Den 11 maj avsattes Brasiliens första kvinnliga president Dilma Rousseff efter att senaten röstat för att suspendera henne tillfälligt med anklagelser om korruption. Michel Temer, Brasiliens vicepresident, tillsattes som president med, ur ett demokratiskt perspektiv, tvivelaktiga metoder som påminner om en statskupp.
Detta föregicks av en lång process av intriger och manipulationer organiserade av eliten. Något som visar hur lätt demokratin väljs bort när maktgrupper i samhället känner att deras privilegier och intressen är hotade. Viktigt att påpeka i sammanhanget är att nio av tio ledamöter i den senat som röstade för Dilmas suspendering är män.
Rousseff var redan som ung engagerad i kampen mot samhällsorättvisor och i motståndsrörelsen mot militärdiktaturen. Ett engagemang som föranledde att hon fängslades och torterades under 70-talet. Efter denna etapp i hennes liv studerade hon till ekonom. År 2010 valdes hon till Brasiliens president för Arbetarpartiet (PT). Därmed blev hon landets första kvinnliga president.
Hon har under sin mandatperiod utsatts för systematisk politisk kritik och manövrar från högeroppositionen, konservativa sektorer samt medierna, som i så många andra länder kontrolleras av eliten. Stora delar av den kritik som riktats mot Rousseff har varit präglad av sexistiska förtecken och påhopp. Kritiken har kommit från de som upplevt att deras ekonomiska och symboliska makt samt privilegier hotats av regeringens reformer, som till exempel sexualupplysning i skolor, böter på sexistisk reklam, lagar mot våld mot kvinnor och lag om samkönade äktenskap.
Suspenderingen av Rousseff och tillsättningen av Temer bör därför ses som en förklädd statskupp. En kupp genomförd av den ekonomiska, patriarkala och rasistiska makteliten. Något som speglas i exempelvis sammansättningen av regeringen, vars ministrar nu endast består av 24 vita män från överklassen. Därmed kan den knappast anses vara representativ för ett samhälle med en befolkning som, enligt deras statistiska centralbyrå, består till mer än hälften av kvinnor och där många identifierar sig själva som svarta eller blandade.
En sådan avsaknad av kvinnorepresentation har Brasilien inte sett sedan demokratin återinfördes 1985. Inga av dessa ministrar har heller kopplingar till de sociala rörelserna i landet, vilka fanns representerade i Rousseffs stab. Förutom representationsfrågorna har den nya regeringen även tagit det ödesdigra beslutet att lägga ner jämställdhets- och rasjämlikhetsministeriet.
Bortom det kritiska perspektiv vi haft mot Rousseffregeringen, de ouppfyllda löftena gentemot urfolken, de jordlösa och så vidare, samt den fortsatt miljöskadliga och ojämlika samhällsmodellen, vill vi bestämt uttrycka vår solidaritet med det brasilianska folket. I synnerhet med kvinno- och hbtq-rörelsen, feminister, svarta antirasister och urfolksrörelserna som i dag riskerar att förlora positionerna som de vunnit genom decennier av kamp.
Som medlemmar i Feministiskt Initiativ stödjer vi massmobiliseringarna till demokratins försvar som diverse sektorer inom det brasilianska samhället genomfört under de senaste veckorna.
Som medborgare i Sverige kräver vi att den rödgröna regeringen, som själv definierat sig som ”feministiskt”, ska verka genom UD och EU för att värna om demokratin i Brasilien, i synnerhet om kvinnors, hbtq-personers och andra förtryckta sektorers hotade rättigheter.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST