Janine Alm Ericson är jämställdhetspolitisk talesperson och riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Vägen till fred går genom kvinnorna

2016-03-24 | Janine Alm Ericson padlock

KRÖNIKA/INRIKES

”Forskning pekar på att mer jämställda länder är starkt förknippade med fred både inom landet och med grannländerna. Men alldeles för ofta är kvinnor exkluderade från maktens rum. Det är ett verkligt hot mot fred, säkerhet och en hållbar utveckling i flera delar av världen”, skriver Janine Alm Ericson i sin första krönika i Feministiskt perspektiv.

Janine Alm Ericson är jämställdhets- och ekonomiskpolitisk talesperson för Miljöpartiet och ny krönikör i Feministiskt perspektiv.

Vi lever i en svår tid. Krig och svält breder ut sig och tvingar människor att fly för sina liv. Terrorister gör sitt bästa för att sätta skräck i hela befolkningar och destabilisera samhällen. Det leder till att den politiska retoriken hårdnar och krigshetsen breder ut sig. Många verkar söka sig tillbaka till den urgamla tron allt går att lösa med vapen och att rättvisa handlar om öga för öga och tand för tand, enligt biblisk tradition. Det är lätt att bli dystopisk när man läser tidningar och ser på tv. Vi är många som förenas i fördömanden av våldsdåden, men vad ska man göra för att främja en fredlig utveckling?

Min övertygelse är att det inte hjälper att göra av mer av det samma som har orsakat och underblåst den situation vi nu befinner oss i. Vi måste istället lyfta blicken och ta vara på all ny kunskap om hur kvinnor kan stärka fredsprocesser.

Vi vet ju i dag att kvinnors aktiva deltagande i fredsprocesser är en starkt bidragande orsak till en permanent fred. Om kvinnor är med vid förhandlingsbordet leder det också till bättre humanitära insatser och en snabbare ekonomisk återhämtning. Forskning pekar på att mer jämställda länder är starkt förknippade med fred både inom landet och med grannländerna. Men alldeles för ofta är kvinnor exkluderade från maktens rum. Det är ett verkligt hot mot fred, säkerhet och en hållbar utveckling i flera delar av världen. Därför är det så viktigt att arbeta intensivt och systematiskt för att stärka kvinnornas roll, inte bara för kvinnornas skull utan också för världsfreden.

Insikten är inte ny, det har varit känt sen antiken att kvinnor kan skapa fred. Men ny forskning ger siffrorna svart på vitt: en statistisk analys av 181 nutida fredsfördrag visade att i de fall kvinnor inkluderats i fredsprocesser var chansen att fredsfördraget skulle hålla åtminstone i två år över 20 procent högre än i de fredsfördrag då kvinnor inte inkluderats.

Att nå jämställdhet är ett mål i sig, men också en förutsättning för att nå andra övergripande mål som fred, säkerhet och hållbar utveckling. Redan 2000 slöt FN:s säkerhetsråd en resolution om kvinnor, fred och säkerhet. Där lyfts tydligt den viktiga roll som kvinnor spelar i konfliktförebyggande, konfliktlösning och fredsuppbyggande och vikten av att kvinnor deltar aktivt i beslutsprocessen. Resolutionen slår också fast att det är ytterst angeläget att inkorporera jämställdhetsperspektivet i alla fredsbevarande insatser. Men trots den banbrytande resolutionen har allt för lite hänt. Inte ens FN:s egna representanter följer den. FN:s särskilda sändebud i Syrienkonflikten, Staffan de Mistura, bjöd inte ens in de syriska kvinnoorganisationerna när fredssamtalen skulle återupptas.

Därför är jag särskilt glad och stolt över den svenska regeringens handlingsplan för en feministisk utrikespolitik. I den pekas kvinnors deltagande som aktörer i fredsprocesser och fredsfrämjande insatser ut som ett särskilt fokusområde. Jämte att driva frågan i internationella organ och genom att stödja kvinnliga ledare, kvinnorättsaktivister och relevanta civilsamhällesorganisationer ska regeringen tillsammans med Folke Bernadotteakademin genomföra en satsning för att utveckla ett kvinnligt svenskt medlarnätverk som även ska ha nordisk och global förankring.

Sverige har en lång och stolt tradition av att vara medlare i svåra konflikter. Därför är också vår möjlighet att gå före och stärka kvinnornas roll i fredsprocesser större än någon annans. Låt oss ta det tillfället. Det är den moderna vägen till fred, och betydligt mer effektiv än att möta våld med våld och kräva öga för öga och tand för tand.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: