Sexuellt våld efterhängsen följeslagare i krigens spår

2016-05-03 | Eva Lindholm padlock

INRIKES

Det sexuella våldet följer med kvinnorna hela vägen. I krig och katastrof nedprioriteras jämställdhet och mäns våld mot kvinnor oavsett hur det såg ut innan. Våldtäkter och sexuellt våld är en del av kriget. På flykten, och i lägren byts sexuella tjänster mot mat, information, skydd av barn, smugglartjänster eller bara överlevnad. Framme i det nya landet upprepas ofta mönstret, sexuella tjänster är alltid hårdvaluta.

FAKTA/TVÅÅRSREGELN:

Personer som kommit till Sverige på grund av en nyetablerad relation beviljas tillfälligt uppehållstillstånd och ska normalt utvisas om relationen avbryts innan två år har gått.

Den så kallade tvåårsregeln ska förhindra skenäktenskap, men det har länge funnits kritik mot hur den fungerar. För att få stanna i Sverige kan personer stanna kvar i förhållanden och äktenskap där de utsätts för våld hellre än att riskera utvisning.

Utlänningslagen 5 kap. 16 § innehåller ett undantag för relationer som upphört på grund av att den utländska personen eller personens barn utsatts för våld eller allvarlig kränkning, men i praktiken är detta mycket svårt att bevisa.

Det finns män som satt i system att bli sambo med kvinnor från andra länder, för att innan två år gått, avsluta förhållandet och bli sambo med ny kvinna på samma sätt, det kallas ibland ”fruimport”.

Källor: SR, Nck.uu.se, Riksdagen.se, Roks.se

I praktiken är det kvinnors underordnande i en patriarkal värld som faktiskt förföljer dem menar Trifa Shakely, kurator och psykosocial samordnare på Röda korsets Centrum för tortyr och krigsskador i Göteborg. Tillsammans med Leif Andersson från Migrationsverket talade hon på första halvan av seminariet Kvinnor på flykt som GADIP (Gender and Development in Practice) ordnade i Göteborg förra veckan.

– När krig och katastrofer inträffar så försvinner kvinnors skydd helt, säger hon.

Som exempel nämner hon den kurdiska delen av Irak, som innan Daesh var jämförelsevis trygg och sekulär, men som nu blivit mer konservativ och religiös.

– Det blir allt vanligare med bortgifte av unga flickor och även kidnappning, lagstiftningen ändras och rörelsen för kvinnors rättigheter dras tillbaka, säger Trifa Shakely.

Även i många flyktingläger är kvinnor och flickor extra utsatta, och även här sker ofta en tillbakagång till mer traditionella sedvänjor.

– När exempelvis Jordanien drog in arbetstillstånden blev männen kvar i lägren, utan att kunna försörja familjen, vilket lett till ökat våld i nära relationer, barnarbete och bortgifte av barn, säger Trifa Shakely.

Tanken bakom giftermålen är att skydda flickorna mot sexuellt våld, och att de ska få en vuxens skydd, men även att det blir en mun mindre att mätta.

– Men istället blir flickan helt beroende av en man, hennes utbildning avbryts och hon blir isolerad socialt. Dessutom löper barn som föder barn fem gånger större risk att dö vid förlossningen än en vuxen kvinna.


Desperat situation

Trots det ständiga hotet om sexuellt, och annat, våld, är situationen, i framför allt Syrien, sådan att många kvinnor ändå flyr. Trifa Shakely berättar om en kvinna som slutar äta under flykten genom Europa, därför att hon inte såg någon möjlighet att tryggt kunna uträtta sina behov under resan.

– Det säger något om desperationen.

Migrationsverkets Leif Andersson håller med om att de flyktingar som kommit under 2015 var utsatta på ett sätt som Migrationsverket inte sett tidigare.

– De gick över gränserna på ett sätt som vi inte sett på många år, till fots, utan skor och ofta undernärda efter att ha varit på flykt under mycket lång tid.

Leif Andersson bekräftar också Trifa Shakelys bild av kvinnor på flykt och hur deras situation skiljer sig från männens.

– Vi vet att kvinnorna ofta tvingas sälja sig för att komma vidare, för att komma till Sverige till exempel, säger han.


Utsattheten inte över

Under den stora flyktingtillströmningen i höstas dök det även upp människor som försökte köpa eller byta sig till sexuella tjänster av kvinnor, men även ensamkommande pojkar, på de ställen i Göteborg dit flyktingarna först kom, Centralstationen och Tysklandsterminalen.

– Vi vet också att det var toppen på ett isberg, men vi kunde åtminstone tillsammans med Röda korset och Göteborgs stad informera polisen som kunde punktmarkera vissa individer.

Trifa Shakely vill framför allt se mer förebyggande arbete genom biståndsorganisationer som stärker kvinnor och bidrar till ökad socioekonomisk makt. Men påminner också om att kvinnornas utsatthet inte tar slut bara för att de kommer till Sverige.

– Det är svårt att söka skydd för förföljelse på grund av sexuellt våld eller sexuell identitet till exempel, det är svårt att prata om sexuell läggning, vi har tvåårsregeln, vi har flyktingboenden där hot och sexuella trakasserier förekommer och många flyktingar vet inte att de kan välja kön på tolk och ombud, eller att icke-binära personer har rätt att inte bli könade, avslutar Trifa Shakely.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: