Artisten och menskopssaktivisten Siri Wallentén ställde upp i alternativa melodifestivalen SMASK.

En schlager till min älskade menskopp

2016-03-19 | Siri Wallentén padlock

OPINION

”Vad kan jag då göra för att få fler personer i min omgivning att våga testa? Varför inte sjunga en hyllningssång till den?”

Menskoppsentusiasten och musikhögskolestudenten Siri Wallentén ställde upp i Svenska Musikakademikers Sångkontest – SMASK – med en hyllning och skriver här ett öppet brev till sin älskade menskopp.

Siri Wallentén är musikstudent från Lund och pluggar på Musikhögskolan i Piteå.

FAKTA/SMASK: Svenska Musikakademikers Sångkontest. Kärleksfull parodi på Melodifestivalen. Sveriges fem musikhögskolor tar fram två bidrag var till riksfinalen som hålls i Göteborg i Juni.

Menskoppen kom på 1930-talet samtidigt som tampongen. Kan användas 12 timmar i sträck. Oftast tillverkad av medicinsk silikon och kan därför användas av personer som är allergiska mot gummi och latex.

Min älskade bästa vän! Vilken resa vi gjort tillsammans. Inför SMASK satte jag i min tur-menskopp och gick ut på scen som Binda Mentzing för att slänga 200 menskoppar på publiken och framföra Jag är den rätta för dig, en hyllning till min kropps bästa vän.

Menskoppen, du har gjort mitt liv så mycket bättre och här kommer nu några rader vi borde fått i skolan. Att ha mens kan ibland kännas som att ha en sten i skon. Ni vet när stenen ligger under hålfoten, så den gör inte direkt ont men jag känner hela tiden att den är där. Exakt likadant fungerar mensskydd. Det behöver inte vara obekvämt men jag blir hela tiden påmind om hur något är där. Allt blir i förhållande till min mens. Har jag med mig bindor/tamponger, kommer mensen under semestern, kommer jag kunna bada, basta?

Alla dessa oändliga frågor försvann dagen du klev in i mitt liv. Jag förde in dig på plats och lät mig glömma allt vad dessa frågor betydde. Du lät mig glömma bort min mens, du torkar inte ut mig, jag kan bada, basta, klättra, sova med dig och jag behöver aldrig köpa nytt för du tar aldrig slut.

Menskoppen, vart har du varit hela mitt liv? Låter det som en romantiserad bild? Kanske, men det är så jag känner. Det enda som inte stämde i denna lilla historia var första gången jag testade menskoppen. Herre gud, vilken kamp. Jag trodde den hade försvunnit in i mig för att aldrig återvända! Vi hade haft konsert på folkhögskolan jag gick på och efter konserten skulle jag tömma menskoppen för första gången. Efter 15 min krigande hörde jag mina kompisar utanför toaletten. Det var de som hade övertygat mig att skaffa den så jag öppnade dörren, svettig efter min kamp och sa med lite panik i rösten ”Hur fan får jag ut den?! Den är borta!”. Julia och Hanna tittade lugnt på mig och sa ”krysta lite, då kommer den ner”. Detta tipset lever jag efter än idag och jag är dem evigt tacksam för att de övertygade mig att prova. Men där har vi problemet: ”Övertygade mig”. Ska det behövas flera personers övertygande för att våga testa menskoppen? Varför vet så få om den, varför berättar de inte om menskoppen i skolan, varför känner vi att den är mindre hygieniskt än tamponger som har mycket större risk för svampinfektioner? Om den kom samtidigt som tampongen på 1930-talet borde den väl inte vara mindre främmande?

Vad kan jag då göra för att få fler personer i min omgivning att våga testa? Varför inte sjunga en hyllningssång till den i SMASK. Så klart! Varför inte slänga ut 200 menskoppar på publiken och vifta med gigantiska flaggor så att INGEN kan missa den! Så klart! Jag kan lova att jag aldrig har pratat så mycket mens med personer jag inte känner som under denna SMASK-resa. Jag har haft så många menskopps-tutorials och delat ut menskoppar till alla i produktionen som velat ha.

Är jag för kontroversiell för en familje-publik i Piteå? Troligtvis, men det var inte många menskoppar som låg kvar i publiken efter tävlingen så några har jag förhoppningsvis nått ut till. På kvällen efter tävlingen tog jag ut min tur-menskopp. Det var sista mensdagen och koppen skulle tvättas och kokas för att sedan kunna användas igen om en månad. Jag kunde inte varit gladare över att ha funnit min kropps bästa vän. Till alla er som funderat på att testa men inte vågat för det känns konstigt - ge den en chans. Tro mig, din kropp kommer att älska dig! Ge den två menstruationer, sen kommer ni ha funnit varandra. Jag låter som en reklamröst just nu, men det är verkligen sant. Jag önskar dig all lycka till!


Siri Wallentén som Binda Mentzing i SMASK – Svenska Musikakademikers Sångkontest – i Piteå.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: