Emma Eliasson när hon just tagit SM-guld med Luleå hockey.

Emma Eliasson prisas – kritik mot prisets namn

2016-04-19 | Bella Frank padlock

SPORT

Emma Eliasson, lagkapten i hockeylaget Luleå hockey, har valts ut till årets bästa hockeyspelare i damkategorin. Men priset hon får kallas ”årets hockeytjej”, något som har väckt uppmärksamhet och kritik, och som Emma Eliasson själv tycker känns passé, även om ”innebörden i priset är fint”.
– Det är inte så att Zlatan skulle kunna vinna "Årets fotbollskille", säger hon till Expressen.

– Ett lika enkelt som rättvist val, säger förbundskapten Leif Boork till Sveriges radio.

Emma Eliasson var med och förde sitt Luleå hockey till ett efterlängtat SM-guld i mars, och valdes också till riksseriens bästa back. Därefter gjorde hon en stark insats med landslaget i VM i Kamploops i Kanada och plockade fyra poäng på fem matcher. Nu har hon alltså valts till ”Årets hockeytjej” som utses av Ishockeyjournalisternas kamratförening tillsammans med Svenska ishockeyförbundet. Herrarnas motsvarighet kallas Guldpucken.

– Det var en kul nyhet att vakna upp till, säger Emma Elisasson till Expressen men kritiserar prisets namn.

– Jag tycker att "Årets hockeytjej" är ett väldigt osexigt namn. Det är ruskigt tråkigt och känns passé. Det är inte så att Zlatan skulle kunna vinna "Årets fotbollskille". Men innebörden av är priset är fint.


Varför inte ”årets hockeykille”

Hon ger också flera konstruktiva förslag till Expressen på vad priset i stället skulle kunna heta:

– Det skulle kunna heta något i stil med vad det heter på fotbollssidan, diamant- och guldbollen, fast för hockey. Du skulle kunna vinna guld- och silverpucken eller något liknande. Eller helt enkelt "Årets kvinnliga hockeyspelare". Det finns hursomhelst väldigt många bättre varianter än "Årets hockeytjej."

När SVT Sport frågar Emma Eliasson vem hon tycker borde utses till ”Årets hockeykille”, svarar hon:

– Jag tycker att Niklas Wikegård ska bli årets hockeykille. Utan motivering.

Även Leif Boork anser att namnet är opassande, även om han inte tror det är något medvetet elakt bakom namnet på priset.

– Jag tycker väl att det låter lite naivt och barnsligt på något vis. Det är ju inte direkt att jämföra med herrarnas ”Guldhjälmar” och alla de priserna som seniorherrarna får. Man borde döpa det till något mer ”vuxet”, säger han till SVT Sport.

Diskussion på Twitter



Både den tidigare landslagsmålvakten i hockey, Valentina Lizana Wallner och sportjournalisterna Lena Sundqvist på tv-kanalen C More (som nyligen blev första kvinna att kommentera en SHL-match för herrar) och Maria Lehmann på SVT ställde sig på Twitter frågande till namnet på priset. ”När utses årets hockeykille? Jag röstar på Joel Lundqvist.” skrev Valentina Lizana Wallner på måndagen, och hänvisade till herrlaget Frölundas lagkapten. ”På riktigt - årets hockeytjej. Gillar verkligen inte namnet på priset. Gillar dock väldigt mycket att Emma Eliasson fick det.” skrev Lena Sundqvist och Maria Lehmann på SVT höll med henne: ”Alltså. 'Årets Hockeytjej'. 😳 Håller med @LenaSunk. Döp om det finaste pris en kvinnlig hockeyspelare kan få i Sverige. #2016”. Deras ifrågasättande ledde till en diskussion där flera män undrade varför de fokuserade på namnet. Liksom Emma Eliasson kontrade Lena Sundqvist med att ingen skulle kalla ett pris ”Årets hockeykille”. I Smålandsposten föreslog sportjournalisten Daniel Enestubbe fem namn som skulle passa bättre: Guldklubban, Guldpucken, Diamantpucken, Årets kvinnliga hockeyspelare, Rikspucken.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: