Analytikerna Junwei Hafner-Cai och Rachel Whittaker på Robecosam investerar bara i jämställda företag.

Första fonden som bara investerar i jämställda bolag

2016-05-13 | Magdalena Dellborg padlock

EKONOMI

Investmentbolaget Robecosam har som nisch att investera i jämställda företag. Inte av välvilja eller som politiskt ställningstagande, utan för att jämställdhet tycks öka lönsamheten. I veckan besökte Junwei Hafner-Cai och Rachel Whittaker, analytiker på bolaget, en jämställdhetskonferens på Nasdaq-börsen i Sverige.

FAKTA

Robecosams jämställdhetskriterier tar hänsyn till:

  • Hur styrelsenomineringsprocessen hanterar frågor om mångfald, både kön och annan mångfald.

  • Könsbalansen på olika nivåer i företaget och kräver att minst 40 procent av styrelsemedlemmarna ska vara kvinnor respektive män. En helt kvinnlig styrelse får lika låg poäng som en styrelse med enbart män.

  • Det genomsnittliga löneläget med hänsyn till kön.

  • Om företaget möjliggör flexibla arbetstider och/eller deltidsarbete samt stödjer anställda som har barn eller äldre att ta hand om.

  • Huruvida företaget har verktyg för att se hur nöjda de anställda är och jämföra utifrån kön, etnisk tillhörighet och så vidare.

På Nasdaq-börsen håller Skytop Strategies temadag under namnet ”Gender Equality in the C-suite and boardroom”. Men det talas inte om rättigheter eller ansvarstagande, utan om de fördelar ökad mångfald och jämställdhet ger.

Junwei Hafner-Cai och Rachel Whittaker är analytiker på investmentbolaget Robecosam, som är först i världen med att endast investera i så kallade hållbara företag. De är också först med en fond som bara fokuserar på jämställdhet.

– Vi skapade ett poängsystem för hur jämställda olika företag var och vad vi kunde se vara att de som fick högre poäng presterade bättre än de i botten, säger Junwei Hafner-Cai.


Inte bara män och kvinnor

Anledningen till att det är så är svår att bevisa, men de menar att korrelationen mellan vinst och jämställdhet är tillräckligt tydlig för att använda som metod att välja företag att investera i.

– Vi kan inte bevisa någon kausalitet, men genom testerna ser vi signaler, säger Rachel Whittaker.

Whittaker och Hafner-Cai anser inte att kompetensen direkt skiljer sig mellan män och kvinnor, utan betonar att homogena arbetsgrupper generellt fungerar sämre än de med stor mångfald.

– Undersökningar visar att blandade grupper presterar bättre än homogena grupper. Men det handlar inte bara om att det ska vara både män och kvinnor, utan även kulturella olikheter, säger Junwei Hafner-Cai.


Jämlikhet nästa steg

Samtidigt som deras arbete gör stor skillnad hos företagen de är i kontakt med utgör de som investmentbolag en bråkdel av hela marknaden. Många har fått upp ögonen för miljövänliga investeringar, men att investera i jämställdhet är Robecosam fortfarande ganska ensamma om.

– Vi hoppas kunna förändra, men vi är inte ett särskilt stort företag, säger Rachel Whittaker. Samtidigt börjar fler och fler arbeta med hållbarhet. När vi började var vi de galna radikala, men nu har vi mycket mer konkurrens. Och att investera i jämlikhet är nog nästa steg i utvecklingen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: