Dona Hariri belönas med IM-priset

2016-04-27 | FemPers padlock

INRIKES

Individuell Människohjälp (IM) har utsett juristen Dona Hariri till mottagare av IM-priset 2016. Priset delas ut årligen till minne av Britta Holmström, som grundade IM 1938 när hon var 27 år, precis som Dona Hariri när hon tog emot priset i lördags, den 23 april. Av motiveringen framgår att hon får priset för sitt långvariga och brinnande engagemang för alla människors rätt att känna till sina rättigheter:

”Under en tid då asylrätten utmanats och ifrågasatts har Dona Hariri på ett fantastiskt sätt stått upp för människors rätt att söka skydd från krig och våld. IM delar Dona Hariris engagemang för människor på flykt, och vill särskilt lyfta fram hennes outtröttliga insats på Stockholms Central under 2015, där hon med stor handlingskraft bistått människor i ett mycket utsatt läge.”

– Vårt mål är att varje år hitta någon som visar samma handlingskraft som Britta gjorde när hon startade IM. I år har vi verkligen träffat helt rätt, säger IM:s generalsekreterare Ann Svensén i ett pressmeddelande.

Där lyfts också fram att Dona Hariri visste redan som sjuåring att hon ville bli jurist.

– Jag ser det som min uppgift att tillgängliggöra juridiken, och visa att den kan vara ett demokratiskt redskap för att människor ska få tillgång till vad de har rätt till. Jag som haft privilegiet att studera juridik har en skyldighet som medmänniska att dela med mig av min kunskap, säger Dona Hariri.

IM-priset består av 20 000 kronor och en resa till någon av IM:s verksamheter. Förra årets pristagare Siavosh Derakhti har precis kommit hem från Malawi där han besökte några av IM:s partnerorganisationer som bland annat jobbar med barns rätt till utbildning.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: