever vi hur hat och våld tränger sig in i vår vardag. För de personer som gick ut till Pulse i går var det en vanlig lördagskväll tillsammans med vänner som i ett ögonblick förändrades när en våldsman öppnade eld, framhåller Frida Sandegård, förbundsordförande för RFSL.

– I Sverige, liksom i USA, pågår under sommaren flera pridefiranden. Kampen för hbtq-personers rättigheter och vår möjlighet att fullt ut vara en del av samhället är inte över. Vi vill uppmana alla att stödja deras lokala pridefirande genom att besöka det och delta i de olika aktiviteter som arrangeras, säger Magnus Kolsjö, vice förbundsordförande för RFSL.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: