”Vi kräver att Sverige agerar för demokratin i Brasilien”

2016-05-20 | Vänsterpartiets latinamerikanska kvinnonätverk padlock

OPINION

”Att hindra en demokratiskt vald president genom en riksrätt som saknar laglig grund, är inget annat än ett allvarligt brott mot demokratin.” Det skriver Vänsterpartiets latinamerikanska kvinnonätverk och uppmanar Sveriges regering att agera för demokratin i Brasilien och fördöma avstängningen av presidenten, Dilma Rousseff.

Brasiliens första kvinnliga president Dilma Rousseff (PT, arbetarnas parti) utsattes den 17 april och 12 maj 2016 för en sexistisk, fascistisk och nyliberal parlamentarisk kupp. Att hindra en demokratiskt vald president genom en riksrätt som saknar laglig grund, är inget annat än ett allvarligt brott mot demokratin. Det bör kallas för sitt verkliga namn, en kupp.

Vi Vänsterpartiets latinamerikanska kvinnonätverk fördömer kuppen och kräver att Sveriges regering gör detsamma och agerar för demokratin i Brasilien.

Det är en grov missuppfattning att tro att Dilma Rousseffs impeachmentprocess sker på grund att hon skulle varit inblandad i korruption. Skälet som använts för att avsätta Brasiliens demokratiskt folkvalda president är att hon skulle ha brustit i hanteringen av landets budget. Hon lånade från de statliga bankerna för att bekosta landets sociala program. Något som manliga presidenter före henne gjort och som inte lett till riksrätt eller avsättning.

Kuppen är ett av de största hoten mot landets demokrati sedan slutet av diktaturen i Brasilien 1985. En majoritet av befolkningen har röstat för PT:s socialistiska och feministiska politik i fyra val i rad. För att kunna ta tillbaka makten bestämde sig högereliten för att göra det på ett odemokratiskt sätt.

Redan under första veckan vid makten utsåg Michel Temer en kupp-regering där 100 procent av ministrarna är vita överklassmän, flera av dem utreds för grov korruption. En av dem är Temer själv. Att utse en regering utan en enda kvinnlig minister eller rasifierad är ett bottenrekord för jämställdhet och demokratin. En lika könssegregerad regering har landet inte haft sedan diktaturen på 1970-talet. Demokrati och mänskliga rättigheter trampas nu ned när Michel Temers högerregering nu bestämt att kulturministeriet, ministeriet för kvinnofrågor, ministeriet för mänskliga rättigheter och ministeriet för rasjämlikhetsfrågor ska läggas ned.

Alla vet att Brasiliens ekonomi drabbats av en kris och att det ökat missnöjet hos medelklassen. Detta räcker inte för att utan folkomröstning hindra en demokratiskt vald president att fortsätta sitt mandat. En ekonomisk kris kan aldrig lösas med hjälp av en statskupp. Att ignorera de över 54 miljoner som röstade för Dilma 2015 är en förolämpning och ökar den politiska instabiliteten.

Vi i Vänsterpartiets latinamerikanska kvinnonätverk fördömer kuppen och vill uttrycka vår internationella solidaritet med det brasilianska folket och inte minst med våra brasilianska systrar, hbtq-rörelser, Brasiliens urfolk, det afrobrasilianska folket, de jordlösa böndernas rörelse (Movimento dos Trabalhadores Sem Terra), kulturarbetarna, de fackliga aktivistern och alla som nu protesterar mot denna skamliga händelse i Brasiliens historia.

Vi uppmanar Vänsterpartiet och Sveriges regering att göra det samma. Sverige och omvärlden måste nu tydligt agera och stödja brasilianska folkets kamp för rätten att själva demokratiskt välja sin ledare. Bara demokratiska val och folkomröstning kan ge Brasilien en legitim president!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: