Janine Alm Ericson är jämställdhetspolitisk talesperson och riksdagsledamot för Miljöpartiet.

En politik som dödar kvinnor

2016-05-19 | Janine Alm Ericson padlock

KRÖNIKA/INRIKES

”Den högerextrema vågen som sveper över Europa har gett understöd till de traditionella abortmotståndarna. Med argument om att säkra nationens fortlevnad och begränsa kvinnans roll i samhället. I takt med att konservativa, nationalistiska och högerextrema krafter vinner mark så ökar makten för de lagstiftare som vill inskränka kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter.” Janine Alm Ericson (MP) om rätten till fri abort i veckans krönika.

Janine Alm Ericson är jämställdhetspolitisk talesperson i Miljöpartiet.

En lögn om en sprucken blindtarm. En annan lögn om inre blödningar. En annan kvinna som åker till en änglamakerska i Schweiz. Kvinnors liv och plötsliga död genom osäkra aborter har genom tiderna förklarats med otaliga lögner. Kampen för fri och säker abort uppstod inte ur ett vakuum - utan som en konsekvens av de följer som osäkra aborter genom tiderna har fått. De kalla vindar som blåser genom Europa tar sig inte endast i uttryck av slutenhet och främlingsfientlighet. De avspeglar sig också genom att Europas kvinnor än en gång måste stå upp för något som borde tas för givet. Rätten till fri abort.

Igår, den 18 maj, hölls ett seminarium i riksdagen på temat inskränkningar i aborträtten och den oroväckande utveckling vi ser i olika delar av världen. Istället för förbättrad jämställdhet och ökad makt och inflytande för kvinnor, speciellt över sina egna kroppar, så blir det sämre.

WHO uppskattar att 22 miljoner osäkra aborter genomförs årligen, varav fem miljoner leder till komplikationer och 47000 dödsfall. Studier visar också att huruvida aborter är lagligt eller inte, påverkar inte kvinnans val att göra abort. Inskränkningar av aborträtten leder alltså inte till minskade antal aborter, inte heller leder de till ett ökat födelsetal. Däremot leder avsaknaden av möjligheter till säkra aborter till en ökad dödlighet.

Exemplen på oroande och farliga tendenser är många. Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump sa nyligen att kvinnor som gör abort bör straffas och att aborter är ett allvarligt problem. På andra sidan Östersjön ser vi hur Polens nya regering vill stänga samtliga dörrar och fönster för de kvinnor som behöver utföra en abort. Det katolska landet har redan idag stränga regleringar för tillåtna aborter och arbetar nu via den konservativa regeringen för ett totalförbud. Och här hemma skriver Sverigedemokraterna i sitt partiprogram att de ser med oro på de höga aborttalen och vill se inskränkningar i aborträtten.

Den högerextrema vågen som sveper över Europa har gett understöd till de traditionella abortmotståndarna. Med argument om att säkra nationens fortlevnad och begränsa kvinnans roll i samhället. I takt med att konservativa, nationalistiska och högerextrema krafter vinner mark så ökar makten för de lagstiftare som vill inskränka kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter.

I Sverige finns det en bred politisk enighet om rätten till fri abort. Med ett undantag. Det är bra och avgörande för en seriös debatt om kvinnor rätt till hälsa. Men den kontroll som konservativa krafter vill utöva över kvinnors liv får vi aldrig ta lätt på. Den frihet som kvinnor i stora delen av Europa i dag har får aldrig tas för given. Generationer före oss har kämpat för kvinnors rätt till fria val och nu är det upp till oss att ta det vidare. För varje förslag som förs fram om att begränsa den rätten måste vår röst vara än tydligare - vi får aldrig någonsin kompromissa med varje kvinnas rätt till fri abort. Kampen för kvinnors rätt till hälsa är långt ifrån över.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: