Jytte Guteland är socialdemokratisk ledamot i EU-parlamentet i Bryssel.

EU-parlamentet får inte blunda för utvecklingen i Polen

2016-04-19 | Jytte Guteland padlock

UTRIKES/EUKRÖNIKAN

”Abortfientliga strömningar får kraft när de vunnit gehör och är på frammarsch i vissa av EU:s medlemsländer, det påverkar debatten och utvecklingen också hemma i Sverige. Vi står inför ett reellt hot mot kvinnors rätt till sin egen kropp när konservativa krafter i EU och i Sverige verkar för inskränkningar i aborträtten.” Det skriver Jytte Guteland i veckans EU-krönika.

Jytte Guteland är europarlamentariker för socieldemokraterna och EU-krönikör i Feministiskt perspektiv.

Demokratins grundvalar skakar i Polen. Det ruckas på rättsstatsprincipen när det gäller utnämningarna till högsta domstolen. Yttrandefriheten är också i fara när politiker sparkar mediechefer. En abortlagstiftning som få trodde kunde bli värre riskeras nu att skärpas ytterligare.

Polen och Malta har sedan tidigare de strängaste abortlagarna i Europa. Det är endast lagligt att göra abort för den kvinna som kan visa att hennes liv är i fara på grund av graviditeten. Regeringspartiet Lag och Rättvisa (PiS) vill ta det längre än så. Tillsammans med katolska kyrkan i Polen vill de nu helt förbjuda abort, utan undantag. Det är tydligt att omvärlden måste sätta press på den polska regeringen för att se till att demokratiska och mänskliga rättigheter värnas.

Under Europarlamentets session i Strasbourg förra veckan togs situationen i Polen upp. Frågan om en resolution mot Polen har funnits på bordet på grund sedan lagförslagen om utnämningen av domare i högsta domstolen och inskränkningen av aborträtten. Vi svenska socialdemokrater i Europaparlamentet stödde då ett förslag om att förslaget om ytterligare inskränkning av abortlagarna skulle tas upp i samma resolution. Tyvärr blev det ingen skarp resolution för att värna aborträtten i Polen. Rävspel och politiska förhandlingar satte stopp för detta. Det är särskilt beklagligt med tanke på att det vid tidigare omröstningar om aborträtten faktiskt finns en majoritet för aborträtten i Europaparlamentet.

Jag var besviken i veckan. Det är en farlig utveckling vi ser, för liv och hälsa hos kvinnor som drabbas i Polen. Utvecklingen med mer restriktiv hållning till abort riskerar också drabba kvinnor i fler länder om vi inte tar den på allvar, förebygger risken att dessa värdekonservativa idéer sprids oemotsagda och om vi inte starkt argumenterar för kvinnans rätt till sin egen kropp. Värderingar färdas snabbt över landsgränser i dag. Det var exempelvis inte många år sedan den allmänna uppfattningen var att de rasistiska strömningarna som andra länder i Europa upplevde, inte skulle nå samma inflytande Sverige. Nu anser vi detta naivt. I dag hör vi ofta samma uppfattning om jämställdhet och abortfrågan, att Sverige är bättre och har nått längre. Men abortfientliga strömningar får kraft när de vunnit gehör och är på frammarsch i vissa av EU:s medlemsländer, det påverkar debatten och utvecklingen också hemma i Sverige. Vi står inför ett reellt hot mot kvinnors rätt till sin egen kropp när konservativa krafter i EU och i Sverige verkar för inskränkningar i aborträtten. Europaparlamentet behöver därför markera tydligt i abortfrågan.

De svenska socialdemokraternas hållning är att vi inte kan rangordna olika rättigheter. Kvinnans rätt till sin egen kropp är inte underställd rättsstatsprincipen. Vi måste se mänskliga rättigheter som en helhet. Jag kommer att göra det jag kan för att sätta press på ordföranden i vår partigrupp i Europaparlamentet, så att denna fråga blir prioriterad i fortsättningen. Vi får aldrig blunda när kvinnors rätt till sin egen kropp inte respekteras.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: